Muurdecoratie in de eetkamer

Muurdecoratie, een hoofdpijnhoofdstuk werd het. Want hoe vul je nou een grote lege muur? Ik hou niet van pluralia, ik kies liever grote statements. Maar dan moet je al snel diep in de buidel tasten en dat is niet iets waar ik fan van ben. Ik denk liever budgettechnisch en ik vind het natuurlijk leuk om zelf spullen te fabriceren. De Ixxi was een hit en ik had de mazzel dat ik hem tweedehands kon kopen. Maar wat voor muurdecoratie zou ik nu moeten ophangen?

Muurdecoratie, onze Ixxi, even terug in de tijd:

Het eerste dat ik in onze verbouwing aanschafte was de prachtige Ixxi Bird. Een gevaarte van 220x200cm mocht onze muur kleur geven.

De Ixxi stond bekend als mijn kleurpalet en bracht harmonie in onze woonkamer.
Ixxi op een donkerblauwe muur met gele stoelen en een ivar hack

Er kleefden ook wat nadelen aan deze geweldige eyecatcher: de eettafel kon niet tegen de muur want dat zou het patroon doorbreken en we konden onze Ivar kast alleen kwijt als we hem in een hoekje propte. Althans, zo voelde het. Rens is een schuifmens, ik geniet ervan om met meubels te schuiven en na 3 jaar vond ik de beperkingen door de Ixxi te groot worden. Ik wilde eigenlijk een eetbank tegen de muur, of los in de ruimte, ook goed. En ik wilde wel eens een goede kast, gewoon twee Ivarkasten op elkaar bijvoorbeeld. Ik ging los in Google SketchUp, koos een nieuwe kleur voor op de muur, namelijk Geldersblauw - Strak van Flexa:

De chique kleur Geldersblauw van Flexa in de woonkamer
Donkerblauwe muur in de woonkamer? Zeker doen! Maar hoe kies je de juiste kleur, er zit een groot verschil in de verschillende blauw-tinten.

en ik gaf de Ixxi een nieuw onderkomen in onze slaapkamer zodat we daar ook geweldige muurdecoratie zouden hebben. En toen was er een grote lege wand, die ik eigenlijk ook niet op de foto zette omdat het maar leeg en kaal was. Op naar muurdecoratie!

Roodharige vrouw bij de eettafel met gele eetkamerstoelen

Op zoek naar alternatieve muurdecoratie

Veel plannen hebben de revue gepasseerd en in SketchUp heb ik van alles getekend.

Een enorme zelfgemaakte lijst met fotobehang bleef in mijn hoofd hangen.

Maar welk behang? Daar begon mijn zoektocht en wat een toestand. Zoveel behangetjes maar niks dat naar mijn zin was. Ik kan letterlijk dagen/weken spenderen op zoek naar het juiste behang. En opeens zag ik bij Fotobehangshopz een behang dat mij aanstond. Vermoedelijk nieuw in de webshop want anders had ik hem zeker al eerder gespot aangezien ik die website ook al honderd keer af ben gegaan. "Handgetekende bloemen" heet het behang en het raakt alle kleuren van ons interieur beneden. Een schot in de roos! Het leuke was dat deze webshop een samenwerking aan wilde gaan en zo kreeg ik het behang geleverd om er iets moois van te fabriceren.

Muurdecoratie budget-tip: maak zelf de lijst!

Ik zou Rens niet zijn als ik dure materialen zou gebruiken. Nee hoor, out of the box denken en zelf iets fabriceren past beter in mijn straatje. Voor de gein had ik bij Hornbach geïnformeerd wat het zou kosten als ik een lijst op maat zou maken. Formaat? 160x110 binnenmaat. Kosten? 270 euro. Wauw. Ik liep door naar de deurlijsten, prachtige grenen deurlijsten, voorbehandeld en wel! Prijs? 18 euro per 270cm. Ik zou drie van deze lijsten nodig hebben, dat maakt 54 euro. Meenemen die hap!

Budgettip: laat lijst niet op maat maken maar maak hem zelf door middel van deurlijsten, je bent veel goedkoper uit, je kan lekker klussen ;) en er is genoeg keuze in stijlen.

Houten plaat

Dan moesten we nog een houten plaat kopen om het behang op te lijmen. Je kan er ook voor kiezen om het behang rechtstreeks op de muur te plakken en daar lijsten omheen te doen. Dat is natuurlijk een nog voordeligere optie, toch prefereerde ik de complete lijst zelf te maken omdat dat enkel twee schroeven in de muur zou kosten in plaats van het plakken/schroeven van meerdere lijsten. Maar in principe kan het natuurlijk allebei! Als plaat hebben wij gekozen voor multiplex, deze lieten we op maat zagen in de bouwwinkel.

