Kindermeubel met bankje en tafel voor in de tuin

Ondanks dat je het met code geel en winterjassen niet zou verwachten: het is weer lente. Tijd om wat aandacht en liefde aan de tuin te geven en welja: ook aan de (klein)kinderen. Van binnenspelen verplaatsen we weer steeds meer naar buiten en zodra de kinderen zoet zijn, hebben de ouders ook ruimte om te genieten van de lente en tuin. Dus een leuk meubel maken voor de kids? Zeker doen!

Naast de klimmuur die wij maakten, besloot ik eigenhandig een zit-/speelhoekje te bouwen van... ons oude bed. De klimmuur is trouwens hot topic op mijn website, één van de meest gelezen blogs en groot favoriet in onze tuin voor zowel onze eigen kids als voor de buurtkinderen:

Tuinidee DIY: maak zelf een klimmuur voor de kinderen
Een klimmuur in je eigen tuin, geweldig voor de kinderen, hun eigen klimparadijs! Ik laat je stap voor stap zien hoe we dit gebouwd hebben.

En ja, die klimmuur is ook echt wel een feestje. Niet alleen voor de kinderen maar ook voor ons. Voorheen keken we tegen een saaie, bakstenen muur en nu is het zo'n gezellige wand geworden.

Aan de slag met steigerhout

Ons vorige bed hebben we gemaakt van steigerhout:

Oude situatie slaapkamer, bed met lichtgele muur.

Destijds was steigerhout helemaal in en hip en niet weg te denken uit een huishouden. Steigerhout is ook ideaal materiaal om bedden mee te bouwen, robuust, stevig en doorleefd. Maar toen onze slaapkamer de zoveelste make-over onderging, besloten we ook maar weer een nieuw bed te bouwen. In onderstaand blog wordt de aftrap naar een nieuwe slaapkamer weergeven:

Groene slaapkamer met lambrisering, zo bouw je dat
Een groen plafond in de slaapkamer, heftig? Wel gaaf! Ik laat zien hoe deze kamer een totaal nieuwe uitstraling krijgt door 50m2 groen te verven.

Ons steigerhouten bed was dus simpel weg over en ik vond het zonde om hem linea recta naar de stort te chauffeuren. Eigenlijk een enorme stapel steigerhout, en wat kun je daarmee doen? Ik besloot zelfstandig iets te fabriceren van alle planken en begon te ontwerpen in SketchUp. Het leek mij leuk om een chill-/knutselhoek te maken voor de kinderen. Rekening houdend met de hoeveelheid planken die ik ter beschikking had, kwam ik tot het volgende ontwerp:

Ontwerp van het meubel dat gemaakt wordt van een oud bed.

De achterplaat was simpel: die zat zo al in elkaar. Aan de achterzijde wordt deze bij elkaar gehouden met steigerhouten platen over de hele breedte.

Hoofdbord van het bed.

Kindermeubel voor in de tuin bouwen

Dus daarnaast kon het echte klussen beginnen en ik had er heel veel zin in. Ik word blij van fabriceren en ik vind het al helemaal tof om een ontwerp vanaf mijn beeldscherm, werkelijkheid te maken. En zodoende ging ik aan de slag. Ik vind een kindermeubel ook een leuke toevoeging voor aan de tuin. Maar natuurlijk zijn er ook tal van andere opties om je tuin aan te kleden.

Hoofdbord van het bed met bureautje gemaakt.

Ik begon met het bouwen van het bureautje. Houd er rekening mee dat deze op verschillende plekken goed ondersteund moet worden, ik heb dwarse balken gebruikt en het meubel goed vast geschroefd.

Vervolgens heb ik het bankje gebouwd, direct naast het bureau. Een heerlijke chillplek voor de kinderen. Bij het ontwerp heb ik er rekening mee gehouden dat ik kussentjes in de 'loungebank' kwijt wilde. Ik heb de breedte van 2 kussens aangehouden voor het bouwen van de bank, als binnenmaat uiteraard.

Meubel bijna klaar, met bankje, bureau en Ikea stoeltjes.

Anders dan het ontwerp: ik heb een armleuning gemonteerd. Met de reden dat je geen open hout aan de bovenkant wil omdat er dan regen in valt en dat komt de kwaliteit niet ten goede. Zorg er dus voor dat je geen open houtdelen/zaagsnedes hebt die naar boven wijzen.

Zorg ervoor dat er geen open houtdelen naar boven wijzen, zo gaat je meubel langer mee.

Tuinbank maken van steigerhout

Aangezien ik nog genoeg hout over had, besloot ik meteen een steigerhouten bankje te maken voor de kinderen. Het krijtbord had ik bij nader inzien weggelaten want het bureau is wat hoger uitgevallen dan ik in eerste instantie had gedacht. Het meubel is een heel gezellige aanwinst voor onze tuin waar vier kinderen heerlijk kunnen spelen, knutselen en chillen. Dus: heb je steigerhout over en heb je geen idee wat je ermee moet? Wellicht heb je hier wat inspiratie aan.

Eindresultaat van het meubel, met bankje, bureau en zelfgebouwde lange kruk.

Meer DIY inspiratie?

Zin om verder te klussen? Op deze pagina vind je nog veel meer inspiratie:

Verzameling van de leukste Ikea Hacks en DIY’s met stappenplan
Ikea Hacks, zó leuk om te doen! In 2020 won ik de 1e prijs voor het maken van de leukste Ikea Hacks. Ook die hacks kun je hier terugvinden, met tips! Enjoy!