Kleurvlakken op de muur in de woonkamer

In september stond ik deze muur nog te verven in de geweldige kleur Heartwood rondom het Okergouden kleurvlak. Deze kleuren samen? Prachtig! Maar de Koningsblauwe muur aan de overzijde, dat voegde er totaal niet bij. Meteen na het verven dacht ik: ai, dit is niet okay.

Mijn man was helemaal niet gecharmeerd van de kleur Heartwood, met name omdat ik zijdeglans had gekozen en dit pakte behoorlijk shiny uit. Ik snapte het punt van mijn man, maar wat dan? Een wand in één kleur vind ik te saai, te gewoon, te ondoorbroken, te... Nou ja, niet mijn ding. Dus ik ben gaan broeden en broeden en kleurschema's gaan maken.

Tip: Zoek je muurkleur(en) online op, maak er een printscreen van en plak daar de potentiële nieuwe kleuren bij. Zo zie je gemakkelijk of je een match te pakken hebt. Ik plak de plaatjes samen in de app Layout van Instagram.

Ik zal even laten zien hoe de muur eruit zag met Okergoud en Heartwood:

woonkamer met kleurvlakken in de kleuren Okergoud en Heartwood

Het aanbrengen van horizontale kleurvlakken

Toen ik aan de slag ging met heartwood, heb ik verzuimd een kleurschema te maken. Een impulsieve verfklus was het. Vaak kan dat prima uitpakken maar ik geef toe: dit was geen strak plan. Dus dit keer ging ik wat meer weloverwogen aan de slag. In Google Sketsup tekende ik onze woonkamer in en zo kwam ik al vrij snel op het idee om horizontale kleurvlakken aan te brengen om zo een optisch langere wand te krijgen. De wandplank was een geschikte plek om een scheidingslijn aan te brengen en zo ook de bovenkant van de deur. En niet onbelangrijk: ik heb ontzettend veel rekening gehouden met mijn man, want hij wil wel wat meer wit in huis. Nou schat: hier heb je twee dikke witte lijnen. De witte lijnen zorgen ervoor dat de muur minder heftig oogt, er is een duidelijke afbakening tussen de verschillende kleurenvlakken. Voor een vrij heftige muur creëert dit toch een soort van rust.

Kleurschema maken voor de woonkamer

De nieuwe kleuren verf zouden voor harmonie moeten zorgen, er moest gelijmd worden om de blauwe muur, de groene muur in de keuken en de overige wand met elkaar te laten verbinden. Ik heb diverse kleurschema's gemaakt en uiteindelijk werd dit de keuze:

kleurencombinatie van de kleur Eigen, Bordeaux Leaf, Cheeky Chestnut en Factory Green

Tip van Rens: onze muur had al een bestaand kleurvlak, als je over de muur wrijft dan voel je de scheiding tussen de twee kleuren. Het is daarom belangrijk om deze lijnen licht op te schuren. Zodra je niet meer voelt dat er een lijn is, dan zal het ook niet zichtbaar zijn als je een nieuw kleurvlak-patroon aanbrengt. Deze stap is belangrijk want anders zie je de oude lijnen door je nieuwe kunstwerk: zonde!

Na het schuren kun je de lijnen afplakken zodat er ruimte ontstaat om de witte strepen aan te brengen.

work in progress: witte strepen op de muur ter onderscheiding

Tip: ik heb gekozen voor lijnen van 5cm dikte, bij de bouwmarkt verkopen ze tape van 5cm dik. Zo kun je de witte baan straks in één keer goed afplakken: ideaal!

Bordeaux Leaf van Flexa

Ik heb deze klus mogen doen in samenwerking met Flexa. Toen de verfblikken bezorgd werden en ik de pot Bordeaux Leaf opende, hoorde mijn man mij vanaf boven jubelen, wát een gave kleur!

Verfblik open met de kleur Bordeaux Leaf

Het bovenste en onderste vlak zou voorzien worden van deze geweldige kleur. Tussendoor heb ik nog een foto geschoten om te laten zien dat het echt geen gezicht is met de kleurvlakken die er al waren:

Bordeaux Leaf aangebracht op de muur

Tip: verf met een rode ondertoon laat zich niet makkelijk dekken. Houd er rekening mee dat je 2 à 3 lagen verf zal moeten aanbrengen.

Cheeky Chestnut van Flexa

De kleur Cheeky Chestnut werd een dag later geleverd. Wat was ik blij toen de trouwe Flexa-verf-bezorger voor de deur stond. Direct heb ik het middelste vlak ook gekleurd. Ik ben ontzettend blij met het resultaat van deze muur en waar ik nog blijer mee ben is dat de harmonie terug is in onze woonkamer. Alles voegt weer samen, heerlijk! Ik had nog diverse accessoires die qua kleur niet meer lekker pasten in dit kleurpallet, die heb ik een make-over gegeven, binnenkort meer daarover! Hoe vind jij het resultaat?

Vimle bank voor de muur met Bordeaux Leaf en Cheeky Chestnut

Met dank aan Flexa!

Gecharmeerd van deze kleuren? Ik heb een shop-lijst voor je samengesteld:

Nieuwe kleur in de woonkamer

Inmiddels is de woonkamer wederom voorzien van een nieuwe kleur, namelijk: ROZE. Bekijk de volgende make-over hier:

Roze muur in de woonkamer met de kleur Mild Berry van Flexa
De kleur Mild Berry van Flexa geeft een heerlijke zachte sfeer in onze woonkamer, zonder dat het geheel te zoet wordt.