Seng shui in de slaapkamer

Wij hebben sinds deze week nieuwe nachtlampjes in onze slaapkamer en ik vond dat direct zo'n verfijnde sfeer geven, dat ik dacht: ik kan wel tips delen voor de kleur op de muur en de inrichting van de slaapkamer voor een goede nachtrust. En ja: eigenlijk heb ik het dan over feng shui tips voor de slaapkamer. Hoe zorg je er dan voor dat jouw slaapkamer een plek is waar je écht tot rust kunt komen?

In deze blog ga ik vragen na die wellicht door je hoofd spoken:

  • Wat is feng shui?
  • Welke kleuren zorgen voor een feng shui slaapkamer?
  • Zorg voor een opgeruimde slaapkamer
  • Plaatsing van je bed op een feng shui manier
  • Kies voor kunst en planten

Wat is feng shui?

Allereerst, hoe spreek je feng shui uit? Ik zou het omschrijven als: feng sjoewee. Dat wetende leest de tekst misschien een stuk fijner. Goed, wat is feng shui dan? Feng (wind) shui (water) heeft te maken met energie en het evenwicht daarvan wat weer invloed heeft op je geluk en gevoel. Dat was even heel kort.

Welke kleuren zorgen voor een feng shui slaapkamer?

Het mooie van kleur is dat je direct het effect ervan kunt ervaren. Dit heeft ook alles te maken met feng shui. Je bent vast wel eens in een ruimte geweest met afschuwelijke kleuren op te muur, of juist een kamer waar je jezelf heel relaxt en ontspannen voelde.

Raadpleeg 10 websites en ze zullen allemaal wat anders beweren over kleuren. Kijk daarom vooral wat jouw gevoel is bij een kleur. Voor in de slaapkamer is het belangrijk dat je zelf een rustig/ontspannen gevoel bij de kleur hebt.

Ik vind onze slaapkamer een heel rustige uitstraling hebben, ondanks dat er behoorlijk wat kleuren zijn. De tinten doen het hem. Zacht roze, donkergroen, zacht geel, ik vind het heerlijk gaan samen. Ik vind het ook fijn als het dekbedovertrek rustig is, zo ga ik het liefst voor effen of een subtiele print. Zoals bijvoorbeeld dit oudroze dekbedovertrek.

Seng shui slaapkamer x tips voor een goede nachtrust

Je kunt overigens ook niet zeggen dat een kleur wel/niet geschikt is voor een slaapkamer, een kleur kent zóveel kleurtonen. Van knalroze word ik niet ontspannen maar van een zachte poederroze des te meer. Kanariegeel kan heel heftig zijn in een slaapkamer maar zacht zandgeel weer rustgevend. Het is wederom weer zo persoonlijk!

Ik kan ook zeggen dat groen een geweldige kleur is voor in de slaapkamer, en dat is het ook. Maar appeltjesgroen vind ik toch echt weer buiten die boot vallen. Ik voel mezelf heel onrustig in een witte kamer maar er zullen ook mensen zijn die de cleanheid daarvan rustgevend vinden. Mijn tip is dus echt om zelf te ervaren van welke kleuren jij rustig wordt.

Zorg voor een opgeruimde slaapkamer

Feng shui technisch is het goed om een opgeruimde slaapkamer te hebben: zo kan de energie beter rond stromen. Hang ook geen planken boven je hoofdeinde want dit blokkeert en zorgt voor onrust. Het is ook aan te raden om de gordijnen overdag lekker open te doen zodat er frisse wind naar binnen kan waaien. Het ook belangrijk dat je een gezellige slaapkamer hebt waar jij zelf blij van wordt. Een opgeruimde slaapkamer staat natuurlijk al meteen een stuk gezelliger!

Seng shui slaapkamer x tips voor een goede nachtrust

Plaatsing van je bed op een feng shui manier

Vanuit de natuur gezien ben je kwetsbaar als je gaat slapen, het is daarom het meest ontspannen als je vanuit je bed naar de deur kunt kijken. Zorg ervoor - als het kan - dat je niet recht tegenover de deur ligt maar dat je schuin naar de deur kan kijken. Bijzonder dat dit zo werkt want toen ik in een gekke bui ons bed van kant veranderde, sliep ik gewoon niet meer! Ik kon het zelf haast niet geloven maar toen we het bed terugdraaiden sliep ik weer als van ouds (als een blok).

Seng shui slaapkamer x tips voor een goede nachtrust

Op bovenstaande foto zie je heem goed dat ons bed gewoon uitmuntend feng shui geplaatst is. Uiteraard is het ook belangrijk dat je een comfortabel bed hebt waar je echt op kan ontspannen.

Kies voor kunst, planten en ventilatie

Kunst aan de muur, ik kan daar zeker blij van worden. Waar je blij van wordt, dat geeft je energie en dat is weer feng shui! Kamerplanten in de slaapkamer zijn natuurlijk sowieso een goed idee omdat ze zorgen voor luchtzuivering. Leuk, hier shop je een combinatie luchtzuiverende planten of ga voor de mooiste hangplanten. Kijk hier als je wil weten hoe je kamerplanten kunt verzorgen. Ventilatie in je slaapkamer draagt ook bij aan een goede nachtrust. Zo is je slaapkamer ventileren in de winter ook ontzettend belangrijk. Maar onderschat ook niet de fijne voordelen van een koude slaapkamer.

Vond je deze tips genoeg? Top! Wil je toch meer leren over feng shui dan raad ik je aan om dit boek over feng shui te lezen.

Verzoek: Indien je op mijn blog iets hebt gezien dat je wil kopen, dan zou ik het op prijs stellen als je het koopt via de linkjes op de pagina. Ik krijg hier dan namelijk een commissie over vanwege de "reclame" die ik maak. Het kost jou niks extra's maar het zorgt er wel voor dat ik dergelijke content kan blijven maken. Win-win.

Meer slaapkamerinspiratie?

Op zoek naar meer slaapkamerinspiratie? Kijk dan eens op de volgende pagina:

Slaapkamer inspiratie, make-overs en DIY-tips, maak het sfeervol
Slaapkamer inspiratie gezocht? Een gekleurd plafond, nieuw behang, DIY tips voor (nacht)kastjes. Op deze pagina vind je volop inspiratie.