Behang kiezen voor in de slaapkamer

Behang, het is geweldig spul waar je magisch mooie interieurs mee kan maken. Alleen moet je wel net dat juiste behangetje weten te vinden. Ik ben behóórlijk selectief als het op behang aankomt. Ik ben fan van patroonbehang maar er moet niet téveel herhaling in zitten, de kleuren moeten passen bij de rest van de ruimte, felrood zie ik liever niet in ons huis dus als ik die kleur erin spot is het sowieso al klaar en ga zo maar door. Al met al kan ik maanden bezig zijn om een mooi behang te vinden.

Ik kan maanden bezig zijn om het perfecte behang te vinden.

Zelf behang ontwerpen voor de slaapkamer

Het is wel vaker door mijn hoofd geschoten: zelf behang ontwerpen. Ook al ben ik handig met diverse computerprogramma's; ik heb geen Grafische Vormgeving gestudeerd. Dus Rens, hoezo zou jij behang gaan ontwerpen? Nouja, hoezo eigenlijk niet? Ik vind het heerlijk om zelf te ontwerpen of ergens een eigen draai aan te geven. Ik heb sinds kort het programma Affinity Designer en daar heb in onlangs mijn logo in ontworpen. Met nul voorkennis of verstand van dit programma was dat mij ook gelukt. Behang ontwerpen, next level. Of toch niet?

Ik speelde al een tijdje met het idee om zelf behang te ontwerpen.

Wat is een Vector bestand?

Vector, als ik deze naam in mijn omgeving laat vallen dan krijg ik vragende gezichten: een Vector bestand? Menig mens is er niet bekend mee. Vector is een bestandstype dat je oneindig groot kunt maken zonder dat het pixelig wordt. Als je een foto uitrekt dan is het al snel geen pan meer, bij Vector heb je hier geen last van. Ik was al lange tijd bekend met dit 'fenomeen' dat zich bij uitstek geschikt maakt voor toffe prints, logo's of: behang! En opeens kwam daar mijn inspiratie en startte ik een nieuwe zoektocht: Vector motieven.

Een Vector bestand kun je oneindig oprekken zonder dat het pixelig wordt.

Free Vector en oneindig veel keuze

Daar waar ik al maanden kan zoeken naar behang, ging er nog eens een wereld voor mij open toen ik dook in de Vector-wereld. Oneindig veel prints zijn er te vinden, allemaal prints waar dus ook behang van te maken is! Er zijn talloze Free Vector (gratis) bestanden maar soms betaal je een klein bedrag om het te kunnen downloaden. Of ik het mezelf makkelijker maakte met duizenden nieuwe opties? Jazeker! Waarom? Dat leg ik je graag uit:

Daar waar je het bij gewoon behang moet doen met de kleuren die je zijn voorgeschoteld, kun je een vector bestand zelf aanpassen. Elk afzonderlijk item en elke afzonderlijke kleur kun je helemaal naar wens samenstellen. Dus, zit er een felrode kleur in, dan is het in plaats van een no-go toch nog een optie want die kleur pas ik vervolgens gewoon aan. En komt het patroon niet lekker uit in verband met stopcontacten? Dan pas je ook dat weer aan. Eigenlijk krijg je een bestand met diverse onderdelen waar je mee kan doen en laten wat je wil.

Een Vector bestand pas je zelf gemakkelijk aan.

Vector bestand met bloemen en vogels

Niet geheel verrassend maar ik wilde het liefst een behang met bloemen en vogels. Vooral qua bloemmotieven is er heel veel te vinden, de combinatie bloemen en vogels kent een dunnere stroming. Voor mij moet behang echt wel een yes-gevoel geven en dat had ik direct toen ik deze print zag met de combinatie van vogels en bloemen:

Het behang ontwerp vanaf iStockphoto

Zoals je ziet komt deze printscreen van iStockphoto. Ik kocht deze print voor 9 euro en dat gaf mij alle ruimte om het te bewerken zoals ik dat wilde!

Vector bestand bewerken

Affinity Designer is voor mij een vrij nieuw programma, ik wist wel dat ik hier Vector-bestanden kon bewerken, ofwel: EPS-bestanden. De print bestaat uit ontelbaar lagen die ik allemaal afzonderlijk kan bewerken. Ik moet zeggen: deze print was niet handig omdat het niet naadloos aansloot bij herhaling. Een fout in het ontwerp gok ik. Wel een zeer onhandige. Ik wilde dat de vliegende vogel bovenin beeld kwam, zoals je ziet moest ik boven en onder daarvoor aansluiten en daarbij ontstond een witte rand. Met dit bestand had ik gewoonweg een beetje pech. Of niet, want het werd wel leerzamer. Ik acht de kans groot dat je met andere Vector-bestanden hier niet snel tegenaan loopt.