How to: lijst maken

Thuis zijn we samen de lijst gaan maken. Een gezellig klusje in onze schuur. We zaagden de lijsten verstek, plakten ze op het multiplex en zette het voor de zekerheid nog vast met wat spijkertjes en natuurlijk lijmklemmen. Alle naadjes en gaatjes hebben we afgewerkt met Gyproc. Wellicht worden het nu wat veel 'ingrediënten', ik zal alles benodigdheden onder elkaar zetten:

Verder heb je deze benodigdheden ook nodig:

Dat lijkt mega veel maar waarschijnlijk heb je best wat benodigdheden al gewoon in huis. Nadat de Gyproc gedroogd was, hebben we de lijst geschuurd en gelakt.

Foutje, bedankt

Ik heb het fotobehang precies op maat besteld. 160x110cm, zo zou de print het mooist uitkomen. Echter: de lijsten zijn 7cm breed. Dat maakt dat de multiplex plaat 174x124 zou moeten worden. Alleen hebben deze platen altijd een formaat van 240x120.Ik kwam dus 4cm tekort in de hoogte. Oeps. Dit betekende dat ik het behang alsnog moest knippen, geen man over boord maar wel een extra handeling en het was niet nodig geweest.

Tip: houd er rekening mee dat platen een standaard afmeting hebben en dat je daar het best rekening mee kunt houden zodat alles mooi in één keer past.

Passen en meten waar de muurdecoratie moest komen

Toen konden we gaan uitmeten waar de muurdecoratie precies zou komen. Ik wilde het zo'n 10cm boven de eetkamerstoelen hebben zodat we een eventuele eetbank in de toekomst ook tegen de muur kunnen zetten. We bepaalden dat we de lijst vast zouden zetten met 2 schroeven op 20cm afstand van de randen. Met een laserwaterpas hebben we dit uitgetekend. Het kruis van de waterpas hebben we op de plek gezet waar we in de muur boorden en waar een plug in kwam. Vervolgens hebben we samen de lijst opgehangen. Om ervoor te zorgen dat de schroef niet zichtbaar zou zijn, hebben we wat hout uitgehaald met een boormachine, zo kon de schroef mooi verzonken worden in het multiplex. Een spannend klusje want bij 6mm dik multiplex, ga je er al snel helemaal/teveel doorheen.

Het multiplex voorbehandelen

Tip van Rens: behandel de ondergrond voor zodat het behang niet in het hout trekt.

Het multiplex was nog kaal. Om ervoor te zorgen dat het behang niet ín het hout trekt, behandel ik het voor. Dit kan met voorstrijk maar dit is erg plakkerig en waterig, ik vermijd dat spul liever. Je kunt er ook voor kiezen om vast een laag behanglijm aan te brengen, dat te laten drogen en vervolgens echt te gaan behangen. Ik heb ervoor gekozen om gewoon een laagje muurverf aan te brengen, dat werkt makkelijk, je ziet snel wat aangeraakt is en je bent zo klaar.

Behang plakken

Doordat ik er geen rekening mee had gehouden dat een plaat maximaal 120cm is, moest ik nog 2cm van het behang knippen. Met een lineaal tekende ik het af en sneed de 2cm behang er met een schaar vanaf. Ik smeerde de plaat in met behangplaksel, hiervoor gebruik ik een verfrolletje; ideaal. Vervolgens bracht ik het behang er samen met mijn man op aan. De eerste baan zat meteen perfect, het behang is heel stevig en daardoor super geschikt om op een lijst te plakken. Bij de tweede baan kwamen we erachter dat die te breed was. Bij het nameten merkten we dat het behang, één baan van 80cm, 3mm was uitgerekt. Twee banen zou dus 6mm betekenen en dus behang op de lijst. Dat was niet de bedoeling. We haalden de tweede baan eraf, ik knipte er een reep af en hij kon mooi worden aangebracht.

Let op: behang rekt altijd iets uit, dit kan per behang heel erg veel verschillen.

Het resultaat van de muurdecoratie

En nu is het klaar en ik vind het zo ontzettend tof geworden! Boven verwachting, hoera! De lege muur is weer gevuld, met een prachtige lijst die we zelf maakten en een geweldig tof behang in prachtige kleuren. En natuurlijk het grote voordeel: als ik het behang zat ben, bestel ik gewoon nieuwe, plak het erin en we hebben voor een prikkie een totaal nieuw kunstwerk.

Ingelijst fotobehang op een donkerblauwe muur

Verzoek: Indien je op mijn blog iets hebt gezien dat je wil kopen, dan zou ik het op prijs stellen als je het koopt via de linkjes op de pagina. Ik krijg hier dan namelijk een commissie over vanwege de "reclame" die ik maak. Het kost jou niks extra's maar het zorgt er wel voor dat ik dergelijke content kan blijven maken. Win-win.