Wandplank boven de bank

Een veelgestelde vraag is: "wat hang je aan de muur boven de bank?". Hoewel de mogelijkheden eindeloos zijn, kan het toch behoorlijk lastig zijn om iets op te hangen dat naar je zin is. Ik zoom in op de optie om een wandplank boven je bank te hangen. Sinds onze verbouwing 5 jaar geleden, heeft onze muur zeer veel lagen verf gezien en de wandplank was keer op keer een blijvertje.

De juiste wandplank kopen

Wandplanken zijn er in alle soorten en maten. Zo heb je de bekende zwevende wandplanken van Ikea: Lack. Fijne wat diepere wandplanken en als voordeel dat je geen ophangsysteem ziet. Het nadeel is dat het zich minder goed leent voor fotolijstjes want er is geen opstaand valrandje. Voor boven de bank vind ik ze persoonlijk ook minder geschikt omdat ze best diep zijn. Ik hou van grote gebaren dus mijn voorkeur is een lekkere lange wandplank. Zelf heb ik de eikenhouten wandplank 170cm van vt-wonen.

Voor boven de bank is een ondiepe, lange wandplank erg geschikt.

Optie 1: kies een wandplank met kleurvlak

Ik ben zelf dus grote voorstander van een lekkere wandplank boven de bank. Ik zie het als voordeel dat je continu kan variëren met de accessoires die je erop zet. Wij hebben inmiddels al 5 jaar een wandplank boven onze bank en gezien mijn veranderdrang is dit toch wel een ultiem succes! Door de muren eromheen aan te passen, is het toch elke keer weer een ander gezicht.

Muurdecoratie tip: ga voor een wandplank met kleurvlak
Een kleurvlak in combinatie met een wandplank geeft zo’n fijne uitstraling in de woonkamer. Als een ingekaderd kunstwerk.

In bovenstaand blog hing de plank er net, voorzien van een kleurvlak erboven. Ik vind dit een heel gezellige en sfeervolle aanblik. Door er een vlak boven te verven, krijg je een geweldige afkadering waarin je accessoires een mooi podium krijgen.

Optie 2: wandplank met horizontale kleurvlakken

Je kunt er ook voor kiezen om de lijn van de wandplank te verlengen en te gaan voor horizontale kleurvlakken. Als je hiervoor kiest dan verleng je de ruimte optisch. Ik heb hierbij de Flexa kleuren Bordeaux Leaf en Cheeky Chestnut gecombineerd. Tussen de kleuren door heb ik witte banen van 5xm dikte aangebracht. Mijn man had namelijk de wens voor meer wit in huis en zo heb ik toch een beetje aan zijn wens voldaan.

Kleurvlakken in de woonkamer
Wil je de focus leggen op de lengte van de muur? Denk eens aan horizontale kleurvlakken. Daarmee krijgt jouw woonkamer echt een ander uitstraling.
Door horizontale kleurvlakken aan te brengen, verleng je de ruimte optisch.

Optie 3: wandplank met groot kleurvlak rondom

Het is ook een optie om de breedte van de bank door te trekken op de muur. In dat geval heb je een groot kader rondom de wandplank en wordt deze mooi bij de bank betrokken. Eerst heb ik alleen een Okergoud kleurvlak aangebracht en later besloot ik om Heartwood eromheen aan te brengen. Ik heb het kleurvlak niet tot het plafond door laten lopen maar de hoogte van de deur aangehouden. Dan wordt het niet zo'n harde afscheiding.

Okergoud en Heartwood in de woonkamer
Kleurvlakken in de woonkamer, ik hou ervan! Dit keer heb ik de kleuren Heartwood en Okergoud gecombineerd, wat een heerlijke kleuren samen.

Optie 4: egale muur rondom de wandplank

De huidige situatie is zónder kleurvlakken, 'gewoon' een geheel roze wand. De kleur Mild Berry van Flexa bevalt ontzettend goed! Ook zonder het accent via kleurvlakken op de wandplank te leggen, is het alsnog zeer geschikt als muurdecoratie boven de bank.

Roze muur in de woonkamer
De kleur Mild Berry van Flexa geeft een heerlijke zachte sfeer in onze woonkamer, zonder dat het geheel te zoet wordt.