Kleurvlak in de woonkamer boven de bank

Vlak na onze verbouwing, was het korte tijd wat leeg in huis. En eng, steriel, wit. Bah. De ruimte mocht opnieuw gevuld worden, wat een heerlijkheid. De witte vlakte boven de bank gaf weinig gevoel voor styling als je het mij vraagt. Daar moest dus verandering in worden gebracht. Verschillende ideeën hebben de revue gepasseerd: een schilderij achter de bank, of een Ixxi, of wat wandvaasjes. Natuurlijk zijn de mogelijkheden eindeloos. Omdat ik graag varieer vond ik een wandplank de meest geschikte keuze.

Omdat ik graag varieer vond ik een wandplank de meest geschikte keuze.

Ik besloot aan de slag te gaan met het verven van een kleurvlak boven onze bank. Vergezeld dus met een lange wandplank zodat ik lekker kan variëren met accessoires. Om een beeld te geven van de saaie situatie, zal ik een before-foto laten zien:

Woonkamer met witte muur en cognackleurige bank

Dit was dus vlak na onze verbouwing, waarbij alles weer een plek moest krijgen en vooral: waarbij alles weer kleur moet krijgen. Een kleurloos pallet opknappen met kleur; ik hou ervan! Op naar een kleurvlak boven de bank!

Kleurvlak boven de bank verven, zo doe je dat

Ja, zo doe je dat dus! Hoe? Nou zo: allereerst bepaal je hoe breed je vlak gaat worden. Indien je, net zoals ons, kiest om het onder het vlak een wandplank te monteren, dan is de keuze snel gemaakt. Ik wilde een lekker stevig formaat boven de bank en viel voor de wandplank 170cm van vt-wonen. De breedte van het kleurvlak is daarbij vast geen verrassing: deze zou ook 170cm breed worden. Hoewel je hem ook nog breder kunt maken, maar ik wilde het scherp afgekaderd. Vervolgens kies je een hoogte die voor jou lekker voelt en waarbij jij van mening bent dat je accessoires er het mooist op gepresenteerd kunnen worden.

Er zijn mensen die geen gebruik maken van tape en een super vaste hand hebben. Ik behoor daar zeker niet toe. Ik maak altijd dankbaar gebruik van de paarse tape van Action. Deze tape is erg senstive maar toch stevig en daarnaast ook nog eens heel goedkoop voor rond de euro per rol. Altijd als ik naar de Action ga, neem ik even een rolletje mee. En ja: het is niet dat ik hier nooit kom, het is wel het geval dat ik heel vaak verf.

Deze muur is inmiddels voorzien van heel-veel lagen verf. In onderstaande blog laat ik je zien hoe je met dezelfde wandplank een totaal ander effect kan krijgen met andere soorten kleurvlakken én met een egale muur:
Muurdecoratie inspiratie: 4x wandplank boven de bank
Met een wandplank boven de bank kun je volop variëren. Ik laat je 4 manieren zien om met dezelfde wandplank een andere sfeer neer te zetten.

Tape waterpas aanbrengen

Het handigst is het gebruik van een laserwaterpas maar zelfs met het kleinste formaat kun je uit de voeten. Heb je een heel kleine waterpas? Leg die dan op een kaarsrechte plank, zo verleng je je waterpas op zeer eenvoudige manier. Je kunt ook vanaf de plank (die hopelijk waterpas hangt) naar boven meten en om de zoveel centimeter een streepje zetten en dat met een lineaal verbinden. Manieren genoeg! Als het maar waterpas is.

De stap daarna is een koud kunstje. Wij hadden nog genoeg verf liggen van de overzijde van deze wand: iets hardsteen, dus ik vond het mooi om die kleur terug te laten komen in het vlak.

Laat dezelfde kleuren terugkomen in de ruimte. Dit zorgt voor rust en een fijne sfeer.

Zo gepiept! Daarna bevestig je de wandplank onder het verfwerk. Met een wandplank kun je werkelijk alle kanten op, zo leuk! Ik ben vooral fan van fotolijstjes, een hangplantje, dienbladen en bloemetjes.

Wandplank boven de bank met woondecoratie

Wat een verschil met die witte vlakte. En wist je dat je met een wandplank allerlei kanten op kunt? De wandplank hangt inmiddels al 5 jaar en zelfs ik ben er nog niet op uitgekeken. Wil je weten hoe je je een wandplank leuk kunt stylen? Bekijk dan deze blog?:

Wandplank decoratie woonkamer: 3 voorbeelden om te stylen
Hoe kun je een wandplank leuk stylen met accessoires? Hoe zorg je ervoor dat de plank gezellig en in balans is? Ik deel 4 handige tips.

Verzoek: Indien je iets hiervan wil kopen, dan zou ik het op prijs stellen als je het koopt via de linkjes op de pagina. Ik krijg hier dan namelijk een commissie over vanwege de "reclame" die ik maak. Het kost jou niks extra's maar het zorgt er wel voor dat ik dergelijke content kan blijven maken. Win-win.