Sundvik Ikea stoeltje hacken

Ikea Hacks, ik kan daar geen genoeg van krijgen Heerlijk vind ik het om een voordelig meubel helemaal naar eigen wens te maken. Handig: vaak staat Marktplaats ook vòl met Ikea spulletjes. Dus ga je het toch schuren en doen? Kijk dan vooral voor een tweedehands exemplaar.

Tip van Rens: Marktplaats staat vol Ikea spullen, kijk ook zeker op dit platform als je een leuke Ikea Hack overweegt.

Vooral sinds de méga inflatie, waar Ikea ook zéker deel aan neemt, is de Sundvik geen voordelig stoeltje meer. Een aantal jaar terug kocht ik hem voor 15 euro, de prijs is inmiddels gestegen naar €27.99! Wie had ooit gedacht dat je meerwaarde zou kunnen gaan creëren met Ikea meubels?!

SUNDVIK Kinderstoel, wit - IKEA
SUNDVIK Kinderstoel, wit. Creëer een creatief hoekje dat precies groot genoeg is voor je kind. De stoel en de tafel zijn gemaakt van slijtvast massief grenen en getest volgens de strengste eisen ter wereld - zelfs grote mensen kunnen dus meedoen.

Dankzij de originele namen van de Ikea producten, is het al helemaal makkelijk zoeken op Marktplaats. Maar goed, in 'betere tijden' hadden wij deze stoeltjes al aangeschaft en ik kon - nogmaals - aan de slag met een Sundvik Hack.

Kindermeubels: ontvetten tot je een ons weegt

Niet dat ons huis niet schoon is, maar kinderen plakken eenmaal graag hun vette vingers overal aan. Net pasta met de hand naar binnen gewerkt, die grijpgrage kinderhandjes pakken meubels vast voordat hun handen een grondige schoonmaakbeurt hebben gehad. Hoe dan ook: ontvetten is belangrijk wil je mooi verfwerk afleveren. Ontvetten is helemaal niet spannend, ik dacht vroeger altijd dat dit met zware chemicaliën moest, maar nee hoor: een drupje Dreft doet al genoeg! Ik ging dan ook met een sopje aan de slag om deze rakkers eens even van grondig schoonmaakwerk te voorzien.

Waarom de Sundvik kinderstoel verven?

Ja, waarom eigenlijk? Nou, waarom niet? Van de standaard wit gingen ze hier eerst naar donkerblauw, dezelfde kleur als de muur. Helemaal tevree was ik hier nooit mee maar toen het tv-meubel de toffe kleur Vol Tijm kreeg, was het sowieso hoogste tijd om de stoeltjes van een nieuwe kleur te voorzien.

De frisse kleur Vol Tijm van Flexa op het wandmeubel
Tijd voor een nieuwe kleur op het wandmeubel. De kleur Geldersblauw maakt plaats voor de frisse groene kleur Vol Tijm van Flexa. Wat een verschil!

En ja, in de tumbnail zie je al: daar staan geen Sundvik stoeltjes. Voor de foto had ik even de tuinstoeltjes neergezet. Tsja, Instagram-waardig moet het natuurlijk wel zijn.

Vlak nadat ik het tv-meubel had geverfd, vertrokken we voor 5 weken naar Noorwegen. Bij thuiskomst wist ik: die stóéltjes móéten nog geverfd worden!  Vrij impulsief besloot ik ze gisteren aan te pakken, zonder verder plan.

Ikea Sundvik stoeltjes geschuurd in de tuin

Ik heb de stoeltjes flink opgeschuurd en ik realiseerde me meteen weer waarom ik ook alweer vrijwel nooit nagellak draag. Het past niet bij mijn klushanden.

Op het moment dat ik impulsief aan dit klusje begon, had ik geen idee welke kleur ik de stoeltjes zou schilderen. Toen bedacht ik me opeens dat ik nog een vol blik met de kleur Oud Roze had staan en dat leek mij een perfecte match. Deze kleur komt ook terug op de Ivar Hack die ik eerder heb gedaan.

Ikea Ivar Hack met stappenplan: kies deze populaire hack
De Ivar kast is dé kast om helemaal naar jouw smaak te maken. Voor de tweede keer geef ik hem een totaal andere look deel alle stappen met jou.

Het stoeltje verdiende 2 verflagen. En ja: ik ben dan mega eigenwijs en dat gaat ook tegen de verfadviezen in: zodra ik klaar was met het lakken van stoeltje 2, ging ik meteen weer verder met stoeltje 1. De stoel droogde snel doordat ik buiten in de warmte verfde, maar het scheelt een schuur-ronde en wachttijd. En het resultaat vind ik perfect!

Het stoeltje ziet er mooi gelakt uit. Ik zorg er wel altijd voor dat de verf wel droog is en hooguit nog wat plakkerig (dat je je vingerafdrukken erin kan zetten). Geen succes gegarandeerd met mijn verfmethode maar voor mij werkt het. Professionelere verftips 'volgens het boekje' kun je altijd lezen in mijn blog:

Schildertips: schilderen voor beginners
Tijd om ervaring te delen. Ik heb alle schildertips verzameld zodat ook jij geen drempel meer ziet om die kwast te pakken. Schilderen is leuk!

De Sundvik Hack, het resultaat

En dan nu: het resultaat! Ik ben heel blij dat ik nog een blik Oud Roze in de kast had liggen want deze kleur gaat zó fijn samen met Vol Tijm. Het ziet er sfeervol uit zonder dat het te zoet wordt.

Eindresultaat van de geverfde Ikea Sundvik stoeltjes
Zijaanzicht van de Ikea Sundvik stoeltjes