Ivar, dé kast van Ikea om een heerlijke hack te geven

Tsja, het klinkt wat arrogant om te benoemen dat deze Ivar Hack populair is maar jemig wat zijn hier veel reacties en vragen over binnengekomen. Zoals altijd deel ik al mijn tips en tricks met jullie zodat je desgewenst deze hack zo na kan maken. Lees je mee?

Nog een Ivar Hack?!

Ja zeker, nog een Ivar Hack! Want deze kast kun je echt ein-de-loos hacken! En als ik iets leuk vind dan is het wel een eigen draai geven aan meubels. De vorige Ivar Hack was compleet anders, van een grenen kast naar een gele kast op pootjes en met leren handgreepjes. Uiteraard heb ik dit ook uitgebreid gedocumenteerd:

Ivar kast geel verven
Ikea Hacks, ik hou ervan! Zo gaf ik deze Ivar kast een heerlijke hack door hem geel te verven, van leren greepjes en stalen poten te voorzien.

Inspiratie opdoen voor de nieuwe Ivar Hack

We stonden in de file vanaf Beverwijk naar huis. En wat doe je dan? Nadenken, over leuke klusprojecten en -mogelijkheden. Ik dacht aan de Ivar-kast, die ik eerder die week in Google SketchUp een nieuwe kleur gaf. Dat stond toch best wel gaaf.

Tip van Rens: teken je huis in in Google SketchUp, zo kun je heel gemakkelijk checken hoe nieuwe items staan. Niet bedreven in dit programma? Kijk dan eens naar opties in de Ikea Keukenplanner. Natuurlijk een stuk beperkter maar het kan helpen een beeld te vormen & je kunt muren in een kleurtje sausen

Ik ging meteen op zoek naar reeds bestaande Ivar-hacks om wat inspiratie op te doen. Ik vind het altijd leuk om voorbeelden te bekijken en daar vervolgens weer een eigen draai aan te geven. Ik had meerdere wensen:

  1. De kast moest Oudroze van Flexa worden.
  2. Ik wilde niet alleen verven maar ook wat te klussen hebben.
  3. Ik wilde het zelfstandig, zonder hulp van mijn man, kunnen uitvoeren.

    Al snel kwam ik een plaatje tegen wat mij wel aan stond. Niet de kleuren, niet de handgrepen, maar wel de sierlijsten erop.
Anika Gandhí

Ik was enthousiast. Ik kon klussen, verstek zagen met de afkortzaag, verven en lekker bezig zijn. Ik had er zin in. Met als resultaat dat ik direct naar de Gamma ben doorgereden want: Flexa Strak in de Lak: 50% korting. Da's een prima deal! Ik ging uitrekenen hoeveel verf ik nodig had en kwam op 1.54m2 per laag. Ik zag een potje van 250ml dat genoeg moest zijn voor 3m2. Twee lagen maakt 3.08m2 dus dat zou vast moeten lukken! Voor 7,50 euro een nieuwe look voor je kast, dat is niet verkeerd dacht ik zo. Met de verf alleen was ik natuurlijk niet klaar, want de sierlijsten maken deze hack compleet. Ware het nou net dat ik met ons 'groene monster' (mijn lieve mintgroene C1 waarvoor vooral mijn man vele complimenten heeft ontvangen als hij - met zijn hoofd tegen het plafond geplakt - rondreed). Maar ideaal is het niet voor lijsten van 270cm. De volgende dag was mijn man zo lief om de lijstjes te halen met onze bus, terwijl ik al als een malle aan het schuren was in onze schuur. Ik meen dat de lijsten 3 euro per stuk kosten, ik had er 3 nodig om dit klusje te klaren dus dat maakt 9 euro.

Ik heb de kast geschuurd met onze schuurmachine. Stom genoeg heb ik mezelf niet bedacht dat de kast eigenlijk best vet was geworden door onze lieve kinderhandjes. Die niet enkel de handgrepen gebruiken maar van mening zijn dat de kast op elke plek te openen is. Gevolg: schuurpapier loopt snel vast door het vet.

