Het is weer herfst, tijd voor een vloerkleed!

Ja hoor het is weer herfst, een knus seizoen waarbij de kinderen weer kastanjes mogen zoeken en met hun laarsjes door de bladeren kunnen struinen. "Het heeft wel weer wat", heb je ongetwijfeld iemand horen zeggen. Cliché maar toch, de meeste clichés zijn waar. En ik vind het ook wel weer wat hebben, kaarsjes aan, 'verplicht' binnen zitten omdat het regent, de verwarming wat hoger... Ehh ohnee, dat doen we dit jaar maar mooi niet. Goed, kaarsjes aan dus, heel-veel-kaarsjes én een stijlvol vloerkleed want ja: dat is wel lekker voor die voetjes én geeft een warme uitstraling aan de ruimte.

Hoe leg je een vloerkleed bij de bank?

Terwijl ik dit typ krijg ik allemaal flashbacks naar interieurs met een fout vloerkleed bij de bank. Okay, dat klinkt wellicht wat streng en negatief maar echt: een goed vloerkleed doet zoveel voor je interieur en vooral als het gaat om een vloerkleed bij de bank. Een onderschat item, als je het mij vraagt. Hoogste tijd voor vloerkleedinspiratie en -tips.

Wat is de beste maat voor een vloerkleed?

De grootste misser die ik dikwijls zie is: een te klein vloerkleed. AUW. Ja echt, een voerkleed dat te klein is dat staat zo verdrietig. Alsof hij eenzaam door de ruimte zweeft en niet gezellig onder de bank plaats mag nemen. Denk groots. Een vloerkleed is een verbinder: het zorgt ervoor dat jouw zithoek een zithóek wordt en geen puzzel met losse stukjes. Oftewel: zorg ervoor dat je vloerkleed een stukje onder je bank ligt en net even voorbij je bank uit komt.

Vloerkleed in de kamer met pasteltinten

Deze foto is genomen net na onze grote verbouwing, wat was het nog wit he?!

Je kunt als vuistregel hanteren dat een vloerkleed bij de bank aan álle kanten 15cm speling heeft. Oftewel: 15cm oversteek links, 15cm oversteek rechts én 15cm onder de bank. Ik de breedte tel je dus 30cm op bij de breedte van de bank en in de diepte 15cm.

Tel bij alle kanten van de bank 15cm op om het juiste formaat vloerkleed te bepalen.

Afmeting vloerkleed bij een hoekbank

Heb je een hoekbank? Mazzelaar, een hoekbank is zo fijn! Maar hoe combineer je een hoekbank met een vloerkleed? Er zijn diverse opties! Je kunt gaan voor een wat kleiner vloerkleed, die 15cm onder de L-deel van de bank ligt en dus alleen de 'open' ruimte voor de hoekbank beslaat. En je kunt ervoor kiezen om een groot vloerkleed te nemen waarbij je dezelfde regels aanhoudt als in het geval van een rechte bank. In dat geval heb je wel met een joekel van een kleed te maken.

Zithoek met vloerkleed en bijzettafel

Kies ook eens een rond vloerkleed

Ronde vloerkleden, ik vind het geweldig! De eerste keer dat ik er eentje zag, was ik direct verkocht. En het vloerkleed ook. Met een lekkere diameter van 180cm zag ik dit kleed als ideaal ding om middenin de woonkamer neer te leggen zodat de kinderen een fijne plek hadden om op de grond te kunnen spelen:

Rond vloerkleed met bloemen en een roze Ivar kastje

Een vloerkleed hoeft dus zeker niet alleen op de plek te liggen waar de bank staat: speel vooral met kleden!

Vloerkleed als springkleed

Ook leuk, vooral voor kinderen, een vloerkleed met daarop het oude springspelletje. Zoë kan zo elke avond al springend haar bed in duiken.

Meisjeskamer met vloerkleed als springkleed

Welke kleur vloerkleed?

Ook heel belangrijk: welke kleur vloerkleed koop jij? Stel dat je een druk behang op de muur hebt, met tal van kleuren, dan zou ik kiezen voor een neutraler vloerkleed in een kleur die ook terug te vinden is in het behang. Is je huis vrij neutraal, dan kun je ervoor kiezen op het vloerkleed de eyecatcher van je woonkamer te laten zijn.

Nog meer styling inspiratie en tips?

Wil je nog meer lezen over het stylen van je huis en tips? Kijk dan hier:

Styling tips en decoratie
Je huis gezellig aankleden? In deze blogs deel ik decoratie inspiratie maar ook belangrijk: stylingtips! Waar pas je welke decoratie toe?