Washok make-over, van wit naar botanisch

Zaterdagochtend na een korte nacht, een dag met een blanco canvas. Opeens komen er allemaal klus-ideeën in mij op. Mijn man is buiten al de schuur aan het bouwen met onze buurman en ik vertel hem dat ik het washok wil verven de wand wil behangen met bloemetjes. “Prima” is de reactie van mijn man. Top, ik heb van hem groen licht. Ik laad de kinderen in de auto en sjees naar de bouwmarkt. Behang en verf, dat heb ik nodig en ik ga de hele dag heerlijk klussen. Op zo’n moment bruis ik van de energie en zit in mijn klus-bubbel.

Make-over benodigdheden halen

Bij Gamma slaagde ik niet voor behang, op naar Kwantum. Ik zie het behang waar ik al jaren verliefd op ben, maar wat ik nooit ‘mocht’ kopen van mijn man. Ik vouw hem uit maar tot mijn schrik zie ik motjes (eigenlijk vlinders, maar goed) op het behang afgedrukt staan. Brrr, als ik ergens een fobie voor heb. Blij dat ik mijn ‘droombehang’ nooit eerder heb gekocht. Ik rol nog wat diverse behangprintjes uit en hak al snel de knoop door. Behang met veel kleur, bloemen en dieren en de kleur groen van de muur komt erin terug. Helemaal prima.

Behang uitkiezen bij Kwantum

Nu nog een kleur verf kiezen voor de plaat hout die boven de wasmachine en droger ligt. Ik denk eerst aan mijn favoriete kleur: geel. Maar ik wil het niet te bont maken. Ik zoek een kleur uit die terug te vinden is in het behang, zodat ik een kleurrijk maar rustig palet kan maken. Ook die keuze is snel gemaakt; cognacbruin.

Laat kleuren uit het behang terug komen in de ruimte. Dit zorgt voor rust.

Op naar Gamma, waar de Flexa-lak met 50% in de aanbieding is. Ik kies kleur “Herfst” en laat het mengen in zijdeglans lak. De Flexa-verf was op, dus mocht ik de Histor voor 50% korting meenemen, helemaal prima. Het is verstandig om voor dit hout ook grondverf te gebruiken, ik heb gekozen voor grijze grondverf omdat de lak ook donkerder is. Thuis maak ik eerst ruimte in het washok en ik maak before-foto’s. Op zich is het een goed washok, dit is in 6 jaar tijd de 3e keer dat ik erin aan het verven ben maar ditmaal pak ik het rigoureuzer aan. Ik houd ervan.

Wit washok, before

Ik schuur het blanke hout en ben blij dat het na het lakken straks eindelijk vlekbestendig is. Ik lek nogal vaak met wasmiddel en in vervolg hoef ik niet bang te te zijn dat op het blanke hout terecht komt. Alle randjes plak ik netjes af met sensitive tape van Action, the best!

Verfbak

Dan kan het gronden beginnen, dit is de eerste keer dat ik een opperlak grond met grijze verf. Het rolt wel echt mega fijn en het dekt prettig, wat een heerlijke verf!

De plank gronden

Ik zie dat de verf pas na 5 uur overschilderbaar is. Zoiets vind ik altijd een domper, ik wil het liefst meteen doorpakken. Nu heb ik enkel een blad gegrond terwijl ik het liefst de hele ruimte in één keer een make-over had gegeven. Ik draai de kraan van het washok open om de verfspullen schoon te maken en kom dan al snel tot de conclusie dat de wastafel er best smoezelig uit ziet en een prima verf-beurt kan gebruiken. Ik staak mijn schoonmaakplannen voor de verfspullen en begin met het schoonmaken van het wasmeubel.

Kitlaag wasmeubel vervangen

Hmm, die kitlaag langs de gootsteen heeft ook zijn beste tijd wel gehad. Het ziet er wat verfomfaaid (ha-ha, verf-omfaaid) uit. Ik besluit deze klus goed aan te pakken en verwijder alle kit op het meubel, zo kan ik het beter schuren en daarna netjes afkitten. Ik heb nooit eerder kit verwijderd; dat zijn klusjes die ik normaliter aan mijn man over laat. Ik merk dat ik het superleuk vind om te doen (waar kan een mens wel niet blij van worden)! Het voelt alsof ik vet professioneel bezig ben als klus-vrouw. Met het verwijderen van de kit vind ik het meubel al opknappen, het ziet er meteen veel strakker en schoner uit! Mijn man roept ondertussen naar boven of alles goed gaat en laaiend enthousiast antwoord ik dat het super mooi wordt!

