Hoe kleed je een slaapkamer nou gezellig aan?

Kies voor een grote muurdecoratie! Toen onze grote verbouwing in 2017 ten einde liep, was de Ixxi het eerste dat ik aanschafte voor onze nieuwe woonkamer. De kleuren, het patroon, het formaat, ik was opslag verliefd op dit ding. En zo heeft hij hier maar liefst 4 jaar gehangen. Voor mij echt een mijlpaal, want ik varieer graag. De Ixxi was mijn kleurpalet: alle kleuren in de woonkamer moesten terug te herleiden zijn naar dit kunstwerk. Dit zorgde meteen voor een rustige aanblik omdat de kleuren bij elkaar pasten.

Styling tip: kies een groot item in je huis uit, waarop je de rest van de kleuren afstemt. Zoals bijvoorbeeld een behang met meerdere kleuren daarin. Als de kleuren meermaals terugkomen, zorgt dat voor een rustig geheel.

Ik was altijd blij als ik de Ixxi weer voorbij zag komen op een foto en oh wat zijn er veel leuke reacties op geweest. Maar ik merkte dat ik het ook lastig vond, met een formaat van 220x200cm, bleef er weinig ruimte over om verder iets met die muur te doen. Omdat het een kunstwerk is dat je niet kan/wil doorbreken, kon ik er bijvoorbeeld niet een eettafel of kast tegenaan zetten. En zo verhuisde de Ivar-kast regelmatig van links naar rechts en stond altijd een beetje in een hoekje gepropt. Het kon, maar het was niet perse ideaal.

Nieuwe plannen

Ik teken graag in Google SketchUp, ons huis is tot op de mm nauwkeurig ingetekend en ik vind het handig om nieuwe plannen hier eerst visueel in te maken. En zo verwijderde ik de Ixxi van de muur (digitaal) en ontstond er ruimte voor andere plannen. Deze plannen + het praktische van een vrije muur, wonnen het van de Ixxi. Ik hou de nieuwe plannen nog even 'geheim' en hoop dit binnenkort te kunnen uitwerken.

Nieuwe kleur op de muur

Rondom de Ixxi hebben twee kleuren gezeten: eerst een soort mintgroen:

Before situatie met de grote Ixxi op de mintgroene wand

En twee jaar later werd dit vervangen door donkerblauw:

Grote ixxi vogel op een donkerblauwe wand, gele meubels

Dat laatste was een goede zet. Alle andere kleuren kwamen tot leven op de donkere muur. Eureka. Alleen is de ene donkerblauw niet de andere en ik vond de kleur best 'fel'. Ik merkte dat nieuwe muurkleuren aan de overzijde, zich niet gemakkelijk lieten combineren, door de fellere blauw. Het 'kon' maar het was niet 'yay'. En daar was ik me van bewust maar die blauwe muur was toch ook wel een oogappeltje. Maar desondanks ben ik verder gaan zoeken naar andere blauwe tinten en zo kwam ik terecht op Geldersblauw - Strak van Flexa. De winnaar.

Marktplaats dan maar?

Toen ik ging verven, moest de Ixxi hoe-dan-ook van de muur. Best een pijnlijk gebeuren. Wat was het kaal zonder dat ding! Ik moest even slikken. Terwijl ik normaal juist allergisch ben voor te weinig verandering, merkte ik dat ik echt gehecht was geraakt aan deze vogel. Ik heb hem op een veilige plek opgeborgen en een aantal weken later besloot ik hem toch maar op Marktplaats te zetten. Tegen beter weten in. Binnen twee minuten heb ik de advertentie verwijderd. Deze Ixxi wegdoen? Nee, dat kon gewoon niet. Er moest wel een andere locatie in huis te vinden zijn. En zo kwam ik op de slaapkamer.

Byebye versgeplakt behang

Ik schaam me er wel voor dat ik een maand hiervoor de slaapkamer had voorzien van een nieuw behangetje:

Bloemetjesbehang in de slaapkamer, gezelligheid gegarandeerd
Ga voor een vrolijke slaapkamer met bloemetjesbehang. Samen met het groene plafond geeft het een heerlijke sfeer in deze slaapkamer.
Vind je dit behang tof? Dat is trouwens ook hier te koop.

En dat dat bewuste behang nu al van de muur getrokken zou worden. Veranderdrang zit in mijn bloed maar dit is zonde, weggegooid geld en weggegooide tijd. Maar de Ixxi weg doen vond ik nog meer zonde. En zo won de Ixxi het op de weegschaal. Soms loopt het anders dan je denkt, ik had een maand geleden niet bedacht dat de Ixxi weg zou gaan van de woonkamer. Het is nou eenmaal zo. Dus zo trok ik het behang, met behulp van de kindjes, van de muren.

Hulde aan Flexa

Er was dus behangplaksel en behang over de muur gegaan. Het is altijd maar afvragen hoe de muur eronder zich gedraagt bij het verwijderen. En wow, de groene muur kwam weer als geheel tevoorschijn! Alle verf was nog in tact. Zij het dat er een enorme witte was over zat van het - amper opgedroogde - behangplaksel. Er zat niets anders op dan boenen. En daar heb ik me wel op verkeken. Ik ben de hele dag bezig geweest om de lijm van de muur te boenen. En zelfs daar deed de verf het goed op. Puntje bij paaltje zag de muur er weer uit alsof er nooit behang op had gezeten.

Belangrijke klustip: het komt wel eens voor dat je - samen met je behang - delen van de muur mee trekt. Auw. Dit kun je 'voorkomen' door elke muur te behandelen met voorstrijk. Dit is een soort plakspul dat je muur beschermt. Hier verf of behang je vervolgens overheen. Het aanbrengen van voorstrijk is een ellendige klus want het is waterig en plakkerig maar het scheelt je de rest van je leven veel gedoe.

En zo was de kamer eindelijk klaar om de Ixxi op te hangen. Ik was meteen blij toen ik de vogel weer zag en het is een goede keuze geweest om hem niet weg te doen.

Shop de Ixxi vogel

Yes! De pixel Ixxi is weer te koop! Je shopt hem hier!

Verzoek: Indien je op mijn blog iets hebt gezien dat je wil kopen, dan zou ik het op prijs stellen als je het koopt via de linkjes op de pagina. Ik krijg hier dan namelijk een commissie over vanwege de "reclame" die ik maak. Het kost jou niks extra's maar het zorgt er wel voor dat ik dergelijke content kan blijven maken. Win-win.