Keukeneiland, geschikt of niet?
Een keukeneiland, het is niet meer weg te denken uit keukens. Voor velen lijkt het de ultieme droom om een keukeneiland te hebben. Maar is het wel zo wenselijk om te kiezen voor een keukeneiland?
Soms past het gewoon écht niet!
Ben jij ook een Funda-fanaat? Dan zal het je ongetwijfeld bekend voorkomen dat je keukens ziet die je wenkbrauwen doen fronsen. Zo kom ik regelmatig keukens tegen met een kookeiland waarbij de eigenaren moeten hebben gedacht: "Daar moet een keukeneiland in!" of het nou past of niet. Dit zijn typische eilanden waar je eigenlijk een stel barkrukken aan had willen plaatsen maar waarbij het eiland slechts een luttele 30 centimeter van de muur staat.
De conclusie is dan ook: soms past een keukeneiland gewoon écht niet!
Een keukeneiland, een spoeleiland of een kookeiland?
Er zijn nogal wat mogelijkheden als het gaat om keukeneilanden. Zelf hebben we een schiereiland in onze keuken, met barkrukken eraan. Een schiereiland zit met één zijde vast aan de muur.
Op ons eiland wordt dus niet gekookt en ook niet gewassen. Het biedt wel extra aanrechtblad-ruimte, opbergruimte en de gezelligheid van een barretje.
Het kookeiland, houd hier rekening mee
Afzuigkap in het midden van je ruimte?
Bij een kookeiland kook je op het eiland. Hier vind je dus de kookplaat. Houd er rekening mee dat je te maken zult krijgen met een afzuigkap. Doorgaans staat het niet zo chique om zo'n ding middenin je keuken te hebben hangen. Gelukkig heb je tegenwoordig ook geïntegreerde afzuigkappen wat zorgt voor een strakkere afwerking van jouw keuken.
Kookeiland combineren met een barretje
Ik zou niet willen adviseren om een kookeiland te combineren met een barretje. Het zal inhouden dat er veel beweging mogelijk is rondom het kooktoestel terwijl jij probeert te koken. Kinderen die even snel om de barkruk klimmen terwijl er kokend water op staat. Niet de meest ideale situatie. Wil je toch voor deze opstelling gaan? Zorg dan voor voldoende ruimte tussen de kookplaat en de barkrukken.
Houd rekening met genoeg werkruimte
Toch koken aan een kookeiland? Zorg er dan voor dat je genoeg ruimte aan weerszijde van de kookplaat hebt. Behalve dat dit prettig is in het geval de boel spettert (je wilt niet na elke kookbeurt op de grond moeten liggen om de spetters te verwijderen) is het ook fijn om wat afzetruimte te hebben voor je keukengerei.
Een spoeleiland, houd hier rekening mee
Wil je een spoeleiland? Houd er dan rekening mee dat je eiland diep genoeg is. Je wilt immers niet dat het water steeds aan de andere zijde van de keuken naar beneden stroomt. Ook hierbij geldt dat je rekening moet houden met genoeg afzetruimte voor het water dat langs de spoelbak terecht zal komen.
Wanneer wel een keukeneiland?
Probeer in ieder geval niet om kosten wat het kost een keukeneiland in je huis te plaatsen. Soms past het gewoon echt niet en zijn er veel betere alternatieven te bedenken. Ga je een keuken kopen, laat je dan altijd goed informeren door een specialist in de winkel. Kijk samen naar de mogelijkheden en jouw wensen en je komt ongetwijfeld tot een prachtige optie bij jouw huis past!
Meer keuken-inspiratie?
Bekijk mijn pagina met nog veel meer keuken-inspiratie.