Grote muurdecoratie in de woonkamer

Ik hou van statements, zo ook als het gaat om muurdecoratie in de woonkamer. Dit mag echt wel van een lekker formaat zijn. Ik vind het altijd zo'n onhandig gezicht als mensen een veel te klein schilderijtje op een veel te grote muur hebben hangen. Dat kan anders mensen! Juist dankzij grote gebaren, oogt de ruimte ook groter. Een grote lijst kan behoorlijk aan de prijs zijn. Daarom is het handig om er zelf één te maken. Hoe je dat kunt doen? Dat lees je hier:

Zo maak je een lijst met fotobehang erin, eenvoudige DIY!
Maak zelf een lijst voor de mooiste muurdecoratie. Ik vertel jou stap voor stap hoe je dit aan kan pakken. Een goedkope en doeltreffende DIY!

Muurdecoratie eenvoudig aanpassen

Ik verander ons interieur ontzettend vaak en zodra er een nieuwe kleur op de muur komt, bestaat de kans dat de muurdecoratie niet meer mooi past. Daarom is een lijst met daarin fotobehang ontzettend handig. Fotobehang kun je mooi op maat laten maken en zo plak je de banen in de lijst en je bent klaar! Appeltje-eitje. Het fotobehang dat ik doorgaans koop is zo'n 20 euro. De afmeting van het binnenwerk is 160x110cm.

Waar vind je fotobehang op maat?

Er zijn veel bedrijven die tegenwoordig fotobehang op maat produceren. Wat ook fijn is: gewoonweg google afbeeldingen gebruiken. Heb je bepaalde kleuren die je graag terug ziet in het behang? Dan is het ook raadzaam om daarop te zoeken. In mijn geval: "fotobehang bloemen roze groen". Je kunt ook specifieke websites raadplegen.

Hoe vervang je het behang?

Allereerst is het belangrijk om de ondergrond eerst te verven met muurverf. Hierdoor zuigt het behang niet vast in de lijst. Het behang vervangen is vervolgens super eenvoudig. Je kunt overigens ook over het andere behang behangen, dat heb ik de vorige keer ook gedaan zoals je op dit filmpje kunt zien:

0:00
/

Ik haal hier dus twee lagen behang weg. Ja: allemaal bloemetjesbehang. Gezellig toch?

Eerder fotobehang in de lijst

Ik heb nu dus voor de derde keer nieuw (foto)behang in de lijst geplakt. De allereerste print zag er als volgt uit:

Grote muurdecoratie in de woonkamer DIY: lijst met behang

Daarna werd de muur groen (okay, na roze) en toen matchte het fotobehang niet lekker meer. Het vorige behang heb ik overigens niet heel bewust gekozen: dit was een restant behang dat ik van een vriendin mocht gebruiken. De blauwe bloemen waren een echte mismatch met de groene muur. Zo was het in ieder geval wat toonbaarder tot ik nieuw behang had gevonden:

Grote muurdecoratie in de woonkamer DIY: lijst met behang

Ik vind "normaal" behang vaak onrustig tonen omdat er zoveel herhaling in een patroon zit. Zo ervaar ik dat ook bij bovenstaande foto. Nu past het geheel veel mooier bij elkaar. En die gele kast? Die is niet geel meer! Ik deel zeer binnenkort het resultaat!

Grote muurdecoratie in de woonkamer DIY: lijst met behang

Meer DIY inspiratie?

Zin om zelf ook lekker verder te klussen? Ik heb nog veel meer blogs met DIY-inspiratie. Deze kun je hier vinden:

Verzameling van de leukste Ikea Hacks en DIY’s met stappenplan
Ikea Hacks, zó leuk om te doen! In 2020 won ik de 1e prijs voor het maken van de leukste Ikea Hacks. Ook die hacks kun je hier terugvinden, met tips! Enjoy!

Verzoek: Indien je iets hiervan wil kopen, dan zou ik het op prijs stellen als je het koopt via de linkjes op de pagina. Ik krijg hier dan namelijk een commissie over vanwege de "reclame" die ik maak. Het kost jou niks extra's maar het zorgt er wel voor dat ik dergelijke content kan blijven maken. Win-win.