IKEA Billy kast verven, kan dat?

"Kun je de IKEA Billy kast wel verven?!" een vraag die ik regelmatig krijg. Kun je IKEA meubels wel van een verflaag voorzien, of moet je allemaal toestanden uithalen voordat er een mogelijkheid tot verven bestaat? In dit artikel stel ik je ongetwijfeld gerust: Jij kunt je IKEA Billy boekenkast verven en het is helemaal niet moeilijk!

Jij kunt je IKEA Billy boekenkast verven en het is helemaal niet moeilijk!

Hoe kun je een IKEA kast verven?

Goed, het antwoord mag duidelijk zijn: Je kunt een IKEA kast verven. Hoera! En feest, want het is helemaal niet ingewikkeld! Ik heb zowel de Billy boekenkast als de Oxberg deur geverfd. Ik vertel je eerst de benodigdheden voor het verven van de Billy boekenkast en daarna hoe je de Oxberg deur in een lekker kleurtje kunt sausen.

💡
Eigenlijk was ik helemaal niet voornemens om de Billy kast te gaan verven maar het moest blijkbaar zo zijn: Via Marktplaats kocht ik een zwarte Billy kast met Oxberg deur. De advertentie gaf aan dat het om het 28cm diepe model ging. De werkelijke diepte was 40cm: een formaat dat hier niet past. Gelukkig zou ik de Oxberg deur wel kunnen gebruiken maar aangezien IKEA alleen de witte Billy op voorraad had, is dat natuurlijk geen gezicht met een zwarte Oxberg deur. Oftewel, tijd om te verven! En eigenlijk vind ik dat helemaal niet zo erg want ik hou van IKEA hacks!

Het verven van de Billy boekenkast, benodigdheden

Ga je aan de slag met het verven van de Billy boekenkast (de basis) dan heb je deze spullen nodig:

🛍️
Boodschappenlijstje Billy Hack
Schuurpads
Lak
Verfblikopener (schroevendraaier kan ook maar dit werkt fijner!)
Verfbakje
Schilderskwast
Microvezel lakroller + houder

Het verven van de Oxberg deur, benodigdheden

Als je de Oxberg deur gaat verven, dan kun je ook gebruikmaken van schuurpads maar je kunt er ook voor kiezen om met gewoon schuurpapier aan de slag te gaan. Net wat jouw voorkeur heeft. Kies voor schuurpapier 180. Vergeet niet dat je na het schuren met normaal schuurpapier, de boel goed moet afstoffen met een schilderstoffer.

Aan de slag: De Oxberg deur lakken

Ik ben begonnen met het lakken van de Oxberg deur omdat ik die als eerste in huis had.

Allereerst heb ik de deur geschuurd met schuurpapier 180. Het is belangrijk om na het schuren de deur goed af te stoffen, anders komt het stof in je schilderwerk en dat willen we natuurlijk niet.

Na het schuren heb ik de randen allereerst voorzien van verf. Dit heb ik gedaan met een kwast omdat je hier met de roller niet makkelijk bij komt:

Nadat ik de randjes van verf had voorzien, ben ik het geheel dicht gaan rollen. Ik ben enorm fan van de microvezel lakrolletjes, deze zorgen voor een ontzettend glad resultaat!

Je ziet het op de foto niet zo goed, maar de deur verdient nog wel een tweede laag verf. En echt: het is een klusje van niks!

Het verven van de Billy Kast

Ondertussen haalde ik de witte Billy Kast in huis. Deze is van ander materiaal dan de zwart/bruine deur. De deur heeft namelijk zichtbaar houtwerk. Kies bij voorkeur dus 1 kleur kast met deur om eenheid te hebben. In mijn geval liep het allemaal net even anders maar dat is niet zo problematisch. Zelf had ik liever ook een witte Oxberg deur gehad omdat deze zo mooi glad is én makkelijker dekt. Heb je wel liever een houtnerf-structuur? Kies dan voor de donkere Billy.

Het mocht de pret allemaal niet drukken want de kast werd geheel roze, heerlijk! Op deze foto zie je goed het verschil van materiaal: de gladde kast en de houtstructuur deur.

Het resultaat van deze Billy Hack

Inmiddels staat Billy in mijn kantoor en stiekem ben ik heel blij dat het allemaal anders liep dan gepland. Nu heb ik een prachtige roze kast met een schattig deurgreepje. Ik heb nu heerlijk ruimte voor alle spullen die ik meeneem bij interieuradviezen en voor alle notitieboekjes die ik voor elke nieuwe uitdaging aanschaf.

IKEA Billy hack op kantoor
IKEA Billy Hack deurgreepje

Tip: Bekijk ook mijn andere Billy Hack

Dit is niet mijn eerste Billy Hack. Heb je mijn andere Billy Hack al gezien? Hierbij ging in aan de slag met verf én behang:

DIY met stappen: Ikea Billy Hack met behang en verf
Ikea hack met de Billy boekenkast. Ik gaf twee Billy boekenkasten een totaal ander uiterlijk met verf, nieuwe knopjes én behang!