Klustip: ontvet een meubel altijd voordat je gaat schuren. Dit voorkomt dat je schuurpapier snel vast loopt. Ontvetten kan gewoon simpelweg met wat Dreft en hoeft dus niet zo spannend te zijn als het klinkt.

Fijne tip voor mezelf dus ook. Al viel het ergens wel mee, maar de verf liet zich niet zo gemakkelijk schuren. Ik ben van schuurpapier 180 naar 120 gegaan. Op Instagram vroeg ik mijn volgers of ze weten waar dit getal voor staat. Niet iedereen wist dit, dus zoals beloofd: ik leg uit waar dit voor staat.

Wist je dat: het getal op je schuurpapier, dat na de K of de P staat, geeft aan hoeveel korrels er per vierkante centimeter aanwezig zijn op het papier. Hoe minder korrels, hoe grover het schuurpapier. Meestal kies ik voor 180 om te beginnen met schuren en rond het af met 240. In dit geval was 120 wenselijk om mee te beginnen omdat de verf er niet gemakkelijk af ging.

De kastombouw heb ik direct al geverfd, zodat deze zo spoedig mogelijk terug op zijn plek kwam. Het aanbeeld van een muur zonder kast kan door de beugel, maar het aanblik van de inhoud van diezelfde kast, los in ons huis, dat schrikt iedereen af:

Alle spullen die uit de Ivar Kast komen


Dus nadat ik de kast twee keer had gelakt, ging die haastjerepje terug naar zijn honk. Vervolgens kon ik verder met de kastdeurtjes. Ik mat uit hoe lang de latten moesten worden en ging met de afkortzaag te werk. Wat een gave klus. Ik voelde me helemaal in mijn element!

Klustip meerdere latten die dezelfde maat moeten hebben? Bind ze samen zodat je zeker weet dat de maten gelijk zijn. Een paar millimeter verschil zie je meteen op de kast en je mooie hoekjes zullen spleten krijgen. Je kunt de latjes heel gemakkelijk aan elkaar plakken door er simpelweg wat tape om te binden op meerdere plekken. Zorg er bij het zagen voor dat de latten dus niet kunnen verschuiven.

Verstek gezaagde latjes

Ik koos ervoor om de hoogte van de bovenste 'laatjes' te houden op 20cm. Ik weet dat dit een standaard maatvoering is voor keukenlades dus voor mijn idee moest dit hoe dan ook passend ogen. Nadat alles op maat gezaagd was, ben ik het vast gaan lijmen. het zijn bij elkaar behoorlijk wat latjes en om dat allemaal met lijmklemmen vast te zetten... Dat kan makkelijker!:

Tip van Rens: geen, of niet genoeg lijmklemmen in huis? Lijm de latjes vast en trek het aan met tape. De lijm heeft globaal een droogtijd van 8 minuten en dus tijd genoeg om vast te tapen. Als het latje niet soepel meer schuift, kun je het heel gemakkelijk vastzetten door er strak een tape'je om te doen. Een beetje alsof je een doos met plakband dichtmaakt als je iets post of retourneert. Simple as that en het scheelt veel toestanden.

Verstek gezaagde latjes vastgeplakt op het Ivar deurtje

Ohja de hoekjes die op elkaar komen, zet je nog even extra vast met een tape'je. Zodat de naad zo klein mogelijk is.

Een naadje is naadje

Als je in verstek hebt gezaagd, is de kans mega dat je een naadje blijft zien. Er zijn tal van mogelijkheden om dit naadje zo onzichtbaar mogelijk te maken, want: een naadje is naadje. Zelf ben ik mega fan van Gyproc. Dat spul is goud. Het smeert mega makkelijk en is een soort van smeerbaar gips. Smeer het ietwat royaal dicht want het krimpt altijd iets. Daarna kun je je naadje opschuren en zie je er (bijna) niks meer van! Gyproc is ook goud voor het dichtmaken van gaatjes in de muren, top spulletje! Het gaat om de Gyproc Vulpasta.

