Je keuken vernieuwen? Een nieuwe keuken? Of gewoon simpele en doeltreffende aanpassingen?

Ik heb al meermaals een klaagzang gehouden over onze keuken, die wij kochten voordat ik een baan kreeg als keukenontwerper. Ik vind hem al lange tijd te saai en te wit en te niet-spannend. Al tig ideeën hebben de revue gepasseerd en als het aan mij had gelegen dan had ik de keuken al meermaals geverfd (ja, de keuken zelf, niet alleen de muren ;)). Maar goed, ik ben eenmaal getrouwd en dan houd je (soms) rekening met de wens van je wederhelft. De fronten zullen waarschijnlijk wel vervangen worden maar dan door zelfgemaakte en zelfontworpen. Als de tijd rijp is en de inspiratie daar is.

Voor nu was het tijd voor een minder rigoureuze aanpassing. En dat idee kwam…. Van mijn man. Ja ja, daar waar ik het liefst elke maand een muur verf, is mijn man daar normaliter wat terughoudend in. Ik stond daarom ook perplex toen mijn man aan gaf dat er wel een andere kleur mocht komen op de keukenmuur. Wait, what?!

Daar waar ik het liefst elke maand een muur verf, is mijn man daar normaliter wat terughoudend in.

Ja, deze kleur zat al 3 jaar op de muur, een waar record. Ik was vooral bezig met grootse keuken-renovatie-plannen voor onze 3 jaar oude keuken, maar inderdaad, de muur verven kon ook. Maar waar hebben we het nu eigenlijk over? Hoe zag de keuken eruit? Nou, zo:

Witte keuken met gele accessoires en een mintgroene muur.

Mini make-over: kies nieuwe greepjes voor de frontjes

Ook de greepjes vond ik méh, ik ben helemaal geen voorstander meer van RVS, saaiheid ten top (voor mij). Ik begon nogmaals een poging om nieuwe greepjes te vinden met de juiste boorafstand: 160mm. In Nederland kon ik niet slagen: te gewoon, te saai, niet de juiste kleur, te duur… Dan maar zoeken op Ali-express, where else?! En ja hoor, BINGO! Eindelijk! Toen ik deze greepjes zag, was ik direct verkocht. Messing, slank, bijzondere vorm, niet teveel poespas, en de prijs haha, twee-euro-acht-en-vijftig! Hoe dan?! Meteen bestellen die hap en al na twee weken was ik in de gloria toen ze op de deurmat lagen. Zo snel!

Keukenmuur verven: nieuwe kleur kiezen

En dan de kleur voor de muur kiezen. Ook hierbij kwamen diverse plannen langs. Met de keuze van de greepjes, werd het makkelijker om een match te vinden want ik vond deze greepjes supermooi uitkomen met zeer donker groen. De kleur die ik uiteindelijk koos, en waar mijn man ook nog eens positief over was… Factory Green van Flexa! What?! Jaaa, Factory Green van Flexa!

Een keukenmuur verven, hoe dan?!

Ja, veel mensen weten niet dat je gewoon je muur kan verven, zo ook áchter je kookplaat! No problemo! Sterker nog: wij hebben dit al járen en als iemand een ramp in de keuken is, dan ben ik het wel. Tomatenpuree, vetspetters, er vliegt nogal wat over de muur hier. En keer op keer veeg ik het er zo weer vanaf. Als keukenontwerper heb ik vaak mensen tegenover mij gehad die in hun maag zagen wat voor tegels ze moesten kiezen, of wat voor achterwand, een veegplint of… Keuzeskeuzes. Ik heb heel vaak geadviseerd om schrobbare verf op de muur te kalken zodat je gemakkelijk een mini-make-over kan doen door enkel de muur een nieuwe kleur te geven maar wel weer een nieuwe uitstraling te krijgen in je keuken. En zo gingen wij dit nu ook doen.

Keuken een nieuwe kleur verven: tapen maar!

Daarna mochten er weer meters tape aan geloven. Ik doe dit inmiddels zo vaak dat het bijna onderdeel is geworden van mijn dagelijkse routine. Ik vind dit wel altijd een belangrijk onderdeel, of je moet wel een heel vaste hand hebben. Het maakt het verven aangenamer voor mij en het zorgt voor mooie strakke lijnen. We hadden dit keer andere tape dan die van de Action, die ik normliter aanbeveel. Onze Action is er een waar je de laatste tijd niet wil bivakkeren of je moet een grote drang hebben om Corona op te lopen; dan is het the place to be. Ditmaal hadden we gele tape van Verfwinkel.nl (maskingtape), deze was rekbaarder dan de paarse van Action en ik moet zeggen: ik ben tevreden! Vooral het verwijderen ging super soepel en smooth.

Factory Green aanbrengen in de keuken

En toen kon ik aan de bak. Wat een fíjne verf weer! Hele dikke verf vanuit de pot en dekt als een malle. Voor het mooiste effect kun je wel altijd het best twee lagen aanbrengen. De kleur Factory Green heeft een heel diep-groene kleur en daarmee een chique uitstraling.

Het resultaat

Ik moet eerlijk zeggen dat ik het best spannend vond. De kleur is erg donker en ik ben een weegschaal en twijfel ‘graag’. Maar het resultaat vind ik verbluffend. Elke keer als ik de keuken in loop is het zo totaal anders en veel… Knusser, sfeervoller en bovenal: minder flets!

Nogmaals before:

Witte keuken met gele accessoires en een mintgroene muur.

After:

Shop gemakkelijk items uit deze make-over:

En weer een nieuwe kleur in de keuken

Ja hoor, verven kun je natuurlijk niet vaak genoeg doen. Ben je benieuwd hoe onze keuken er nu uit ziet? Bekijk dan de wederom vernieuwde look:

De kleur Classic Car in de keuken, ga voor groen
Muurverf in de keuken, ja hoor, geen probleem! Voor de derde keer geef ik deze muur een nieuwe kleur. Dit keer koos ik Classic Car van Flexa.