Behang uitzoeken voor de kinderkamer

Behang kiezen kan best een opgave zijn, zo ook voor een kinderkamer. Want je wil misschien niet dat het te zoet wordt of juist te druk of te... Nou ja, je wil gewoon dat het mooi is! En soms wordt het opeens heel makkelijk om behang te kiezen, want dan loop je er tegenaan en dan weet je dat het goed zit! En dat is zó fijn!

In november 2020 ging ik aan de slag in de bedstede van onze dochter. Het leek mij leuk om eens samen met haar te klussen en daarom bedacht ik een project dat we samen konden aanpakken: het verven van haar bedstee. Er kwamen kilometers tape aan te pas en je kunt er alles over lezen in mijn andere blogpost:

Meisjeskamer met bedstee
Met restantjes verf ging ik met mijn dochter aan de slag in haar kamer. We verfden gekleurde bakstenen en daar kwamen kilometers tape aan te pas.

Zoals ik daar ook aangeef: lak op de muren is geen succes. Wat ik je van te voren ook wel had kunnen vertellen, maar eigenwijs is (soms ook) niet wijs. Zoë vond het heel leuk om te doen en daar ging het mij om. Maar inmiddels wilde ik wel wat meer frisheid in haar kamertje en geen lak meer op de muren. Het is een vrij donkere hoek en dat verdient een lichtere kleur. Mijn dochter vindt het super logisch dat we hier zo vaak verven en behangen en toen ik haar vroeg of ze nog blij is met de muur, gaf ze toe dat er wel weer wat anders op mocht - dit zit er toch al 9 maanden op - dus ik gaf haar gelijk.

Behang Kwantum

Ik liep weer eens door Kwantum, op zoek naar passend behang voor een klant. Ik keek meteen even of ik iets zag dat ook leuk zou zijn voor in Zoë haar kamer. Somehow zijn de kleuren in haar kamer erg blijvend, ik vind het ook bij haar passen en daarmee ook bij haar kamer. Het is vrij klein, net zoals zijzelf, en de zachte pasteltinten voelen hier altijd als goede keuze. Het behang op de grote wand zit er ook al bijzonder lang op! En ik ben er nog niet op uitgekeken en de Strandmon Fauteuil van Ikea past ook perfect in dit plaatje. Opeens viel mijn oog op behang Floor, vol pasteltinten, maar ook veel wit, veel frisheid, het roze van haar andere muur, okergele kleuren, ik was meteen fan. Met behang onder mijn arm, en staaltjes in mijn hand, ben ik naar de kassa gegaan. Ik kon aan de bak!

Op zoek naar nieuw behang voor in een bestaande ruimte? Bekijk welke kleuren er in de ruimte aanwezig zijn en zoek behang waarin deze kleuren terugkomen.

Voorbehandelen muren voor het behangen

Ik was natuurlijk enthousiast in de weer geweest met kilometers tape. Nadeel van dergelijke klussen, is dat de geverfde delen natuurlijk dikker zijn dan de andere delen. Oftewel: ik kon weer een muur gaan schuren. Ik zou een deel verven en het andere deel behangen. Een schuine (schoorsteen)koof behangen met print, dat is vragen om moeilijkheden. Dus ik heb eens niet zo eigenwijs gedaan: dit mocht simpelweg wit geverfd worden.

Tip van Rens: enthousiast in de weer geweest met kleurvlakken en wil je het egaal? Schuur de muur op. Ik hanteer: wat je niet meer voelt, dat zie je ook niet.

Na het schuren ben ik gaan verven. Ik heb de muur in RAL9010 geverfd. Het deel dat ik zou gaan behangen heb ik in eerste instantie geverfd aan de buitenzijdes. Ik wilde niet het risico lopen dat ik het behang te kort zou inknippen en dat de achterliggende verfkleur daardoor zichtbaar zou worden.

Tip van Rens: heb je een kleur op de muur en wil je daaroverheen behangen? Verf de randen dan eerst een lekkere reep in dezelfde kleur als het plafond. Zo voorkom je dat je mogelijk de verfkleur erlangs ziet zitten.

Ongeduldig als ik ben, heb ik 3 lagen verf achter elkaar op de muur gekwakt. Natuurlijk wordt dit anders aanbevolen maar voor mij werkt dit. Als ik de eerste laag klaar heb, ga ik verder waar ik begonnen was. Zo was de klus in mum van tijd klaar.

Inschattingsfout

Ergens word ik er wel blij van als iets mis gaat. Ik klus best veel en als er iets mis gaat dan betekent dat dat ik een punt heb gevonden waar ik nog bij kan leren. Zo was dat ditmaal ook het geval. Ik had de randen netjes wit geverfd en toen ik de eerste baan behang op de muur plakte, zag ik de verfpatronen erdoorheen schijnen. Het behang was transparanter dan ik voorzien had. Ik heb toen de - prachtig op maat geknipte baan - van de muur verwijderd en het behangplaksel van de muur geboend. De rest van de ondergrond diende ik dus ook nog te verven. Ik heb het lekker dik aangebracht, met als nadeel dat het best lang duurde voordat de verf droog was. Vooral het stuk waar al plaksel had gezeten, was erg nat en droogde daardoor best traag. Mijn klus was gestagneerd en ik kon de volgende dag pas verder.

En dan eindelijk echt behangen

De volgende ochtend kon ik dan eindelijk echt gaan behangen. De eerste baan kon ik er zo op plakken want die had ik al op maat klaar liggen. Die eerste baan is ook meteen het meest belangrijk.

Tip van Rens: De eerste behangbaan is het belangrijkst: deze dient recht geplakt te worden. Gebruik voor de eerste baan ook altijd een waterpas, anders blijf je scheef behangen en dat is niet tof!

De bedstede zit vol schuine stukken, maar het behangen ging alsnog vrij soepel. Met een behangspatel kun je het behang goed in de hoeken/randen duwen zodat er een naad ontstaat, vervolgens knip je die af en zit het als gegoten. Je kunt ook gebruikmaken van een stanley mes, alleen is het mij nooit gelukt om daar een knappe lijn mee te krijgen. Yay voor de behangspatel!

Het resultaat

Het resultaat vind ik superleuk! De kleuren passen zo mooi in haar kamertje. Ik heb ook wat stukken behang ingelijst in fotolijstjes, deze heb ik op de zijkant van de kast gemonteerd.

Budget tip: laat behang terugkomen in fotolijstjes

Het maken van een leeshoek

Ohja, omdat Zoë zo gek is op lezen, heb ik ook een leeshoekje gemaakt. Ik heb hiervoor gebruik gemaakt van de Bekvam kruidenrekjes van Ikea. Deze koop je voor 3,99 euro dus heerlijk cheap en zeer doeltreffend! Deze heb ik aan de andere kant van de kast gemonteerd. Het is een vrij klein kamertje dus deze oplossing is perfect. Ze kan nu lekker vanuit haar stoel lezen, of plaatsnemen in haar knusse bedstee.

Zie je trouwens die leuke hartjes op de deurtjes? Shop ze hier: Hartjesstickers op de deurtjes

Jungle jongenskamer

Ben je benieuwd hoe de kamer van onze zoon eruit ziet? Hij heeft een heel cool Jungle Thema:

Jungle kinderkamer inspiratie: passend behang en accessoires
De jungle kinderkamer mocht nog meer aangekleed worden. Met nieuwe gordijnen, behang én zelfs een toffe Ikea Kura hack ging ik aan de slag.