Woonkamer inspiratie: de woonkamer verven

Het was alweer even geleden, althans, voor deze wand, dat er een nieuwe kleur op gesmeerd werd. Anderhalf jaar welteverstaan. En die switch was niet heel erg spannend: de muur ging van donkerblauw naar donkerblauw. Het mocht dan wel een totaal andere kleur donkerblauw zijn, maar toch. Ik was aardig uitgekeken op donkerblauw en toe aan wat nieuws, iets fris, iets vrolijks.

De kleurtrends 2023 van Flexa

Ik kreeg volop inspiratie van de kleurtrends 2023 van Flexa. Vooral van het kleurpalet, ja, iedereen zal het vast raden: Buzz. De Buzz Colours, wat een fijn en vrolijk palet is dit!

Flexa Kleurtrends 2023 Buzz Colour
Flexa kleurtrends 2023: Wild Wonder, kleur van het jaar 2023
De Flexa Kleurtrends 2023 en de kleur van het jaar zijn bekend: Wild Wonder. De naam alleen is al geweldig maar van de kleurpaletten al helemaal!

Flexa omschrijft zelf al dat de Buzzkleuren zorgen voor verbondenheid in een ruimte en dat deze vrolijke tinten uitermate geschikt zijn in ruimtes waar mensen samenkomen: jawel onze woonkamer!

De kleur waar ik op slag een klik mee voelde, dat was Buzz Colour 7, een prachtige diep roze tint die je op onderstaande foto ongetwijfeld zal spotten.

Flexa Kleurtrends 2023

Kleurtrends 2023 zorgen voor nog meer roze in ons huis

Maar wij hadden toch al een roze muur? Jazeker, de roze kleur Mild Berry siert de wand achter onze bank. En ja: deze kleur blijft ook gewoon! Want ik ben daar nog steeds niet op uitgekeken. De kleur Mild Berry laat zich perfect combineren met de kleur Buzz Colour 7. Oordeel zelf:

De kleur Mild Berry en Buzz Colour 7 van Flexa

Van donkerblauw naar roze, in 3-2-1!

Ik mocht aan de slag met de Pure verf van Flexa, voor mij stipt op nummer 1 als het om kwaliteit gaat. Zelfs de donkerblauwe muur laat zich prima dekken door de lichtere tint. Met twee lagen was de muur weer picobello gedekt! Goed om te weten: zo zag de donkerblauwe muur eruit:

Donkerblauwe Geldersblauw muur met kleur vol tijm op het wandmeubel

Trouwens, voordat ik de muur ging verven, ben ik hem nagelopen op oneffenheden Deze heb ik gedicht met een plamuurmes in combinatie met gyproc.

En uiteraard heb ik de muur netjes afgeplakt met deze heerlijke tape. Die bij Action een eurootje kost, maar goed, dan heb je een beeld bij welke tape ik altijd gebruik voor strakke lijntjes.

Tip: ga je de muur verven? Loop hem eerst na op oneffenheden en dicht deze met gyproc. Laat de gyproc uitharden en schuur lichtjes op.

Nieuwe kast in de woonkamer verven

Zeer last minute besloot ik dat er een nieuwe kast in huis kwam en dat we afscheid zouden nemen van de Ivar. Ik vond de Ivar nog altijd erg mooi maar wel vrij iel staan naast het immense schilderij aan de muur. Op marktplaats kwam ik een heerlijk formaat kast tegen dat we om de hoek konden ophalen (ideaal onze Transporter!). De Ivar kast gaat naar een nieuw huisje en deze massief houten kast, mocht meteen in de verf. Zonde van het hout? Ergens zeker wel want het is echt een prachtige kleur. Toch past zo'n houttint gewoonweg niet in ons interieur, dan daarbij herhaal ik het mantra: hout op hout = fout. Deze kast zou ik ook verblijden met een nieuwe kleur uit het Buzz Colour palet, namelijk: Buzz Colour 9! Geel!

Flexa Kleurtrends 2023

Kast verven stappenplan

Een kast verven, ofwel schilderen, is niet zo heel ingewikkeld. Al vraagt het wel wat meer bewerking dan het verven van een muur.

Ontvetten van de kast

Heel belangrijk: ontvet de kast. Koop je de kast tweedehands? Ga dan extra los met ontvetten want je weet niet hoeveel vet er op de kast zit. Ik moet zeggen dat deze kast erg schoon was! Maar toch, even aan de slag met lauw water en een drupje Dreft en je verlicht jezelf van een heel hoop gedoe. Is de kast namelijk nog vet, dan pakt de verf niet lekker en dat-ga-je-zien!

Schuren van de kast

Vervolgens kun je de kast schuren. Als de kast al mooi egaal is zonder hobbels en bobbels, dan hoeft het schuren helemaal niet zo lang te duren. Ik heb in dit geval schuurpapier P240 gebruikt en dat volstond perfect.

Grondverven van de kast

Vervolgens kun je aan de slag met de - niet zo inspirerende - grondverf. Ik had nog grondverf liggen van Flexa Creations maar dan de grijze variant. In dit geval zou het beter zijn geweest gebruik te maken van witte grondverf, maargoed, dit werkte ook.

Wederom opschuren van de kast

Daarna mag je de kast weer opschuren. Wat een feest, is het niet? Het is belangrijk om het opschuren echt heel lichtjes te doen.

Lakken van de kast

En dan het leukste klusje: het daadwerkelijk lakken van de kast Het aanbrengen van de kleur die je gekozen hebt. Omdat de kast meer lagen nodig zal hebben (tip: lak sowieso 2x) herhaal je na het lakken weer het opschuren alvorens je weer gaat lakken. Zo blijf je lekker bezig.

In één dag een totale make-over

Ik begon in de ochtend met het afplakken van de muur en het schuren van de kast. Ik heb 2 lagen verf op de muur aangebracht, de kast in de grondverf gezet en 2x gelakt en ik had nog een afspraak tussendoor. Dit project was een ééndagsklus en ik geef toe: ik was best wel gesloopt na deze dag. 300x de klustrap op en af (want ja: hoge plafonds), met al het gereedschap sjouwen, alles afplakken, verven, lakken, schuren en alles weer opruimen. Maar goed, het resultaat mag er dan wel zijn.

Het resultaat: Buzz Colour 7 en 9!

Allereerst een voor- en na foto vanuit globaal dezelfde hoek.Wat een vrolijkheid brengt Buzz Colour 7!

Het eindresultaat