Patroontegels op de trap, de renovatie

Ja hoor, weer een blog over patroontegels. Het houdt maar niet op. Gek ben ik erop, Portugese patroontegels. Het liefst plak ik ze overal tegenaan maar dan zou de balans ver te zoeken zijn. Eerder mocht onze benedentrap al geloven aan patroontegels als stootborden. Ditmaal was de zoldertrap aan de beurt. Een heerlijke traprenovatie waar menig mens al door geïnspireerd is geraakt. Dus twijfel of we de zoldertrap net zo zouden aanpakken? Geen moment!

Een trap renoveren, iets dat je niet zomaar doet want het is een immens karwei. Vooral onze oude jaren-30 trap die gedurende zijn levensjaren weinig liefde heeft gekend. Hoelang de bekleding er al op zat, is mij niet bekend. Het zal lang zijn geweest want oh wat was het een lelijke stoffige bedoeling. Helemaal ingesleten en oh wat vond ik het altijd vies om op blote voeten deze trap te moeten bekleden. Als je dit zo leest dan denk je misschien: waarom ben je niet eerder aan de renovatie begonnen? Ja, goeie vraag. Het had gekund, vast en zeker! Alleen is het in Huize Janse altijd een klus-paradijs en krijgen andere klussen soms voorrang. Zo zag het trapgat eruit voordat we aan de slag gingen:

Trapbekleding verwijderen doe je zo

April dit jaar was ik het zat, die smerige bende. Ik stelde mijn man voor dat ik de bekleding zou verwijderen, een kale trap was al beter dan deze schmutzigheid. Ik ging aan de bak, trapbekleding verwijderen: oude, smerige trapbekleding. Bij elke ruk die ik eraan gaf, kwam het zand en stof me tegemoet. Zand dat somehow in de bekleding was getrokken en niet meer verwijderbaar was met onze stofzuiger. Toch vond ik het verwijderen evengoed leuk om te doen, weer eens wat anders, trapbekleding verwijder je niet dagelijks. En dat maakt het toch weer leuk en inspirerend, als je het mij vraagt. Maar hoe verwijder je eigenlijk trapbekleding?

💡
Tip van Rens: Trapbekleding zit doorgaans flink goed vastgelijmd. Hoe verwijder je dit het best? Je kunt met verschillende tangen aan de slag gaan. Ik zou adviseren gebruik te maken van een grip-tang. Met deze tang klem je de bekleding vast, waardoor je vervolgens niet meer krampachtig in de tang hoeft te knijpen en je al je kracht kan gebruiken om aan de tang te trekken.
Traprenovatie nietjes verwijderen met een griptang

Een griptang werkt superfijn! Menig mens zal wellicht denken dat een waterpomptang voldoende soelaas zal bieden maar je maakt het jezelf daarmee onnodig zwaar omdat je kracht verliest bij het tegelijkertijd knijpen en trekken. Dan daarbij trek je met een waterpomptang al snel de bekleding zelf kapot, in plaats van dat je het los trekt.

Ik snap dat als je dit leest dat je staat te popelen om ook eens met een griptang aan de slag te gaan, begrijpelijk! Dat zou ik ook hebben.

1200 nietjes verwijderen

De titel "1200 nietjes" zet wellicht wat vraagtekens inmiddels. Niet dat ik ze allemaal heb geteld, maar na het verwijderen van de bekleding, bleef ik nog zitten met nietjes. Ze zijn daar zeker niet zuinig mee omgegaan. Ik heb het van één traptrede geteld en kwam op 90+ nietjes, dat maal 14 treden betekent: veel trekwerk. Nietje voor nietje, ik zag het soms niet (ha-ha) meer zitten. Maar dan ook letterlijk want je slaat er al snel een paar over. Het ontnieten heb ik wel met een waterpomptang gedaan. Met kramp in die handen eindigde ik de dag. Ondanks de hoeveelheid vond ik de klus niet erg. Soms was het enkel onhandig als een nietje net in een rare hoek zat waardoor ik er slecht bij kon. In dat geval had ik wel een andere handigheid:

💡
Slooptip van Rens: nietjes in een trap zijn geen zachte, vriendelijke nietjes. Het zijn kneiterharde langere pinnen die je niet even met een ontnieter eruit trekt. Soms zitten ze zo ramvast, of in een lastige hoek, dat het vrijwel onmogelijk lijkt om ze te verwijderen. Gebruik in dat geval een priem om onder het nietje te zetten, ram erop met een hamer en zo kun je het nietje wat omhoog wippen. Als de hoek echt lastig is en een priem te lang, dan kun je ook een stevige spijker gebruiken om een wip te creëeren.
Blaren op de handen
🩹
Blaren tip: stop tijdig of doseer het werk. Ik liep dagenlang met deze blaren op mijn vingers waardoor ik niet lekker verder kon werken. Gevalletje: doseren kun je leren.

