Wat is een Ikea Hack?

Voor mijn gevoel moet iedereen inmiddels weten wat een Ikea Hack is en als je vaker mijn website hebt bezocht dan ben je waarschijnlijk al overspoeld met diverse Ikea Hacks. Maar wat is dat dan? Bij een Ikea Hack geef je een... Ikea item een nieuwe look. Eigenlijk kun je er wel van spreken dat je het meubel een upgrade geeft. Ik ben groot fan van Ikea Hacks, de Ikea meubels zijn gemakkelijk te vinden op marktplaats - en dus goedkoop - en je kunt er werkelijk alle kanten mee op!

Bekijk hier het totaaloverzicht van al mijn Ikea Hacks

Kun je alle Ikea meubels hacken?

Voor zover ik weet: ja. Ik krijg regelmatig de vraag of je spaanplaat ook kunt schilderen. Mijn antwoord is: ja! Als je meer hierover wil lezen, bekijk dan zeker even mijn blog vol schildertips voor beginners die ook jij kunt gebruiken voor je Ikea Hacks.

Billy Boekenkast op Marktplaats

Terug on topic. Ik zocht een heel ondiepe kast voor in onze slaapkamer. Vorig jaar kocht ik een Hemnes Schoenenkast die zich ook prima leent om beddengoed in op te bergen. Maar eigenlijk wilde ik liever meer de hoogte in omdat deze schoenenkast ongeveer even hoog is als onze lambrisering; dat vind ik dan wat muf. Ik kwam tot de realisatie dat boekenkasten lekker ondiep zijn en zo ging ik op zoek naar de bekende Billy kast van Ikea.

Op Marktplaats had ik geluk; een paar straten verderop werden maar liefst 2 Billy kasten aangeboden voor 30 euro in totaal! Hoe dan? Inclusief de mooie Oxberg deurtjes. Ik was helemaal in mijn nopjes. Al veel eerder had ik al verf ontvangen van Flexa om aan de slag te kunnen met een Ikea Hack. Want de kleur had ik al bepaald: het zou Cornflower Field worden. Deze kleur heb ik ook gebruikt in het behang dat ik ontwierp voor onze slaapkamer:

Zelf behang ontwerpen voor in de slaapkamer
Zelf behang ontwerpen, in deze blog leg ik je uit hoe ook jij dit kan doen.

Billy Boekenkast hack, de stappen

De boekenkast was geheel uit elkaar gehaald, dus ik kon eigenlijk meteen heerlijk aan de slag. Wil je deze Billy hack ook maken? Hanteer dan de volgende stappen:

  • Ontvetten en schuren;
  • Gaatjes dichten;
  • Gronden;
  • Lakken x2;
  • Achterplaat behangen;
  • Greepjes vervangen;
  • In elkaar zetten.

Billy kast ontvetten en schuren

Voordat je echt aan de slag kan met de Billy Hack, is het heel belangrijk om de kast goed te ontvetten en schuren. Dit kun je tegelijkertijd doen met de handige schuurpads:

Hand met ring en schuurpad

Voor het ontvetten maak ik simpelweg gebruik van een druppeltje Dreft. Het hoeft allemaal niet zo spannend. Mocht je schagen hebben en een tuin, dan zou ik hiermee zeker een fijn klushoekje inrichten.

Tuin met schagen en kastdelen van de Billy kast van Ikea

Ik wilde de kast van twee kleuren voorzien: Cornflower Field en Vleugje Veen. Vleugje Veen hebben we ook op de lambrisering in onze slaapkamer en ik vind het fijn om dit terug te laten komen. Eigenlijk is het veredeld wit. Maar wel echt anders dan het geel-witte van de standaard Ikea Kasten.

Omdat het twee kasten zijn, hoefde ik de kastdelen die tegen elkaar aan komen, niet aan de buitenzijde te verven. De kopse kanten wilde ik wel Cornflower Field schilderen dus zodoende staan twee platen rechtop om zo de randen te kunnen lakken.

