Wat is upcyclen?
Bij upcyclen breng je spullen in een nieuw jasje. Je gooit het niet weg, het is ook geen recyclen maar je vergroot de waarde door er iets anders moois van te maken. Ik ben zelf erg fan van upcyclen en doe dit sowieso maandelijks met wat items. De leukste upcycle-projecten vind ik het vernieuwen van ja....: kleur. Upcyclen met verf is een goedkope en snelle handeling met groots resultaat.
Waarom upcycling?
Zoals actievere lezers weten: ik verf onze woonvertrekken met grote regelmaat. Het kan dan gebeuren dat je woonaccessoires geen match meer vinden vanwege het nieuwe kleurpallet. Als voorbeeld: onze muur is een tijdje Okergoud geweest en toen deze wand voorzien werd van de kleuren Bordeaux Leaf en Cheeky Chestnut, waren de bestaande accessoires er geen match meer mee.
Daar waar zachtroze nog een klik kon vinden met het okergoud, viel het lichtroze nu in het niet bij de vernieuwde kleuren. Zo had ik onder andere 3 gave kandelaars van vt-wonen. Van die items die je ooit koopt en nooit op uitgekeken raakt. Ze zijn zeldzaam voor mij, maar ik blijf deze heel mooi vinden:
Op bovenstaande foto zie je de drie kandelaars nog in de oorspronkelijke kleur. Geel en roze, ik houd ervan. Die kleuren voegen heerlijk samen. Sinds het verven van de muur, is het geel-aandeel kleiner geworden. Dan daarbij had ik nog weinig woonaccessoires in de kleur Bordeaux Leaf. Maar ga er maar aan staan: stad en land afzoeken naar decoratie in precies die kleur. Het zal veel tijd en energie en waarschijnlijk ook knaken kosten. Dat kan natuurlijk anders, ga voor matchende verf! Vaak volstaat een Flexa Tester of een restant lak. En ja: ondanks dat het muurverf is, pakt dit ook prima op houten lijstjes of bijvoorbeeld gips.
De kandelaars zijn van metaal en metaal verven klinkt vaak ingewikkelder dan hout verven. Met spuitverf is dit niet het geval: yay! Je ontvet de kandelaars goed met bijvoorbeeld Dreft en daarna kun je ze al overspuiten.
Zo zie je: dezelfde kandelaar maar een totaal nieuw jasje dat prachtig aansluit bij de nieuwe kleur op de muur.
De kandelaar en de muur hebben vrijwel precies dezelfde kleur. Als je de kandelaar direct voor de muur zou zetten, dan kan hij een beetje in het niet vallen. Ik maak graag gebruik van placemats of gevlochten, ronde platen om achter de accessoires te zetten om het zo te breken en meer diepte aan te brengen.
Zoals ik aangaf, ik upcycle zeer regelmatig. De kandelaars zijn inmiddels alweer voorzien van een andere kleur omdat de muren ook weer eens een nieuwe look kregen. Inmiddels zijn ze groen!
Upcycling van vazen
Aan de overzijde van deze muur hebben we een donkerblauwe wand. Ook in die kleur miste ik decoratie. Gelukkig heb ik genoeg vaasjes die altijd in zijn voor een nieuwe kleur. Zo ook het vaasje dat op deze foto op onze speaker staat en de twee vaasjes op het nachtkastje.
Ook deze mochten eraan geloven maar dit maal is het blauw geworden!:
Dit zijn een aantal voorbeelden van decoratie die je heel gemakkelijk een nieuwe look kan geven. De vaasjes zijn van keramiek en de kandelaars dus van metaal.
Metaal en keramiek hoef je enkel te ontvetten voordat je het overspuit met deze spuitverf. Hout schuur je lichtjes op en stof je goed af indien je dat wil overspuiten.
Vandaag worden accessoires voor onze slaapkamer ook overgespoten. Tegenwoordig pluk ik met regelmaat iets uit ons huis wat een nieuw kleurtje mag krijgen, ik ontvet of schuur het en vervolgens doet mijn man het chemische spuitverf met goede bescherming. Goed laten uitluchten en je hebt weer fijn een nieuwe look!
Upcyling meubels
Ook meubels kun je upcyclen. Denk bijvoorbeeld aan de bekende Ikea Hacks of ga eens totaal wat anders upcyclen. Onlangs heb ik onze nachtkastjes flink geupcycled en je kent ze nagenoeg niet terug. Ik heb ze zeer goedkoop kunnen upcyclen door tongspatels te gebruiken. Tongspatels?! Jazeker! Denk bij upcycling vooral lekker out of the box, kijk om je heen en maak combinaties. Benieuwd hoe ik het nachtkastje een nieuwe look gaf? Bekijk dan vooral mijn blog: