Wandplank decoratie in de woonkamer

Een veel gezien item in woonkamers: de wandplank, of fotoplank, net hoe je het wil noemen. Het leukste eraan: je kunt het op ontelbaar manieren stylen. Hoe kun je er nu voor zorgen dat jouw wandplank een gezellige verzameling van spullen wordt? En wat kun je er nou eigenlijk allemaal op kwijt? En hoe geef je dit het beste vorm?

Eerder schreef ik al een blog over dezelfde wandplank in 4 verschillende settings, ben je daar benieuwd naar? Kijk dan hier:

Muurdecoratie inspiratie: 4x wandplank boven de bank
Met een wandplank boven de bank kun je volop variëren. Ik laat je 4 manieren zien om met dezelfde wandplank een andere sfeer neer te zetten.

Voor nu deel ik 4 tips om ervoor te zorgen dat jouw wandplank een gezellige aanblik krijgt. De wandplank die ik overigens heb is de wandplank 170cm van vt-wonen.

Tip 1: gebruik verschillende hoogtes

Als eerst wil ik de tip geven om aan de slag te gaan met verschillende formaten decoratie. Als je alles op één hoogte houdt, wordt het vrij snel wat saai en niet zo inspirerend. Onderstaand fluctueert de hoogte zelfs nog een klein beetje, maar meh, ik word hier dus echt niet blij van:

Roze muur met bank en wandplank

Tip 2: kies voor verschillende vormen

Heerlijk: los gaan met allerlei vormen. Eigenlijk zorg ik er altijd voor dat er minimaal 1 rond item op de wandplank staat. Dit kan een spiegel zijn of heel simpel: een placemat van stro. Doordat de plank een rechte vorm heeft, is het fijn om deze vorm te doorbreken met andere vormen. Of je moet liefhebber zijn van een heel strak interieur, in dat geval zou ik rechte hoeken adviseren en voor een paar grote gebaren gaan.

Wandplank met woondecoratie

Tip 3: maak gebruik van kunstbloemen

Of natuurlijk echte bloemen maar ik prefereer kunstbloemen op een wandplank omdat die simpelweg niet verwelken en voor eeuwig strak blijven staan. Kunstbloemen kun je werkelijk overal kopen tegenwoordig, ik koop ze eigenlijk als ik er tegenaan loop. Ik heb ze bijvoorbeeld van Wibra, Woonexpress en zelfs van de Dekamarkt en Action. Ik zou zeggen: hou vooral je ogen open voor mooie kunstbloem-koopjes.

Als je bloemen op de plank zet, krijgt het meteen een vrolijke aanblik. Zonder bloemen vind ik een wandplank niet compleet. Hou er dus ook rekening mee dat je wel een vaas hebt die smal genoeg is voor op de plank. Onze wandplank heeft een diepte van 7cm, als maatstaf houd ik de lengte van mijn - korte - middelvinger aan, deze is 7.5cm. Als ik dus een leuk item zie dan kan ik dit gemakkelijk meten met mijn middelvinger. Sowieso vind ik het heel handig om op deze wijze een paar maten van je eigen handen op te nemen; zo heb je altijd een maat-indicatie bij de hand.

Tip van Rens: meet je vingers op, zo heb je altijd een maat-indicatie bij de (letterlijk ha-ha) hand.

Tip 4: voeg een hangplant toe

Deze tip bestempel ik als zeer belangrijk: een hangplant aan het uiteinde van de plank. Dit geeft de plank net wat meer diepte en minder strakheid. Tot ergernis van mijn man want ik positioneer de plant doorgaans precies zo, dat hij in zijn haren zit zodra hij op de bank gaat zitten. Dat de hangplant nog niet het raam uit is gegooid is een wonder te noemen. Kijk maar eens naar het verschil met, en zonder hangplant:

Tip 4: koop ondiepe kandelaars

Kandelaars doen het ook erg goed op een wandplank. Je kunt vervolgens lekker variëren met verschillende kleuren kaarsen, heerlijk! Kies bij voorkeur een kleur kaarsen dat elders in het plaatje terug komt: zoals op bovenstaande foto: okergele kaars en op de hoek een okergeel vaasje en okergele bloemetjes op de voorgrond. Zo komt de ruimte in balans. Hanteer dat een kleur minimaal 3x ergens terug moet komen. Kandelaars kun je ook gemakkelijk naar wens maken door ze te upcyclen:

Upcycling voorbeelden, upcycle eenvoudig je woonaccessoires
Upcycling, wat is dat en hoe doe je dat? Ik deel verschillende upcycling voorbeelden van woonaccesoires. Upcyclen kun je in een handomdraai.
Woonkamer, bank met roze muur

Shop the look

Ik krijg altijd veel vragen over de items in ons huis. Onze bijzettafel kan ik niet meer vinden maar wil je een look a like? Kijk dan naar deze bijzettafel. En super ideaal: deze magnetische vaasjes.