Traprenovatie: patroontegels op de trap

Toen we hier kwamen wonen zat er tapijt op de trap, ik vond het suf, muf en oudbollig en omdat het er, denk ik, al lang op zat, was het tapijt ook echt plat gelopen. Eigenlijk was de trap een donker gat. Om te huilen. De before-foto van onze trap.

Trap met nog de oude stoffige bekleding

Laten we dit snel vergeten, of toch niet, want het verschil is grandioos (al zeg ik het zelf..). Elke keer als ik de trap op liep, en ja, dat is dagelijks… dan had ik de neiging om er vast wat losse draden af te trekken, of nouja, eigenlijk gewoon de gehele bekleding. Op zich heeft dat moment nog wel even geduurd, de bekleding heeft het wonderbaarlijk genoeg nog 2 jaar overleefd bij ons. Toen was ik het echt zo zat. Weg ermee.

Trap zonder de bekleding

Een kaalgevreten trap en toch vond ik het al meteen een hele verbetering. Nou ook weer niet zó mooi dat ik had gedacht dat dit de komende 5 jaar het aanzicht zou blijven, maar toch. Het was beter. Ook al was het een lege, kale, lelijke, halfgeverfde, afgebrokkelde trap. Maargoed, het plan duurde ook erg lang en tussendoor hebben we een compleet huis gerenoveerd, een schuur gebouwd en twee kinderen op de wereld gezet. #stilzittenzaternietbij

Patroontegels als stootborden

Als ik een inspirerend idee heb en het niet uit mijn hoofd krijg, dan gaat het er zeker komen. Zo ook met patroontegels als stootborden. Een ingewikkelde keuze want het is natuurlijk weer net even anders als een gemiddelde trap. Dus daar begon weer eens een speurtocht, naar tegels, voor op de trap. Ik ken niemand met tegels als stootborden, dus tsja, logische keuze of een vaag idee? Ik heb uren gespendeerd om mooie patroontegels te vinden die ook nog eens de juiste afmeting zouden hebben. Dat was een flinke opgave. Uiteindelijk vond ik dan patroontegels in Antwerpen, ook zo lekker om de hoek, not. Mijn man vond het niet zo relaxt dat we ze daar helemaal moesten halen en ondertussen had ik het ook nog niet helder hoe we dit plan goed konden laten slagen want ja… Tegels + lijm is toch dikker dan een normaal stootbord. Dan zouden de treden dus indirect ook korter worden. Dan daarbij zouden we nog best wat tegels moeten slijpen, oftewel: veel werk.

Holladijee voor PVC

En opeens zag ik ze en viel alles op zijn plek: de Markyta PVC-vloer van Ikea. Een geweldige print en één rij heeft gewoonweg precies de juiste hoogte om te voldoen als stootbord. Horay!

Goed, het plan lag er en de stootborden waren in huis. Dan nog de overzettreden en ook dat was echt wel een uitdaging. Wit zou ik mooi vinden maar, bizar: nergens te vinden. Overal zat wel een nerfje in of de kleur was meh. Dan betonlook? Dat kwam eventueel in de buurt maar grijs is in ons huis een no-go. Dus echt blij werd ik daar nou ook weer niet van. Na zoektocht #2082 zag ik houtlook stootborden en tot mijn grote verbazing, leek dit wel enorm op onze vloer. Ik ben een proefstuk gaan halen en zodra ik deze op de vloer legde, vaagde het weg als een kameleon.

Cando traptrede

Dit was een bizar-goede match! Net-niet = totaal niet maar dit was wel-wel en gewoon perfect!

Het leed dat krabben heet

Ik had besloten om de traprenovatie op mij te nemen. Echt een klus voor een vrouw, uiteraard. Daar ging ik, met mijn verfkrabber, zorgen dat alle treden zo egaal mogelijk zouden worden. Geloof me: dat is een enorm karwei. Somehow vond ik het stiekem wel een relaxte klus. Alleen die puntjes op de i hè… Lastig. Wanneer is het nou goed genoeg? Gelukkig kijkt mijn man dan weer even mee en doet de finishing touch en voilà, dan is het eindelijk klaar. En dan mag het schuren beginnen, weer een immens karwei. Gronden, lakken… En dan: de traptreden op maat zagen en plakken maar!

Nu ik deze foto’s terug zie, met een neutrale kleur stootborden, ben ik helemaal blij met het eindresultaat. Wat een verschil! Zie hier!:

Trap met patroontegels en antislip stips
Ohja, veiligheid voorop! We hebben een extra brede anti-slip band op de traptreden geplakt. De anti-slip band die wij gebruikten was de kleur Ral 9010, netzoals de hoogglans zijkanten. Ik heb bewust voor een brede band gekozen omdat ik dat esthetisch ook mooier vindt dan een smal bandje. Wil je meer weten over een kindvriendelijke trap, dan kun je deze blog lezen.

Maar we zijn er nog niet: de smetborden zijn opnieuw geverfd en ik speelde met het idee om het deel tussen de trap en de smetborden, ook Yippee Blue te verven. Omdat ik benieuwd was hoe dit zou uitpakken, heb ik besloten om de hal in Google Sketsup te tekenen. Dit was meer werk dan het blauw verven, maar goed. We hebben hem visueel:

Wat ik al dacht komt ook tot uiting: de stootborden knallen er veel meer uit nu beide zijden verrijkt zijn met een mooie blauwe kleur. Yippee Blue it is!

De armleuning restaureren

Een jaren-30-armleuning, vol vet van 80 jaar vieze handjes. Je moet er ook maar niet te lang over nadenken. Schoon was ie niet te krijgen. Mijn man wilde een nieuwe armleuning kopen. Ik wilde restaureren! Hoe cool om zo’n 80-jaar oud ding weer een nieuw leven in te blazen? Als je vaker een blog van mij hebt gelezen dan kun je vast zelf ook concluderen dat de uiteindelijke keuze is gevallen op restaureren!

Armleuning in de schuur om te schuren

Zie je die zwarte rand in die gleuf? Dat is vet. Letterlijk. Bah. 80 jaar oude bacteriën, enzo. Goed, laten we daar maar niet te lang bij stil staan (ben jij ook een beelddenker? Vervelend he?). Mijn man heeft hem eerst ontvet met een chemisch goedje. Deze klusjes laat ik altijd aan hem over omdat ik bang ben dat mijn complete vel eraf brandt. Daarna kon het schuren beginnen. Ik heb best wat geschuurd in mijn leven maar 8 uur schuren op een trapleuning was nieuw. Maar leuk, ik vond het een heel meditatieve bezigheid.

Before en after, trapleuning schuren

Before and after. Hoe cool? Ik word nog steeds enthousiast als ik deze foto’s terug zie! Dit is toch goud?! Zo’n oud onderdeel van ons huis en dan het dan weer zo net krijgen, waw. Zo gaaf! En na het schuren konden we dan gaan gronden en lakken.

Trapleuning gelakt

Tadaa! Als nieuw!

Als beugels hebben we gekozen voor gietijzer! Ik ben ontzettend blij met die keuze. En het eindresultaat? Ik ben er trots op!

After situatie: trap met patroontegels en vrolijke hal
Doorkijkje vanaf de ronde spiegel naar de trap met patroontegels

Voor onze traprenovatie heb ik gebruik gemaakt van:

De zoldertrap is inmiddels ook geheel gerenoveerd. Benieuwd naar dit resultaat?:

Trapinspiratie: een kleurrijke trap met patroontegels!
Een kleurrijke trap dankzij Portugese patroontegels als stootborden en natuurlijk bijpassende kleuren verf om het plaatje af te maken.