Gaatjes dichten van de Billy boekenkast

Tip van Rens: Ikea kasten zijn vaak vergezeld van tientallen gaatjes om planken op verschillende hoogtes te kunnen instellen. Ik ben niet gecharmeerd van zoveel gaten in een kast. Ik heb gekeken welke hoogtes ik de planken wilde bevestigen en de rest heb ik dicht gemaakt met Gyproc. Zo oogt de kast al minder als een standaard Ikea Kast. Schuur de kast na het dichten van de gaatjes nog lichtjes op.

Door de overbodige gaatjes in de kast te dichten, oogt het al veel minder als een standaard Ikea meubel.

Billy kast gronden

Aangezien we te maken hebben met spaanplaat, is het erg belangrijk om de kast goed te gronden. Spaanplaat is niet uitermate geschikt om te lakken en daarom is juist zo'n tussenlaag met grondverf erg gewenst. Het best kun je witte grondverf gebruiken indien je de kast lichter geel verft.

Billy kast lakken

Om een zo mooi mogelijk resultaat te krijgen van je Billy Hack, kun je het best de kast twee keer lakken. Ik heb de gekleurde delen ook twee keer in de lak gezet, met Vleugje Veen (wit) kon ik in één keer goed toe!

Achterplaat Billy kast behangen

En dan komt het leukste deel van de hack! De achterplaat behangen. Een onwijs simpele handeling met een doeltreffend resultaat. Na deze stap heb jij gegarandeerd geen standaard Ikea kast meer! Ik was op slag verliefd op het behang van Kwantum.

Om er zeker van te zijn dat het patroon mooi uit zou komen bij de planken - zodat we niet te maken zouden krijgen met een vogel-kop achter een plank - ben ik gaan uitmeten wat een fijne hoogte zou zijn om het patroon te laten beginnen. Met dit behang had ik veel mazzel want geen enkele vogel oogt onthoofd. Dit is wel een handig punt om rekening mee te houden als je ook aan de slag gaat met patroonbehang.

Eettafel met de achterplaten van de kast met behang erop

Het behangen van deze platen is niets anders dan het behangen van een muur. De plaat behoeft ook geen verdere voorbereiding. Eigenlijk is het super gemakkelijk. Je brengt behanglijm aan op de plaat en plakt het behang erop. Ik vond het wel leuk als het patroon door zou lopen van de ene in de andere kast en daarom heb ik dit wel uitgemeten.

Deurknopjes van de Billy kast vervangen

Ook onmisbaar bij een Ikea Hack: de deurknopjes vervangen. Ik word nooit warm van die zwarte deurknopjes van Ikea. Ze geven mij weinig gevoel van styling. Ik had nog wat toffe goud/witte knopjes over die zich prima lenen voor deze hack:

Deurknopjes goud met wit op een kast

Billy hack: kast in elkaar zetten

Als alle stappen klaar zijn dan komt het leukste: het in elkaar zetten van de kast en het eindresultaat zien. Ik had blijkbaar zo'n oude Billy kast op de kop getikt, dat de huidige montagehandleiding daar niet meer mee overeen kwam. Toch is het een kwestie van logisch kijken en nadenken en kon ik het prima af zonder handleiding.

Billy hack klaar
Gouden giraffe in een kast
Roodharige vrouw bij Billy kast

Ik hoop je met deze hack te hebben kunnen inspireren. Vind je het leuk om nog meer van mijn Ikea Hacks te zien? Kijk dan zeker hier:

Verzameling van de leukste Ikea Hacks en DIY’s met stappenplan
Ikea Hacks, zó leuk om te doen! In 2020 won ik de 1e prijs voor het maken van de leukste Ikea Hacks. Ook die hacks kun je hier terugvinden, met tips! Enjoy!

Bekijk alle gebruikte kleuren in het GRATIS E-book!

Verzoek: Deze blog bevat geen gesponsorde content. Wel ontvang ik een kleine commissie als je via de linkjes in deze blog iets koopt. Het kost jou niks extra's maar het zorgt er wel voor dat ik dergelijke content kan blijven maken. Win-win.