Van rommelige inloopkast naar kastenwand op maat

Om dit blog te verduidelijken begin ik met een plattegrond. Laten we eens origineel doen:

Plattegrond van onze woning

De voorgaande situatie was als volgt: onze slaapkamer zat aangrenzend aan het kleine kamertje en in dat kleine kamertje zat onze inloopkast. Allemaal hartstikke leuk en aardig maar hier kleefden voor mij wat nadelen aan:

  • De inloopkast was L-vormig, waardoor een complete hoek erg onhandig was in gebruik
  • De inloopkast was open, wat veel stof betekende
  • Er zat geen deur tussen onze slaapkamer en de inloopkast. Ik vond dit onrustig en het deed inbreuk op mijn styling-skills. Ik vond het maar te ingewikkeld en choatisch als geheel. Je bleef uitzicht houden op een klerenkast
  • Deze kant van onze woning staat op het zuiden, oftewel: hitte in de zomer
  • Deze kant van onze woning grenst aan de straat, wat zorgt voor ongewenst geluid
Conclusie: de inloopkast zorgde voor meer ellende dan plezier

Dus wat doen we dan? Broeden op een plannetje. En dat ging in stroomversnelling toen mijn man besloot aan het werk te gaan als ZZP'er. Het plan was als volgt:

  • De inloopkast mocht gesloopt worden
  • Het plafond, de vloer, en het elektra zouden vernieuwd worden want op de plek van de inloopkast, zou het kantoor voor mijn man komen!
  • Ons bed zou verplaatst worden naar de achterzijde van onze woning
  • De kledingkast zou komen op de plek waar hij 80 jaar geleden ook bedoeld was. Op maat gemaakt, zelf gemaakt, zelf ontworpen
  • De rest van onze oude slaapkamer zou ik omtoveren tot mijn womancave

En zo sloegen we ontelbaar vliegen in een klap. Wat een feest, wat een pret. We konden weer eens gaan bouwen. En dat begon natuurlijk met het verplaatsen van ons bed, gevolgd door het slopen van de inloopkast, slopen van de vloer, het plafond en het elektra. Wat een genot. We plaatsten nieuw elektra, bouwden een nieuw plafonnetje (serieus, ik vind dat altijd zó leuk om te doen! Waterpassen en gaan met die banaan!), legden de vloer en werkten alles af. Binnen mum van tijd stond daar een tof kantoor, mijn man zijn hok. Het lijkt klein maar het is een perfecte ruimte. Vergezeld met een bureau, gemaakt van het werkblad "Barkaboda" van Ikea, gefineerd met walnoothout. Hoe mannelijk?

Daarna konden wij de kast gaan bouwen, ik had internet afgestruind en samen maakten wij een ontwerp. Wat heerlijk om over 330cm een kast te kunnen bouwen, op maat, zodat er rekening gehouden kon worden met al onze wensen. We gingen voor 4 grote kastdeuren en in het midden 4 grote lades en nog twee deuren voor dingen als beddengoed en een wasmand. Hoera. Uiteraard werd ook mijn womancave gebouwd. Waarover heb ik een andere blog geschreven:

Allereerst de before-situatie. Uiteraard was deze muur vergezeld van prachtig bloemetjesbehang.

Om de inbouw kastenwand te maken, hebben we een stuk plafond eruit gehaald en ook een stuk vloer. Zo zorg je ervoor dat de kast echt weggewerkt wordt in het huis.

Inbouwkast maken, het verwijderen van plafonddelen en de vloer.

Vervolgens hebben we het skelet gemaakt van de kast:

Het skelet voor de kastenand

Mega stevig! Daarna hebben we dit dicht gemaakt met MDF:

Kastenwand bekleed met MDF

Links op de foto is mijn kant. Ik heb ervoor gekozen om een deel lang te laten voor mijn lading jurken. Het vak is bedoeld voor broeken en daarboven kunnen shirts/colbertjes hangen. Ik hang altijd álles op omdat ik gevouwen kleding zo rommelig vind (in mijn geval). Mijn man heeft aan 1 rek genoeg haha. We hebben overigens voor mooie zwarte kledingroedes gekozen, lekker stoer!

In het midden van de kast hebben we grote lades gebouwd, dermate stevig dat onze kinderen er gemakkelijk in kunnen zitten.

Kastenwand geverfd met grondverf

Vervolgens is de complete kast in de grondverf gezet en vervolgens in de lak. En ja: ook de binnenkant! Alles is tot in de puntjes afgewerkt en dat maakt het wel zo mooi.

Tot slot hebben we de kastdeuren gemaakt met mooie ingefreesde lijnen. De handgrepen die ik koos zijn de Hackas van Ikea, 30cm lang. De witte belijning rondom wilde ik terug laten komen in de handgrepen. De kastdeuren mochten geverfd worden in de kleur Energizing Ireland van Flexa. Nog elke dag ben ik blij met mijn overzichtelijke kast, de grote lades en alle ruimtes en functionaliteiten die de kamers erbij hebben gekregen.

Ben jij ook op zoek naar een kast op maat? Laat het ons weten, mijn man heeft een bedrijf in Meubelbouw en kan dergelijke klussen ook voor jou doen!