Ikea Tornviken keukeneiland

Een ideale toevoeging aan menig keuken: het Tornviken keukeneiland van Ikea. Ik kwam best wat ruimte te kort in de keuken van ons jaren-30 huis. Toen ik werkzaam was als keukenontwerper, zag ik de Tornviken regelmatig langskomen en het leek mij een prima oplossing voor de beperkte ruimte die wij hebben. Zodoende deed de Tornviken entree in ons huis. Met aan de ene kant opbergruimte en de andere kant wordt gebruikt als barretje. Een super gezellig hoekje waar de kids kunnen ontbijten of waar we kunnen werken - zoals ik nu ook de blog hier typ.

💡
Leestip: Bekijk het eindresultaat van de Ikea Tornviken Hack met behang.

Ikea Tornviken hack met verf

Het keukeneiland is er in twee 'kleuren': wit en grijs. Nou is grijs sowieso een no-go hier in huis en wit is nou ook niet bepaald mijn favoriet. Ik merkte ook dat ik het eiland nooit op de foto zet, ik vond hem simpelweg te saai en kleurloos. Voor mij een teken dat het tijd is om daar verandering in te brengen:

Tornviken keukeneiland van Ikea in het wit

Het liefst zou ik de gehele keuken verven maar ik woon ook nog samen en mijn man denkt daar eenmaal toch echt anders over. En ja: soms moet ik hem ook zijn zin geven. Toch kreeg ik voor de Tornviken Hack wel groen licht, alhoewel hij niet wist dat dit exemplaar ook roze zou worden. Ik koos de kleur Buzz Colour 7 van Flexa, de kleur die ook terug te vinden is op onze muur:

Woonkamer inspiratie: aan de slag met de kleurtrends 2023
Aan de slag met de Flexa kleurtrends 2023! Ik ben aan de slag gegaan met het Buzz Colour palet, nummer 7 & 9: geel en roze. Ja, nog meer roze!

Aan de slag met keukenkastjes verf van Flexa

Ik geloof dat ik het assortiment van Flexa van a-z heb mogen gebruiken maar één type verf bleef nog achter: de keukenkastjesverf. Verven zonder te gronden, verf speciaal voor keukenkastjes, wat een uitvinding! Ik was al langere tijd bekend met deze geweldige verf maar zelf had ik hem nog niet kunnen toepassen, tot nu.

Gereedschap om het keukeneiland te verven

Stap 1: goed ontvetten

Belangrijk! Goed ontvetten! Nou was ons eiland eigenlijk verrassend schoon, we koken er natuurlijk niet op en dat scheelt vet. Toen heb ik over elk hoekje en gaatje een doek gehaald. Normaliter doe je dit al bij het verven van meubels, want als er vettigheid op zit, dan zie je dat gegarandeerd. De verf hecht daar simpelweg niet op. Maar met een keuken, ja: dat wil je helemaal mooi strak krijgen. Dus hop, soppen die hap! Ik gebruik hiervoor overigens gewoon Dreft.

Stap 2: goed schuren

Tweede stap is schuren. Zorg er natuurlijk wel voor dat de kastjes geheel droog zijn voordat je enthousiast aan de slag gaat met schuren. Ik heb gebruik gemaakt van schuurpapier P240. Deze is niet te ruw maar ook niet te soft, perfect voor deze klus. Ik merkte wel dat er een chemische geur van het eiland af kwam terwijl ik aan het schuren was. Voor de zekerheid heb ik een mondmasker op gedaan.

Stap 3: afplakken

En dan mogen er kilometers tape aan geloven. Ik was een gehele nieuwe rol kwijt aan het afplakken. Let wel: de planken aan de opbergzijde moeten zowel boven als onder afgeplakt worden (indien je zo perfectionistisch als ik ben... de onderkant zie je alleen als je onder de keuken gaat liggen). Het afplakken was nog een verrassend tijdrovend klusje, haha. Ik gebruik altijd deze tape.

Tape op het eiland, voorbereiding op het verven

Stap 4: verven maar!

En ja: dan kun je verven! Of nou ja: lakken! Ik moet nieuwe types verf altijd even leren kennen: hoe snel droogt het, is het waterig of stevig, krijg je snel druipers, dekt het goed? Daarom vond ik het top om dit spul uit te proberen op ons eiland. Het verven zelf is eigenlijk het minste werk, het meeste werk zit hem in de voorbereiding (stappen 1 t/m 3). Ik was blij verrast door deze verf, de kwaliteit is top: niet snel druipers, zeer gemakkelijk in gebruik en het droogt super strak op! Mijn man is dan wel niet blij met de kleur, maar wel met de afwerking. Ik kreeg complimenten over hoe strak de verf erop zit. Yeah!

Het voorlopige eindresultaat van de Tornviken Hack

Jazeker, voorlopig! Deze hack is nog niet klaar, toch wilde ik jullie vast het resultaat delen van de make-over tot nu toe:

Tornviken keukeneiland hack
Ikea Tornviken hack roze

De hack gaat hier verder:

Keukenkastjesverf + behang: Ikea Tornviken keukeneiland hack
Het eindresultaat van de Ikea Tornviken hack, ik ben aan de slag gegaan met verf EN behang, want: waarom zou je je keukeneiland niet behangen?