Dat kleine kamertje in huis

We kennen het allemaal: die ene kamer in ons huis die net wat kleiner is dan we zouden willen. Maar laat je niet ontmoedigen door een kleine ruimte! Met de juiste inrichting en decoratie kun je van een kleine kamer een knusse en functionele ruimte maken. In deze blog geef ik je tips voor het inrichten van kleine ruimtes, zodat je het maximale uit je kleine kamer kunt halen.

Gebruik slimme opbergoplossingen

Één van de grootste uitdagingen van een kleine ruimte is het opbergen van spullen. Maar met slimme opbergoplossingen kun je veel ruimte besparen. Denk bijvoorbeeld aan ingebouwde kasten, planken aan de muur en multifunctionele meubels met opbergruimte. Door verticaal te denken, gebruik je de hoogte van de kamer optimaal en het voorkomt dat de vloer te vol wordt.

De slaapkamer van onze dochter is niet zo groot maar door een bedstee te bouwen met opbergruimte eronder, hebben wij ongelooflijk veel ruimte bespaard. In de schuinte hebben we ook opbergruimte gemaakt waar je bij kunt door middel van schuifdeuren.

Je kunt eenvoudig zelf schuifdeuren maken met een schuifdeurensysteem.

Kies voor multifunctionele meubels

In kleine ruimtes is het slim om multifunctioneel te denken, zo heeft een item meerdere doelen. Denk bijvoorbeeld aan een bank die ook gebruikt kan worden als slaapbank. Zolang er geen logees zijn, kun je de bank gebruiken als knus zithoekje. Zo heb ik op mijn kantoor ook een prachtige slaapbank staan, die gros van de tijd natuurlijk als gewone bank fungeert.

Klein maar fijn: tips voor het inrichten van kleine ruimtes

Houd de ruimte luchtig

Een kleine ruimte kan al snel vol en benauwd aanvoelen. Zorg er daarom voor dat je niet te veel meubels en accessoires in de ruimte plaatst. Laat de ruimte ademen door een paar eyecatchers te kiezen en de rest van de ruimte rustig te houden. Ook is het belangrijk om te kiezen voor meubels met poten, omdat deze de vloer zichtbaar houden en daardoor de ruimte groter laten lijken. Ik vind het zelf altijd mooi om een fijne ixxi in de kamer te hangen, deze zitten plat op de muur en geven de ruimte een frisse look.

Klein maar fijn: tips voor het inrichten van kleine ruimtes

Geen kleine ruimte maar wel een item waar ik zo trots op was in onze woonkamer: onze mega-ixxi!

Maak gebruik van spiegels

Spiegels zijn perfect voor het vergroten van een kleine ruimte. De voorkeur heeft een fijne grote spiegel waardoor de ruimte optisch meteen een stuk ruimer wordt. Ik hang een spiegel zelf nooit tegenover een deur of raam, dit vind ik niet feng shui.

Maak de ruimte persoonlijk

Een kleine kamer wordt al snel een ondergeschoven kindje dat te weinig liefde krijgt en daardoor onpersoonlijk kan worden. Zonde om de ruimte zo saai en klinisch te laten aanvoelen. Voeg daarom persoonlijkheid toe aan de ruimte door middel van accessoires en decoratie. Kies bijvoorbeeld voor een mooie kamerplant en foto's of een kunstwerk dat jij erg mooi vindt.

Kies kleuren die bij jou passen

Vaak wordt gezegd dat je een kleine kamer vooral licht moet houden. Ik ben het daar niet geheel mee eens. Een lichtere ruimte oogt dan wel ruimer, maar ik vind het ook belangrijk dat het knus is. Een witte, kleine kamer, vind ik klinisch, ongezellig en onpersoonlijk. Ik zou altijd adviseren om kleuren te gebruiken waar jij blij van wordt.

Meer styling-tips en decoratie?

Meer tips, die kun je hier vinden:

Styling tips en decoratie
Je huis gezellig aankleden? In deze blogs deel ik decoratie inspiratie maar ook belangrijk: stylingtips! Waar pas je welke decoratie toe?

Verzoek: Indien je iets hiervan wil kopen, dan zou ik het op prijs stellen als je het koopt via de linkjes op de pagina. Ik krijg hier dan namelijk een commissie over vanwege de "reclame" die ik maak. Het kost jou niks extra's maar het zorgt er wel voor dat ik dergelijke content kan blijven maken. Win-win.