Wandmeubel in de woonkamer zelf maken

Je ziet ze op Pinterest vaak langskomen: de wandmeubels voor in de woonkamer en het liefst nog met een speelhoekje erbij voor kinderen én een openhaard. Toen wij aan het verbouwen waren, was ik volop aan het nadenken hoe ook wij een wandmeubel konden bouwen. Of nouja: hoe dat wandmeubel eruit zou moeten komen te zien. We wisten al dat we een openhaard zouden maken, dus een wandmeubel daarop aansluiten is natuurlijk helemaal gaaf. Wil je ook een openhaard in huis zonder dat je huis vol roet komt te zitten? Wij hebben gekozen voor een bio-ethanol haard. Echt een aanrader!

Koop je bio-ethanol haard vandaag. Bekijk ons grote aanbod.
Plafond-, wand-, en tafelhaarden op bio-ethanol haarden. Bij bioethanolhaard-shop vindt u uw perfecte open haard tegen de laagste prijs.

Om te beginnen zijn we gaan kijken naar vormgevingen die ons aanstonden en daarnaast zijn we gaan kijken welke functionaliteiten het wandmeubel zou moeten hebben. Zo kwamen we op de volgende wensen:

  • De kinderen zouden eraan moeten kunnen spelen;
  • De tv moet er boven kunnen hangen;
  • Er moet opbergruimte zijn;
  • Het wandmeubel mag lekker groot zijn, van openhaard tot muur.

Wandmeubel voor de woonkamer ontwerpen

Voordat je een wandmeubel ontwerpt, is het belangrijk om dus rekening te houden met je wensen en niet alleen esthetisch te kijken: kijk ook naar de functies. Met bovenstaand wensenlijstje konden we heel gemakkelijk een ontwerp maken. We bepaalden de maten van het meubel en maakten vervolgens een bouwtekening.

Wandmeubel woonkamer maken

Gelukkig zijn mijn man en ik een prima klus-team, dus besloten we om zelf dit wandmeubel op maat te maken. Dit betekende dat het oude tv-meubel dan ook echt uit de woonkamer zou verdwijnen. Dit meubel was de enige die onze verbouwing had overleefd en nog steeds vind ik hem erg tof. Inmiddels heeft deze een tof plekje gevonden op onze slaapkamer:

Slaapkamer verven, fijne kleuren voor in de slaapkamer
Onze slaapkamer kreeg een luxe uitstraling dankzij de kleur Cornflowerfield van Flexa. Een perfecte match bij het bloemetjesbehang.

Ik heb even moeten graven naar een foto waarbij het oude tv-meubel in ons huis staat. Dit is een foto van vlak na onze verbouwing, waarbij het nog ontbrak aan plinten. Overigens zijn er natuurlijk ook heel veel mooie kant en klare tv meubels te koop!

Gele stoel, ronde salontafels en tv meubel.

Door het wandmeubel over de hele lengte te maken, oogt de ruimte meteen een stuk groter.

Grote gebaren in huis maken de ruimte optisch ruimer.

Stappenplan: wandmeubel maken

Ik kan me goed voorstellen dat het vrij abstract is hoe zo'n wandmeubel gebouwd kan worden. Om een handje te helpen, heb ik alle stappen vastgelegd. Allereerst maak je een stevig geraamte van balken:

Geraamte van een wandmeubel op een mintgroene muur.

Vervolgens ga je deze bekleden met MDF:

Zet het meubel in de MDF-grondverf en vervolgens in de lak.

Wat bij deze klus ontzettend handig is, is de laserwaterpas. Van dat ding hebben we al zo ontzettend veel plezier gehad! Op bovenstaande foto’s zijn de kastdeurtjes nog niet bevestigd en het meubel is hier ook nog niet afgelakt. Voor de kastdeurtjes hebben we gekozen voor het Voxtorp keukenfrontje van Ikea.

💡
Om het minder moeilijk te maken kun je heel goed keukenfrontjes kopen om in het tv-meubel te hangen. Houd hiermee natuurlijk wel rekening in je ontwerp.

Wandmeubel stylen

Een wandmeubel is natuurlijk behoorlijk permanent, je verplaatst het niet eventjes. Denk daarom goed na hoe je deze vorm wil geven en welke functionaliteiten van belang zijn om door te voeren. In ons geval wilden we wat opbergruimte onder de tv én een knutselhoekje voor de kinderen. Ik vind het een heel gezellig aanblik als je op de bank zit en de kinderen heerlijk aan het wandmeubel plaats kunnen nemen. Ik vind de wandlamp dan ook een geweldige toevoeging. Op onderstaande foto zie je meteen wat de lamp doet met de ruimte, er ontstaat meteen meer functie en het staat vooral in de avond ontzettend knus.

Wil je liever een wat meer kant-en-klaar wandmeubel? Dan kun je ook kijken naar deze Ikea Besta hack.

Meer DIY inspiratie?

Meer DIY inspiratie vind je op de volgende pagina:

Verzameling van de leukste Ikea Hacks en DIY’s met stappenplan
Ikea Hacks, zó leuk om te doen! In 2020 won ik de 1e prijs voor het maken van de leukste Ikea Hacks. Ook die hacks kun je hier terugvinden, met tips! Enjoy!

Een wandmeubel door ons laten maken?

Samen met mijn man ontwerp ik maatwerkmeubels en deze kunnen we ook maken en leveren. Wil je een dergelijke klus liever uitbesteden? Neem dan contact op: renske@janse.me.