Goedkope en eenvoudige DIY voor nachtkastjes

Bij een make-over van de slaapkamer hoort natuurlijk ook een nieuwe look voor de nachtkastjes. Het leek mij leuk om weer eens lekker Out of the Box aan de slag te gaan en zo maakte ik voor deze nachtkastjes DIY gebruik van niets minder dan... tongspatels!

Ik vind het zonde om nieuwe items aan te schaffen terwijl je bestaande meubels en accessoires kan opknappen. Zodoende kijk ik eerst naar de mogelijkheden van de spullen die we al in huis hebben en ja: dit zorgt voor de nodige creatieve uitspattingen.

0:00
/

Goedkope DIY voor jouw nachtkastjes

DIY projecten vind ik altijd extra leuk als ze budget-proof zijn. In de schuur spotte ik nog een doos tongspatels en meteen had ik het beeld van visgraat nachtkastjes. "Hoe kom je erop?" is een vraag die ik een aantal keer heb langs zien komen. Ja, geen idee. Zo werkt mijn hoofd. Ook juist door te kijken naar mogelijkheden in plaats van in problemen. Dan gaat er een wereld voor je open.

Het visgraat patroon bepalen voor de nachtkastjes

Je kunt visgraat op verschillende manieren leggen. Ik heb verschillende opzetjes gemaakt in SketchUp. Ik vind het altijd fijn om plannen eerst visueel te maken zo kan ik vast goed uitdenken welke stappen ik moet zetten en waar ik tegenaan kan lopen. Dit waren de opzetjes die ik in SketchUp heb ingetekend:

Visgraat nachtkastjes 2 verschillende opties ingetekend in SketchUp

En zo kwam ik er al snel achter dat bij versie B alle tongspatels even lang zouden moeten zijn. Dit is behoorlijk lastig omdat alle tongspatels gezaagd moeten worden en er al snel een verschil kan ontstaan. Gevolg: het nachtkastje zal rommelig ogen.Optie A is een stuk gemakkelijker want hierbij maakt de lengte van de tongspatels niet uit. Om het niet te ingewikkeld te maken, koos ik voor optie A.

Before situatie van het nachtkastje

Op deze foto zie je de originele staat van het nachtkastje, dat ik overigens voor 20 euro bij Action kocht. Enige tijd later heb ik het wit vervangen voor de kleur Okergoud en nu wilde ik de nieuwe kleur van de lambrisering gebruiken: Vleugje Veen van Flexa. Meer hierover kun je lezen in mijn blog over de slaapkamer-make-over. Welke? Ehhh, de zoveelste. Misschien handiger om alle blogs bij elkaar te bekijken, dan kun je kiezen:

Slaapkamer - Interikleur - Kleurrijk Wonen - Interieurstylist
Bij Interikleur staat Kleurrijk Wonen centraal. Vind je het lastig kleur toe te passen in huis? Renske weet raad! Kies uit diverse pakketten.

Tongspatels op maat zagen

De tongspatels lopen aan beide zijden rond af en voor visgraat is het natuurlijk wenselijk als dit recht is. Je kunt een stapel van de tongspatels maken en met tape op twee plekken aan elkaar bevestigen, op deze manier schuift het niet meer. Vervolgens kun je het ronde deel eraf zagen met een afkortzaag. Ik maakte stapels van 20 tongspatels per keer.

Tongspatels samengebonden met tape

Vervolgens heb ik het midden van de nachtkastjes gepaald en hier de haakse hoeken van het visgraatpatroon op getekend. Daarna heb ik de spatels met houtlijm vastgelijmd op de laatjes.

Omdat de tongspatels behoorlijk dun zijn, is de kans groot dat ze krom trekken tijdens het vastlijmen. Zorg er daarom voor dat je een plaat op het nachtkastje kan drukken en op deze wijze de tongspatels vast kan klemmen met lijmklemmen:

Tongspatels vastgezet met lijmklemmen

Als de lijm goed is uitgehard, kun je de overstekende delen afzagen. Vervolgens schuur je de tongspatels op zodat het mooi egaal wordt.

Handgreepjes voor de nachtkastjes

Eigenlijk hadden onze nachtkastjes een inham als handvat. Ik wilde graag handgreepjes. Ik heb de tongspatels laten overlopen over de inham en in de inham wat hout geplaatst zodat de tongspatels stevig op zijn plek blijven. En ja: nu kon ik ook toffe handgreepjes aanschaffen, goud natuurlijk! Wil je ook aan de slag? Koop tongspatels.

Andere toffe DIY inspiratie

Lijkt het je leuk om nog andere DIY klussen te bekijken? Ik heb een pagina vol leuke tips zodat jij ook aan de slag kan:

Verzameling van de leukste Ikea Hacks en DIY’s met stappenplan
Ikea Hacks, zó leuk om te doen! In 2020 won ik de 1e prijs voor het maken van de leukste Ikea Hacks. Ook die hacks kun je hier terugvinden, met tips! Enjoy!