De trap schuren

Mijn man heeft vervolgens de trap geschuurd. Een immens karwei, dat zeker. Maar met het juiste schuurpapier scheelt het een hoop. Hierna heeft de klus langere tijd stilgelegen. We kochten een bus, begonnen met het ombouwen naar camper en zo werd de urgentie van de traprenovatie weer minder. Totdat! Totdat Eigen Huis & Tuin - Lekker Leven mij benaderde. Of ze een binnenkijker mochten filmen van ons kleurrijke huis. Maar natuurlijk! En zo steeg de urgentie van de traprenovatie weer tot een maximum. En niet zonder reden want ik had een uniek ontwerp klaarstaan.

Uiteraard had ik de traprenovatie al helemaal ingetekend. Vele plannen hebben de revue gepasseerd. Mijn man vond het doorgaans 'te' kleurrijk en wilde ook wat wit als tegenhanger hebben. En zo sloeg ik aan het ontwerpen, op zoek naar een ontwerp waar we beiden blij van zouden worden. De kleuren waren voor mij al wel duidelijk: ik wilde de kleuren van de patroontegels/stootborden terug laten komen op de muren, net zoals beneden. Dat kleurrijke maar toch rustige palet dat stond mij wel aan. Maar waar mocht welke kleur komen?

De gouden loper, de hoogte van het trapgat benadrukken

Na diverse ontwerpen kwam ik tot de conclusie dat ik het heel belangrijk vond om de hoogte van het trapgat te benadrukken. En hoe kun je dat nou beter doen dan een baan aanbrengen? Gewoon hop, 5 meter die lucht in? Ik tekende dit plan in en mijn man zag het ook meteen zitten: een gouden loper zou het worden en de rest zou hetzelfde worden als het trapgat beneden: donkerblauw onder de smetborden en lichter blauw daarboven.

Help, leidingen over de muur

Een ander euvel waren de leidingen die pontificaal over de zoldermuur liepen. Joost mag weten wie dat ooit heeft bedacht, maar die dingen liepen nou eenmaal als dikke buizen over onze muur. Geen porem. Ik had een tijd terug al bedacht om hier een koof van te gaan maken maar ik besloot dit keer wat langer na te denken. Een koof wordt veelal gebruikt om lelijkheden weg te moffelen. Maar wat nou als de lelijkheid zou worden omgedoopt tot pareltje? Wat nou als de koof voorzien zou worden van patroontegels en een prachtige eikenhouten plank daarop? Wat nou als we dat gewoon zouden fixen? Ja hoor, de lelijke koof zou een eyecatcher worden!

Een koof wordt veelal gebruikt om lelijkheden weg te moffelen. Maar wat nou als de lelijkheid zou worden omgedoopt tot pareltje?

Flexa aan de deur!

Ik word altijd zo blij als Flexa de gekozen verf bezorgd en dat ik deze prachtige klus weer in samenwerking mocht doen met deze heerlijke verf! Ik mocht gebruikmaken van de Pure-lijn, sinds ik die verf heb gebruikt ben ik helemaal om. Wat een fluweelzachte, bijzonder goed-dekende verf is dit. Elke keer weer enthousiasmeert deze verf mij. Pure kwaliteitsverf vind ik het, of nou ja: is het. Ik koos voor de kleuren Suave Indigo en Binti Camel. De donkerblauwe verf hadden we nog in huis en de witte plafonds en wanden konden simpelweg geverfd worden met een voordelige Powerdek: altijd fijn.

Treden op maat maken

We hebben ervoor gekozen om de treden eerst op maat te maken, daarna te lakken en vervolgens de treden te plakken. Op deze manier zit je niet met een trapspin te pielen op een strak-geverfde trap. Hoera. Het op maat maken van de treden is een groot karwei, elk hoekje moet goed uitgemeten worden en elke fout kost je al snel 40-60 euro. Een erg ontspannen bezigheid is dit dus niet te noemen maar puntje bij paaltje lagen alle treden netjes te wachten tot de trap gelakt was en ze plaats konden nemen op de trap.

💡
Handige tip van Rens: zaag de treden op maat voordat je de trap gaat lakken. Zo heb je meer bewegingsvrijheid tijdens het op maat maken van de treden.

En plakken maar!

Na het lakken konden we gaan plakken en dat is toch wel tof, bij elke trede zie je de trap opknappen. En jeetje, wat een immens verschil met het kille, smerige trapgat dat we eerst hadden. Uiteindelijk hebben we natuurlijk nog brede anti slip strips in ral 9010 op de trap geplakt, aanrader deze strips!

Het resultaat van de trap renovati

Vervolgklus

Ik ben nog niet uitgeklust, de trapleuning dient nog gerestaureerd te worden, stiekem een enorme klus omdat het heel veel schuurwerk is. Maar wel een klus waar ik wederom zin in heb! Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren met onze trap met heerlijke patroontegels.

Wist je trouwens dat onze trap beneden ook voorzien is van patroontegels? Bekijk die make-over hier:

Traprenovatie: kies voor patroontegels op de trap
Traprenovatie: van stoffige trapbekleding naar een kleurrijke trap met patroontegels. Een flinke klus met een geweldig resultaat.