Ik leer ook elke keer weer bij

Vulpasta is dus goud en ik ben zo mega enthousiast over dit spul dat ik besloten had om de zijkanten ook hier nog wat extra mee te vullen. Dit had ik beter niet kunnen doen, gebruik hier liever kit voor. Maar ik probeer graag uit want wie weet werkte dit supergoed. Niet dus en dat had ik ook wel kunnen weten, maar toch. Kit is flexibel en prima om naden mee te vullen, althans: daar is het ook voor gemaakt. Met vulpasta zit dat net even anders want dat is een soort gips en echt voor het dichten van zo'n kiertje bij verstekzagen of gaatjes in de muren. Vulpasta geef je vaak ook nog een tweede laag omdat het altijd iets krimpt. Vooral met gaatjes in de muren of in houtwerk is dat wenselijk om te doen. Doordat ik de naden (die eigenlijk niet eens zichtbaar waren maar ik wilde een vloeiendere overloop proberen) met dit spul heb gedicht, is het eigenlijk wat oneffen geworden. Goed, heel verhaal, lastig uitleggen: gewoon niet doen. Want het kostte extra tijd om het te fixen en het is er niet mooier op geworden. Aldoende leert men. En wat een mazzel heb jij dat jij mijn blog leest want nu doe je dit vast niet na! Ben je wel zo eigenwijs? Dan heb ik een tip:

Tip van Rens: net zo eigenwijs als ik? Teveel smeerspul gebruikt? Schuur de naden op met een blokje omringt met schuurpapier. Zo kun je met de zijkant van het blokje/houtje heel gemakkelijk de naden schoon schuren.

DIY knopjes maken voor je Ivar Hack

Van onze Hemnes-hack had ik nog deurknopjes over die prima geschikt zijn voor deze nieuwe hack. Alleen die kleur, zwart/grijs. Nee hoor, dat wordt hem niet. Gelukkig hebben we een flinke collectie spuitverf en viel de keuze op... Goud! Ik ging liever voor een ander pastelkleurtje maar die kleuren zijn nog niet binnen. Dus for time being is het goud geworden. Maar hoe spuit je zulke vormen het makkelijkst?

Tip van Rens: deurknopjes overspuiten? Hang ze naast elkaar op zodat je makkelijk rondom kan spuiten. Door ze aan een wat langer latje te bevestigen, kun je het spuitwerk ook nog eens gemakkelijk weghangen zodat het kan drogen

Deurknopjes overgespoten met goud

Ik heb de deurtjes tweemaal gelakt en daarna kon de kast weer in elkaar gezet worden. Ik ben zelf super enthousiast over het eindresultaat! Ik ben laatst geïnterviewd door Anne Tiainen-Harris en zij noemde mij "The Queen of Colour Blocking". Eigenlijk heb ik het nooit zo bekeken, colour blocking. Inderdaad, dat is wat ik doe en waar ik fan van ben. Heel leuk om te horen hoe iemand anders mijn stijl mooi kan omschrijven. Colour Blocking heb ik bij dit project wederom toegepast. Ben je klaar voor het resultaat? Ik wel!:

Shop the look: zo kun jij deze Ivar Hack namaken

Deze blog staat bordenvol tips waarmee jij zelf aan de slag kunt. Onderstaand heb ik alle benodigdheden nog even bij elkaar gezet:

Inclusief aanbiedingen was ik hier 16,50 euro aan kwijt.

Verder andere benodigdheden die wij 'standaard' in huis hebben, maar die je wellicht kan/moet aanschaffen voor deze hack:

Ik ben benieuwd wat jullie van deze Ikea Hack vinden! Ik vind het in ieder geval zó leuk om te doen dat ik een nieuwe Ikea Hack heb klaar staan. Dit keer de Billy!:

Ikea Billy Hack met behang en kleuren verf
Ikea hack met de Billy boekenkast. Ik gaf twee Billy boekenkasten een totaal ander uiterlijk met verf, nieuwe knopjes én behang!

Verzoek: Indien je op mijn blog iets hebt gezien dat je wil kopen, dan zou ik het op prijs stellen als je het koopt via de linkjes op de pagina. Ik krijg hier dan namelijk een commissie over vanwege de "reclame" die ik maak. Het kost jou niks extra's maar het zorgt er wel voor dat ik dergelijke content kan blijven maken. Win-win.