Groeperen in een Vector bestand

De losse onderdelen (vogels/bloemen) zou je kunnen groeperen zodat je het op meer plekken terug kan laten komen of kan verwijderen. Bij dit bestand had ik de pech dat dit nauwelijks gedaan was. De vogel bestaat uit zo'n 300 componenten. Niet handig. Ik heb er dus wel even mee lopen stoeien om 2 vogels uit mijn behang te verwijderen want ik wilde gewoon 2 vogeltjes in plaats van 4. Ook waren er wat gaten in de print die ik uiteindelijk heb weten op te vullen met bloemen die ik zelf gegroepeerd heb.

Kleur kiezen voor in de slaapkamer

Ik had mijn kleurpallet al klaar voor onze slaapkamer:

  • Lush Jade
  • Sweet Sunset
  • Vleugje Veen
  • Workshop 5

Natuurlijk van Flexa. Vooral Workshop 5 (de gele kleur) wilde ik terug laten komen in het behang. Om de kleurcode te achterhalen heb ik een printscreen gemaakt van de kleur en deze geüpload op deze site. Via een Hashtagg krijg je dan de kleurcode die ik nodig had en zodoende veranderde ik de blauwe achtergrond in de kleur Workshop 5. Let wel: deze methode is niet 100% betrouwbaar maar ik achtte hem betrouwbaar genoeg! De kleur is perfect!

Naast de achtergrond heb ik nog behoorlijk wat aan het ontwerp aangepast, zo hebben veel takken andere kleuren gekregen en ik wilde graag de kleur Okergoud van Flexa terug laten komen. Tussen de twee vogels in was een behoorlijk leeg stuk en dat heb ik ook weten op te vullen.

Maak het behang op maat

Ik heb het behang op maat laten maken bij Fotobehangshopz waar ik heel goed geholpen ben én dit behang vanuit een samenwerking kreeg. Je kunt zelf geen Vector bestanden hiernaar uploaden maar zodra je ze mailt helpen ze je op weg en kun je het bestand aan hen mailen. Ik ben erg te spreken over de klantenservice en heb voor de tweede keer een fijne samenwerking met deze partij. Je vult op de website de maten van de muur in, er wordt geadviseerd om 5cm marge te houden maar ik kies er altijd voor om dit niet te doen zodat ik niet hoef te knippen/snijden. Ik wist ook dat onze lambrisering waterpas was, wat garantie gaf dat de maat zou kloppen. Ik heb op meerdere plekken gemeten van lambrisering tot het plafond en toen het laagste punt gekozen. Doordat de muur erachter dezelfde kleur heeft als het plafond, valt het niet op dat het plafond niet overal even hoog is.

Zelf behang maken is eervol werk

Ik maakte een vreugdedansje toen het behang binnen kwam. Ik heb al met al best wat uurtjes naar deze print gekeken en alles tot in de puntjes nabewerkt en nagelopen. Het is zó tof om het dan uiteindelijk in het echt te zien.

Alle veranderingen tot nu toe

  • Er is behoorlijk wat veranderd inmiddels: de nachtkastjes hebben een nieuwe look gekregen dankzij een toffe DIY met tongspatels:
Visgraat nachtkastjes DIY met gebruik van tongspatels
Geef je nachtkastjes een nieuwe look met tongspatels! Een snelle, doeltreffende en ook nog eens hele makkelijke DIY. Ik deel alle stappen.
  • De groene muur heeft een lekkere nieuwe kleur gekregen: Sweet Sunset van Flexa.
  • De lambrisering, de nachtkastjes en het bed heb ik geverfd in de kleur Vleugje Veen van Flexa.
  • Ik heb twee grote lijsten opgehangen die nog gevuld worden met mooie kunstwerken van Inzpero.

Het resultaat

En dan het resultaat dat ik vol trots laat zien!:

Met dank aan de samenwerkingen met Flexa, Fotobehangshopz en Inzpero!

Inmiddels is de slaapkamer verder aangekleed met de posters van Inzpero! Bekijk vooral het resultaat:

Posters voor aan de muur
Koop je posters bij Inzpero dan heb je een win-win situatie. De kunstenaars krijgen een podium en jij kunt voordelig kunstwerken in huis hangen.