Bij een make-over van de slaapkamer hoort natuurlijk ook een nieuwe look voor de nachtkastjes. Het leek mij leuk om weer eens lekker Out of the Box aan de slag te gaan en zo maakte ik voor deze DIY gebruik van niets minder dan... Tongspatels!

Goedkope DIY

DIY projecten vind ik altijd extra leuk als ze budget-proof zijn. In de schuur spotte ik nog een doos tongspatels en meteen had ik het beeld van visgraat nachtkastjes. "Hoe kom je erop?" is een vraag die ik een aantal keer heb langs zien komen. Ja, geen idee. Zo werkt mijn hoofd.

Het visgraat patroon

Je kunt visgraat op verschillende manieren leggen. Ik heb verschillende opzetjes gemaakt in SketchUp:

Bij versie B zouden alle tongspatels even lang moeten zijn, wat behoorlijk lastig is en er snel voor kan zorgen dat het geheel rommelig oogt. Optie A is een stuk gemakkelijker want hierbij maakt de lengte van de tongspatels niet uit. Om het niet te ingewikkeld te maken, koos ik voor optie A.

Op deze foto zie je de originele staat van het nachtkastje, dat ik overigens voor 20 euro bij Action kocht. Enige tijd later heb ik het wit vervangen voor de kleur Okergoud en nu wilde ik de nieuwe kleur van de lambrisering gebruiken: Vleugje Veen van Flexa.

Tongspatels zagen

De tongspatels lopen aan beide zijden rond af en voor visgraat is het natuurlijk wenselijk als dit recht is. Je kunt een stapel van de tongspatels maken en met tape op twee plekken aan elkaar bevestigen, op deze manier schuift het niet meer. Vervolgens kun je het ronde deel eraf zagen met een afkortzaag. Ik maakte stapels van 20 tongspatels per keer.

Vervolgens heb ik het midden van de nachtkastjes gepaald en hier de haakse hoeken van het visgraatpatroon op getekend. Daarna heb ik de spatels met houtlijm vastgelijmd op de laatjes.

Omdat de tongspatels behoorlijk dun zijn, is de kans groot dat ze krom trekken tijdens het vastlijmen. Zorg er daarom voor dat je een plaat op het nachtkastje kan drukken en op deze wijze de tongspatels vast kan klemmen met lijmklemmen:

Als de lijm goed is uitgehard, kun je de overstekende delen afzagen. Vervolgens schuur je de tongspatels op zodat het mooi egaal wordt.

Handgreepjes voor de nachtkastjes

Eigenlijk hadden onze nachtkastjes een inham als handvat. Ik wilde graag handgreepjes. Ik heb de tongspatels laten overlopen over de inham en in de inham wat hout geplaatst zodat de tongspatels stevig op zijn plek blijven. En ja: nu kon ik ook toffe handgreepjes aanschaffen, goud natuurlijk!

Voor een mogelijk nog duidelijker beeld, heb ik de DIY op video vastgelegd. Deze kun je bekijken op mijn YouTube kanaal. Hier zijn nog veel andere DIY ideeën te vinden dus ik zou zeggen: abonneer je lekker!