Ivar hack, de leukste kast om te hacken!

De kast die zich bij uitstek leent voor een toffe hack is wel de Ivar kast van Ikea. Ik was al een poosje op zoek naar een fijne kast om het speelgoed van de kinderen in op te kunnen bergen. Een kast die niet te hoog was, ook niet te diep en ook weer niet te breed. Maar dan ook weer geen mini kast, gewoon eentje die ik kan verplaatsen omdat ik de boel graag omgooi, en eentje waaruit de kids zelf hun speelgoed kunnen pakken en nog belangrijker: kunnen opruimen.
Na enig zoekwerk kwam ik uit op de ietwat saaie Ivar kast van Ikea. Eigenlijk allesbehalve saai want in mijn ogen is dit een echte DIY kast en hoe leuk is het om een meubelstuk helemaal naar eigen smaak en kleur aan te passen?

De Ivar Kast van Ikea is dé DIY kast die je een heerlijke Ikea Hack kunt geven.
De basis van de ivar kast

De kast is verkrijgbaar in verschillende dieptes: 50cm en 30cm. Ik ben gegaan voor de 30cm variant.

Ivar kast samenstellen

De Ivar kast samenstellen kun je op allerlei manieren doen. Ik ben daarom verschillende ontwerpen gaan uittekenen:

  • De kast deels behangen en verder verven
  • De kast voor de helft verven en de helft kaal hout laten
  • De kastdeurtjes afgewerkt met sierstrips en geverfd in een lekkere kleur
  • De kast verven en de bovenzijde betegelen
  • De kast verven, nieuwe knopjes en nieuwe poten eronder

Uiteindelijk koos ik voor de laatste optie omdat ik een heerlijke gele kleur tegen kwam en direct verkocht was. Ik had nog leren handgreepjes liggen dus ik vond het ook wel tof om die een plek te geven op de kast. En omdat ik de kast liever wat hoger wilde, ben ik op zoek gegaan naar wat hogere poten. Bij Gamma slaagde ik voor verhoogde poten, alleen waren deze wit dus die moesten nog overgespoten worden.

Witte pootjes op de eettafel

De Ivar kast verven

De Ivar kast vervolgens verven is natuurlijk wel het leukste om te doen! Als ik de spullen in huis heb, dan word ik heel ongeduldig want hoe sneller de verf erop kan, hoe beter. Ik ben thuis meteen de kast licht gaan opschuren en daarna kon ik heerlijk met de verfroller aan de slag. Op de één of andere manier verveelt dat nooit. Ik heb inmiddels al zoveel liters verf gebruikt en elke keer kom ik weer in een heerlijke flow terecht, al helemaal als het een lekkere kleur is.

Poten onder de Ivar Kast

De poten van de kast moesten nog overgespoten worden. Ik heb dit keer gekozen voor goedkope spuitverf van Gamma en dat werkte verrassend prima! Ik heb de poten op de uiteinden van de kast gemonteerd omdat de kast al vrij ondiep is en ik dat het mooist daarbij vond staan. Daarna heb ik de greepjes bevestigd, tip: kijk ook even aan de achterzijde of je niet toevallig op een onhandige plek boort.

Resultaat van de Ivar Hack

En dan is hij klaar, de Ivar kast! Verslavend om te doen en ik zou zo nog een kast halen en een compleet andere make-over geven. Met het resultaat van deze Ikea Hack ben ik zeer tevreden!


Deze kast is later opnieuw in een nieuw jasje gestoken. Je leest er alles over in dit blog:

Populaire Ivar Hack met stappenplan!
De Ivar kast is dé kast om helemaal naar jouw smaak te maken. Voor de tweede keer geef ik hem een totaal andere look deel alle stappen met jou.