Nadat ik alle kit netjes heb verwijderd, schuur ik het meubel, stof het af en tape het geheel af. De ovaal-vormige wasbak leek mij een tape-uitdaging maar dat viel eigenlijk ontzettend mee! Het was eigenlijk juist heel gemakkelijk.

Klustip: nieuwe laklaag over bestaande lak? Schuur het oppervlak extra goed! Zo voorkom je dat de verf niet pakt en de roller wegglijd.

Het verven was zo geklaard, nu toch echt schoonmaken en dan zit er niks anders op dan wachten.

Stuk ongeduld als ik ben, heb ik die 5 uur niet gewacht. De plank was al goed droog dus die kon ik licht opschuren en voorzien van de laklaag in kleur Herfst. Superstrak is het geworden, spiegeltje glad, nice!

Plank geverfd met grondverf

Het wasmeubel was ik langer mee bezig en heb ik ook een tijd later pas geverfd. Toch ben ik die ook al gaan schuren, helaas toch echt te vroeg, tegen beter weten in. Ik heb hier en daar wat verf eraf geschuurd, het was nog wat nat blijkbaar. Ai, ai. Nou ja, ik heb hem geverfd en verf hem zsm nog een keer, als ie goed droog is.

De dag erop moet ik werken en maandagochtend sta ik meteen paraat om verder te gaan met mijn klus. Zondag had ik besloten ook de plinten op het plafond te gaan verwijderen, deze zijn gelakt en ik vind het er niet netjes uit zien. De plinten wil ik zelf maken van MDF-hout en dan mat meeverven met het plafond (dit ga ik later doen). Ik zet eerst koffie, dat hoort er gewoon bij als ik klus.

Roodharige met koffie

Dan begint het sloop-werk. Een oude schroevendraaier prik ik tussen de plint en het plafond in en wrik het los. Dan kan ik beginnen aan het behangen. Allereerst heb ik gekeken of het kozijn, waarlangs ik begin met behangen, waterpas staat. Mijn vermoeden werd bevestigd; niet waterpas.

Klustip: check voordat je gaat behangen, altijd of de beginmuur waterpas is. Als de muur schuin blijkt te lopen, blijf je scheef doorwerken, extra lastig maar ook niet mooi.

Om het fiasco duidelijker in beeld te brengen, heb ik vanaf het kozijn op meerdere plekken 535mm afgemeten (de breedte van het behang) en met stippen op de muur aangetipt. Daarna heb ik de waterpas erlangs gehouden, zoals je ziet wijkt het best af:

Waterpas beginnen is belangrijk

De lijn is met de waterpas getekend, het stipje geeft aan dat het op dat punt 535mm van de muur af is. Ik ga dus van de lijn uit, zodat ik waterpas kan behangen. En dan is het een kwestie van aan blijven sluiten. Ik behang de banen net een mm over elkaar heen, het kan wat inkrimpen en dan zitten er anders witte naden tussen en dat moet je niet willen. Rondom de plaat is het een uitdaging om te behangen, maar ik ben heel blij met hoe dit uitpakte:

Behang netjes rond de plank

Dan kom ik bij het raam en dat is de grootste uitdaging. Ik wil het behang doortrekken maar het randje is erg dun en het loopt ook nog naar binnen. In onmogelijke posities heb ik de randen rondom het raam behangen. Ik ben tevreden!

Botanisch behang in het washok

Tadaa! Hier zie je meteen dat de plinten van het plafond verwijderd zijn, niet zo chique, maar dat wordt een volgend blog-onderwerp ;)
Het wasmeubel moest nog een extra verflaag krijgen.
En dan: het TUSSEN-resultaat!

Ik deel het ondanks dat ik nog niet tevreden ben. Ik vind het wasmeubel te oud-bollig overkomen in deze kleur. Maar het kan ook komen doordat het een ‘blok’ verf op een ‘blok verf’ is (bruin op groen). Daarnaast heb ik sowieso nog een plan van aanpak want ik ben nog niet klaar. To do:

  • Wasmeubel kitten
  • Oerlelijke vloer onder de machines vervangen
  • Zijkanten naast wasmachine en droger dicht maken
  • Plinten op het plafond
  • Plinten op de muur
  • Decoreren

En wellicht als ik heb meubel dan nog niet naar wens vind, krijgt ie een nieuwe verfbeurt. To be continued!

Washok stylen, kies voor een botanisch washok
Een botanisch behang, geel plafond en een knalroze wasmeubel zorgen ervoor dat ik super blij word van ons washok!

Ja hoor, de laatste wijzigingen zijn doorgevoerd! Bekijk hierboven het eindresultaat.