Keuken opknappen zonder verbouwen

Keukens zijn leuke dingen, ook erg praktisch en soms wil je die keuken gewoon lekker opknappen zonder dat je meteen moet verbouwen, het is dan ook een goed idee om je keuken te upgraden. Wil je een níeuwe keuken, dan zul je snel diep in de buidel moeten tasten. Alhoewel ik áltijd zeg: ONDERHANDEL over de prijs. Feitelijk zijn het simpelweg kastjes en dan natuurlijk de apparatuur en ik weet dat lades ook een stuk duurder zijn en dat is logisch, maar ONDERHANDEL. Wil je toch uit de voeten met je bestaande keuken? Dan zijn de mogelijkheden éindeloos! Dus mits je keuken nog niet van ellende uit elkaar valt, is er budgettechnisch ook nog van alles mogelijk.

Keuken goedkoop verbouwen: kies nieuwe handgreepjes

Iets dat zeer bepalend is voor een keuken: de handgreepjes. Veelal een onderschat item. Als je een greeploze keuken hebt dan gaat dit uiteraard niet op, of je moet evengoed greepjes op een greeploze keuken willen plaatsen, be my guest. Je kunt op diverse plekken shoppen voor nieuwe greepjes. En toch kan de prijs hiervan ook behoorlijk oplopen als je gaat tellen hoeveel greepjes je wel niet op de keukenkastjes hebt zitten. Om geschikte greepjes te vinden, moet je allereerst natuurlijk de boorafstand weten, ofwel: HOH, de Hart Op Hart maat. De plek waar de schroeven doorheen gaan. Deze maat kun je eenvoudig bepalen door zelf even te maten aan de binnenkant van het kastje, waar de schroef goed zichtbaar is. Meer van beide middelpunten de afstand ertussen en voilà: jij weet met welke maat jij aan de slag kunt.

Ga je de greepjes vervangen? Meet dan eerst goed wat de boorafstand is.

Overigens kan het zijn dat je verschillende formaten knopjes hebt, bijvoorbeeld langwerpige greepjes en knopjes. Kijk dan goed dat je nieuwe aankoop wel bij elkaar matcht. Vaak heb je ook wel combinaties te koop waarbij je uit diverse maten kunt kiezen.

Kijk ook eens bij de budgetgigant Ali Express

Ik geef toe: ik koop niet vaak iets bij Ali, maar het greepjes-aanbod is daar echt heel erg fijn én goedkoop. Voor €2,50 kocht ik daar mijn nieuwe greepjes. Bizar goedkoop en ze zijn zó mooi! Ik was opslag verliefd op deze greepjes. Ik had ook mazzel - althans zo voelde het - want met twee weken lagen ze al op de mat. Dat is volgens mij best snel voor Ali-begrippen. Liever snel greepjes in huis? Hier hebben ze ook hele leuke handgreepjes.

Verf de keukenmuur in een lekkere kleur

Muurverf in de keuken? Jazeker! Ook achter het gasfornuis? Jazeker! Dit gesprek heb ik veel gevoerd toen ik werkzaam was als keukenontwerper. Nu ontwerp ik gerust ook nog keukens, maar niet meer in loondienst. Het voordeel van muurverf in de keuken, is dat je het eenvoudig kan veranderen. Voor mij is dit ontzettend fijn met mijn eeuwige veranderdrang. Met een nieuwe kleur op de muur, heeft je keuken meteen een compleet andere uitstraling. Het is een zeer voordelige en doeltreffende oplossing.

Goedkope make-over, 3x een nieuwe look

Onze keuken, die erg basis is (helaas). Heeft inmiddels 3x een nieuwe look gekregen. Eerst begon het vrij veilig met een mintgroene kleur op de muur. Hier hadden we ook nog de RVS-greepjes die dus hoognodig vervangen moesten worden. Ik vind het zelf een flets gebeuren op onderstaande foto.

Keuken opknappen zonder verbouwen: 3x goedkope make-over

Vervolgens ging ik voor een mini make-over door de greepjes te vervangen en de muur te verven in de kleur Factory Green van Flexa. Klein detail: ook heb ik een keukeneiland geplaatst, de Tornviken van Ikea:

Keuken opknappen zonder verbouwen: 3x goedkope make-over

Uiteindelijk wilde ik wederom een nieuwe look voor de keuken. Groen beviel nog altijd goed maar het mocht van mij wel een wat sprekendere kleur groen worden. Zodoende viel ik als een blok voor de kleur Classic Car van Flexa:

Kleurrijke keuken met de kleur Classic Car

En ja: met deze kleur ben ik nog altijd blij en ik denk dat deze ook nog wel even blijft. Soms heb je gewoon een diepgaande klik met een kleur.

Keuken wrappen of verven?

Helemaal in tegenwoordig: je keuken wrappen. Ik heb hier geen diepgaand onderzoek naar gedaan maar ik begreep dat een L-keuken van zo'n 2x3 meter globaal zo'n 2000 euro kost om te wrappen. Ook mogelijk: je keuken verven! Flexa heeft hier zelfs een speciale lijn voor. Ik wil binnenkort een héle leuke Ikea Hack doen met ons Tornviken eiland. To be continued!

Meer keuken-inspiratie gezocht? Kijk dan naar dit overzicht:

Keuken - Interikleur - Kleurrijk Wonen - Interieurstylist
Met een basic keuken kun je alle kanten op, met eenvoudige aanpassingen kun je een groots resultaat bereiken. Denk aan nieuwe greepjes of een nieuwe kleur.