Kerstdecortie knutselen

Ik krijg al een halve error in mijn hoofd bij het typen van deze kop. Knutselen. Rens & knutselen is eigenlijk iets dat niet lekker samen gaat. Ik ben geen knutsel-moeder, van kinds af aan kreeg ik een error als we surprises moesten maken op school. Horror. Gek eigenlijk hè? Want ik vind DIY echt super tof om te doen, maar dan meer het echte werk waarbij ik meubels een tweede leven geef. Knutselen is... gefreubel voor mijn gevoel. Toch voelde ik me verplicht om de kerstsfeer in huis te brengen en een leuke DIY te bedenken. Als interieurstylist wordt er immers toch wat van je verwacht, althans, zo voelt het. En zo zaten mijn hersenen de afgelopen tijd in de spagaat. Tot ik een ingeving kreeg.

Toffe kerstslinger maken met pompons

Pompóns, dàt is echt lang geleden. Mijn kinderen vinden alles wat fluffy is ontzettend fijn en duwen meteen hun gezicht in alles dat maar zacht is. Ik heb er werkelijk nooit bij stil gestaan om zelf weer eens pompons te maken. Vroeger heb ik dat wel eens gedaan maar het was ver in mijn achterkamer verdwenen. Pompons zijn zacht, ik heb een lading aan wol vanwege mijn brei-hobby en wie weet kon ik onze kinderen ervoor strikken om te helpen met het maken hiervan. En ja, dat lukte! Want terwijl ik de eerste pompons aan het fabriceren was, stonden de kinderen mij als puppy's aan te kijken of ze mochten helpen. Nou: gráág. Het plan was om een kleurrijke pompon-slinger te maken, niet persé super kerst-achtig maar wel decoratief en gezellig en dat is toch eigenlijk waar het om draait met Kerst, toch? Ik keurde het in ieder geval goed als kerstdecoratie.

Leestip: Versieren zonder stress
Leestip: maak een gave DIY kerstboom op canvas.

Hoe maak je pompons?

PompoNs ja, het is belangrijk om even de juiste spelling te hanteren. Pompons zijn zachte bolletjes wol, mega easy om te maken en zó klaar. Vooral met mijn belangrijke tip.

Ik heb speciaal mijn nagels gelakt voor deze foto's, inmiddels is het alweer afgebladderd omdat ik hierna alle cadeaus voor het dobbelspel ging inpakken en de plakband weer stroken nagellak eraf trok. Zeg me dat dit herkenbaar is. Of als je je nagels lakt en vervolgens bedenkt dat je nog een panty aan moet wurmen. Goed, off topic. Laten we het hebben over Pompons.

Pompons maken: stap 1: knip twee rondjes met rondjes

Dat dus. Zoek een stuk karton uit je papierbak en knip 2 rondjes en knip daar vervolgens een rondje uit. Dit is het deel dat ik niet aan jongere kinderen over zal laten.

Roze nagellak, twee basisstukjes karton voor de pompons

Stap 2: knip stukken wol af

Yes! StukKEN, meervoud dus. Uit mijn vage verdrongen herinnering maakte ik vroeger pompons met 1 draadje. Waardoor je superlang bezig bent voordat je een waardig pompon hebt. Handiger is om stukken draad tegelijk te gebruiken, zoals bij onderstaande foto te zien is. Zo ben je heel snel klaar met je pompon. Gebruik je het maken van pompons als echte bezigheidstherapie, dan kun je beter met 1 draadje je tijd vol maken. De lengte van de draden kun je het best zelf even inschatten.

Draad met karton voor de pompons

Stap 3: wikkel de draden rondom het karton

Vervolgens wikkel je de dragen rond het karton. Het gat in het midden hoeft niet perse helemaal dicht te zijn. Hoe dichter, hoe voller de pompon zal worden.

Pompon draadjes gedraaid

Stap 4: knip tussen het karton de draden door

De volgende stap is eentje die ik aan volwassenen over laat want het is niet heel comfortabel knippen. Het best kun je het wol wat opzij duwen zodat je het karton ziet. Wurm je schaar ertussen en knip alle draadjes door. Handig is om je duim op het deel te houden wat geknipt is, zodat het niet verschuift.

Pompons doorknippen

Deze foto is genomen door mijn zoon van 6 jaar, knap he! Auteursrecht met goedkeuring voor het posten van hem.

Stap 5: bind een touw tussen de stukjes karton

Wauw, ik wist niet dat het maken van pompons uit zoveel stappen bestond. Goed, vervolgens bind je een touw tussen het karton, leg een dubbele knoop erin.

Dubbele knoop leggen tussen het karton in

Stap 6: verwijder het karton

Vervolgens verwijder je het karton. Let op: je hoeft het karton niet door te knippen, je kan het er gewoon af halen. Houd voor de zekerheid wel de draadjes vast zodat dit niet mee beweegt. Zo kun je hetzelfde karton meermaals gebruiken.

Karton verwijderen van de pompons

Stap 7: knip de draadjes in model

De laatste stap is om de draadjes in model te knippen. Let op: laat de lange bind-draad nog lang!

Alle pompons bij elkaar

Kerstslinger maken met pompons

Vervolgens herhaal je dit tot Sint Juttemus tot je genoeg pompons hebt gemaakt. Bij Action kocht ik nog wat grove kralen om tussen de pompons te hangen, dit breekt het wel gezellig.

Kralen in een doosje van Action

Stap 8: hang alles aan een touwtje

Tot slot hang je alles aan een touwtje. Bij deze kralenset zat al een touwtje dat ik gebruikt heb voor deze DIY. Ik koos voor een pompon, afgewisseld met 3 kralen. De pompons knoop je met de lange draden aan het touw en deze knip je vervolgens kort. Een dubbele knoop volstaat.

Het resultaat van de Kerst DIY

En dan het resultaat van deze Kerst DIY! Gezellig toch?

Resultaat van de Pompon DIY slinger voor Kerst
Resultaat van de Pompon DIY slinger voor Kerst
Resultaat van de Pompon DIY slinger voor Kerst

Andere DIY inspiratie

Fan van DIY'en? Ik heb een blogpagina vol andere DIY blogs!:

DIY Interieur inspiratie
Zin om je handen uit de mouwen te steken? Neem een kijkje bij deze DIY-blogs, vol inspiratie, stappenplannen en klustips. Mijn DIY-klussen zijn voordelig.