Verdiepte lambrisering zelf maken

Er zijn tal van mogelijkheden als hoofdbord, zelf vind ik een verdiepte lambrisering in de slaapkamer een heel goed plan! Dankzij een verdiepte lambrisering zorg je ervoor dat je over de hele breedte van de lambrisering spulletjes kwijt kan of een leuke hangplant kan stallen, wel zo gezellig!

Lambrisering in de slaapkamer

Ik was al lange tijd bezig met het ontwerpen van een bed en achterwand. Het huidige, steigerhouten bed dat wij 7 jaar geleden maakten, waren we wel op uitgekeken. Dus daar moest iets anders op bedacht worden. Heel veel ontwerpen van diverse achterwanden en bouwprojecten hebben de revue gepasseerd. Toen ik een plaatje tegenkwam van verdiepte lambrisering was ik echter meteen om: niet ingewikkeld, genoeg ruimte om te blijven stylen en geen kermis.

Toen ik een plaatje tegenkwam van verdiepte lambrisering was ik meteen om

Mijn man vond het ook mooi en zo stond het plan: de lambrisering zou er komen. En dat ging soepel, het was een klusje van niks en de basis stond om verder omheen te bouwen.

Benodigdheden verdiepte lambrisering bouwen

Verdiepte lambrisering bouwen is eigenlijk een klusje van niks, het is super eenvoudig en zo klaar. Wat heb je nodig?

Kies voor de lambrisering een hoogte rond de 110cm, dit is de gangbaarste hoogte voor lambrisering.

Verdiepte lambrisering maken: stappenplan

Als je deze spullen in huis hebt, kun je aan de slag. Ik zal stap voor stap uitleggen hoe je deze verdiepte lambrisering maakt.

Houten constructie maken

Allereerst maak je een houten constructie zoals op onderstaande foto, deze bevestig je aan de muur.

💡
Wat kan helpen is om de constructie zoals op onderstaande foto te maken, deze zo tegen de muur te zetten en vervolgens door het hout te boren en net de muur aan te tikken. Zo zie je precies waar de pluggen moeten komen. Als je de locaties van de pluggen weet, haal je het houten frame weg en zorg je eerst voor gaten in de muur waar je de pluggen in bevestigd.
💡
Extra tip: heb je een erg poreuze muur? Dan kun je kit in het geboorde gat doen en daar vervolgens de plug in duwen. Zo zorg je ervoor dat de plug gegarandeerd blijft zitten.

Bevestig de mes en groef planken

Daarna is het een kwestie van de mes en groef planken aan de constructie te bevestigen. Hierbij wordt direct helder waarom je boven en onder vlees van de balken moet hebben: je schroeft de houten delen zowel boven als onder vast. Deze balken zijn daarom ook van een perfecte afmeting voor het maken van verdiepte lambrisering.

Bevestigen (eikenhouten) plank aan de bovenkant

Tot slot werk je het geheel netjes af door een (eikenhouten) plank bovenop de lambrisering te kitten. En dan heb je het volgende resultaat:

Lambrisering verven

Je kunt ervoor kiezen om het hout zo te laten, dit geeft wel een heel mooi natuurlijk effect. Dit is vooral aan te raden indien je een gietvloer hebt of tapijt. Ik zou er zelf met een houten vloer wel voor kiezen om hem te lakken. Hout op hout = fout, hanteer ik altijd. Omdat dit bij ons het geval is, heb ik de lambrisering dus gelakt! In eerste instantie heb ik de lambrisering gegrond. En daarna koos ik voor de kleur van het jaar Brave Ground. En toen was dit het resultaat!:

Lambrisering nogmaals verven

Bruintinten zijn niet helemaal mijn ding, daarom heb ik de slaapkamer korte tijd later van een nieuwe make-over voorzien. Ik ontwierp zelf behang:

Zelf behang ontwerpen voor in de slaapkamer, zo doe je dat!
Zelf behang ontwerpen, in deze blog leg ik je uit hoe ook jij dit kan doen.

En ik besloot om de lambrisering een frisser uiterlijk te geven door hem te lakken in de kleur Vleugje Veen van Flexa. En na deze verf- en behangpartij ziet de slaapkamer er zo uit:

Ikea Billy Hack

En voor aan de overzijde besloot ik een ondiepe kast neer te zetten en naar eigen smaak te maken. Het werden twee Billy kasten van Ikea die ik een heerlijke Ikea Hack gaf:

Meer over deze Ikea Hack lees je hier:

DIY met stappen: Ikea Billy Hack met behang en verf
Ikea hack met de Billy boekenkast. Ik gaf twee Billy boekenkasten een totaal ander uiterlijk met verf, nieuwe knopjes én behang!