Een klimmuur in de tuin maken

Een klimmuur in de tuin zorgt voor gegarandeerd speelplezier voor de kinderen. Het idee is ontstaan tijdens Corona. We zijn aardig beperkt in 2020 en de kids natuurlijk ook. Om het allemaal toch wat fijner te maken, zijn we gaan nadenken over extra vermaak in de tuin. En zo kwamen we op het idee om een klimmuur te maken. Onze dochter is mega fan van klimmen en kijkt het liefst op haar kop tv en zodra ze een foto op zijn kop wil maken, gaat ze liever zelf op haar hoofd staan in plaats van simpelweg haar camera te draaien. Tsja. Van mij heeft ze het niet…

En we hadden nog een loze muur over, van de uitbouw van onze buren. Die vonden het prima als we dit zouden omdopen tot klimparadijs. Fijn! Even een before, waarbij het schelpenzwembad heel stylisch (not) tegen de muur hangt:

Plek waar de klimmuur komt

Klimmuur zelf maken met deze platen

Het lastigste was eigenlijk het kiezen van platen, het is een pittig oppervlak om te vullen en daardoor wordt de prijs al snel omhoog gedreven. Toen we laatst in de speeltuin waren, waar een klimmuur was, zag ik dat er gebruik was gemaakt van betonplex platen met honingraat patroon en ook nog eens anti-slip. Dat zag er meteen uit als gaaf spul! Samen met de ombouw van het nieuwe bed, hebben we dit meteen mee besteld. Gister werden ze dan geleverd, whoohoo!

Pas op want deze platen zijn scherp!

De platen zijn behoorlijk groot: 2500x1250mm en hebben een aardig gewicht van 37,5kg maar daarnaast zijn de randen ook vlijmscherp en licht gekarteld. Tijdens het tillen van de eerste plaat zei ik mijn man al dat we voorzichtig moeten zijn omdat de randen ontzettend scherp voelden. Tijdens het neerzetten had ik al een schram op mijn schouder te pakken, door m’n kleding heen!

Het tillen van de tweede plaat ging helaas niet goed, toen ik hem voorzichtig wilde laten zakken, glipte hij uit mijn vingers en sneed een stuk huid van mijn duim weg en de andere kant van mijn duim werd vergezeld met drie sneeën. De kids vinden dergelijke dingen erg interessant, zo wil onze dochter later gaan opereren dus ik heb hier meteen maar een lesje biologie van gemaakt: “kijk kids, dit is de opperhuid en hier heb je de lederhuid…”.

Nadat ik de wonden gespoeld had en voorzien had van pleisters, was mijn man zo lief om een handschoen te pakken zodat ik alsnog kon helpen sjouwen en de rest van het bestelde hout niet onder het bloed zou komen. How cute. We hebben nog 5 grote platen in de schuur gezet die bedoeld zijn voor ons nieuwe bed.

Heeeerlijke klus!

De volgende ochtend zijn we begonnen met bouwen. De kids wisten nog altijd niet wat we met het betonplex zouden gaan doen en de klimgreepjes en het touw, lagen al maanden verstopt in huis. Allereerst begonnen we met het geraamte waar de betonplexplaten op geschroefd konden worden. Een simpel klusje dat snel klaar was, ware het niet dat onze dochter net achter mijn man langs liep toen hij met zijn boormachine naar achter zwierde. Bloedneus. Al met al een bloederig project. Maar wat een bikkel is Zoë toch want binnen 5 minuten zei ze al dat het geen pijn meer deed.

Balken tegen de muur waar de klimmuur komt

Daarna gingen we de eerste betonplexplaat bevestigen met daaraan het duikelrek:

Het duikelrek hangt

Vervolgens hebben we de volgende plaat gemonteerd en op vrij willekeurige plaatsen gaten geboord voor de klimgrepen. Ook het touw heeft een plekje gekregen. We hadden nog hout over van de bevestigingsbalken en daar hebben we nog een soort laddertje van gemaakt:

Duikelrek met klimstenen en klimtouw aan de wand.

De kids hebben de hele middag buiten gespeeld, ik ga nog wel een rubbermat aanschaffen want steen is niet zo’n kindvriendelijke ondergrond. En ik moet zeggen dat het aanzicht naar de tuin ook een stuk verbeterd is! Kijk hoe gezellig we vanuit huis naar onze klauterende aapjes kunnen kijken?! Erg geslaagd project dat relatief weinig tijd kost!

Uitzicht vanuit onze woonkamer op de klimmuur

Ook interesse in een dergelijk bouwwerk? Wij maakten gebruik van:

Ook leuk: de rivierstenen die je op de foto ziet, erg populair bij het spelletje "de vloer is lava!" of gewoon om de balans te oefenen: deze rivierstenen
Of natuurlijk de leuke kleurrijke glijbaan!: glijbaan

Hoe vind jij de muur geworden? PS: wil je een tof knutsel-/lounge-/speelmeubel voor de kinderen in de tuin? Kijk dan vooral hier:

Kindermeubel met bankje en tafel DIY: speelplek in de tuin
Van bed naar speelmeubel met bankje en bureau voor de kinderen in de tuin. Ik maakte een ontwerpo en met restanten steigerhout ging ik aan de slag.