Een klein huis slim inrichten

Het was weer tijd voor een ontzettend gave interieuradvies-opdracht. Van een enthousiast stel uit Haarlem kreeg ik een heerlijke uitdaging voor mijn kiezen: een relatief kleine woning slim inrichten. Alhoewel... Klein, ik vond het meevallen. Maar als je 3 kinderen hebt en 2 slaapkamers, dan heb je wel te maken met een uitdaging. Laat ik daar nou net heel blij van worden!

Slimme meubels voor kleine ruimtes

In de huidige situatie sliepen de drie kinderen op één kamer en de ouders hadden een eigen slaapkamer. Dochterlief werd toch wat ouder en ja: een eigen slaapkamer is dan ook wel heel erg fijn. Al eerder schreef ik een blog over het ontwerp van haar slaapkamer:

Kleine kinderkamer inrichten, de ruimte optimaal benutten
Ik mocht 8m2 vullen met een hoogslaper van 140x200, een bureau/werkplek, opbergruimte voor kleding én een bank! Wat? Hoe dan? Lees vooral verder!

De tweede leuke uitdaging was om de ouders in de woonkamer te laten slapen zónder dat dit op een slaapkamer zou lijken. Mijn handen jéukten! Toen ik bij dit stel langs ging, had ik meteen diverse ideeën om dit vorm te gaan geven. Ik verklapte nog niks, tekende thuis mijn diverse plannen in en legde de opties aan hen voor.

Hoe kun je een slaapkamer met een woonkamer combineren?

Hoe kun je een slaapkamer met een woonkamer combineren? Wellicht een lastige vraag maar er is veel meer mogelijk dan je misschien in eerste instantie zou denken. Wel zo leuk: ik mocht bij deze klanten before foto's maken, zo was de situatie toen ik voor het eerst langs ging:

Beginsituatie van de woonkamer

Mijn klanten hadden al aangegeven een opklapbed te willen kopen, zodat er geen bed permanent in de woonkamer zou staan. Het opklapbare bed deed mij direct denken aan een kast. Qua formaat en qua vorm, ware het niet dat het geen juweeltje was om tegenaan te kijken. Deze klanten waren zelf hándig en daar maak ik graag gebruik van. Ik wilde het bed laten ogen als kast én precies zo'n zelfde 'kast' elders in de kamer plaatsen zodat het echt schijn bedriegt zou worden: niemand zou meteen denken dat één van de twee kasten, eigenlijk een bed is!

Ontwerp SketchUp woonkamer

En zo kwam ik dit dit ontwerp, waarbij de bank inderdaad aan de overzijde geplaatst zou worden. Dit ontwerp zorgt voor een ruimtelijk ogende ruimte, een kast wat eigenlijk een bed is en heel veel opbergruimte. Wat een feest!

Om de nieuwe 'slaapkamer' wat meer te scheiden van de eetkamer én om ervoor te zorgen dat de kamer goed dimbaar zou zijn, heb ik geadviseerd om gordijnen te hangen op de plek waar de woon- en eetkamer elkaar scheiden. Om de gordijnen niet teveel te laten opvallen, heb ik geadviseerd om de kleur van de muur aan te houden.

Verdiepte lambrisering maken

Dit huis heeft diverse hoekjes, leuk, speels maar niet altijd even handig. Alhoewel het bij mij juist wel het creatieve proces weet te stimuleren. Zoals hier boven te zien was, stond de bank eerst aan de andere kant. Aan de overzijde was eigenlijk geen ruimte voor een bank doordat er verschillende hoekjes zijn. Door verdiepte lambrisering aan te brengen, zou de muur gelijk getrokken worden met de andere muur waardoor er opeens een enorme muur zou ontstaan voor een joekel van een heerlijke bank. Om het wat helderder uit te leggen: zo was de situatie:

Tv meubel tegen groene muur

In deze situatie zou de bank hooguit de breedte van het tv-meubel in beslag kunnen nemen. Zonde! Door het dikkere muurtje wat door te trekken, ontstaat er opeens een zee aan ruimte. Dit is dan ook het resultaat na de make-over:

Grote groene bank tegen roze muur

De foto's zijn uit dezelfde hoek met dezelfde camera en lens genomen. Ondanks de toevoeging van veel kleuren, is het aanblik een stuk rustiger en ruimtelijker én de klanten hebben een heerlijk royale bank in hun woonkamer kunnen plaatsen.

De erker diende als speelhoekje en is omgetoverd tot een erkerbank. Het kleine bankje nam licht uit de kamer en zorgde voor een optisch kleinere ruimte. Door hier niks, of een lage poef neer te zetten, oogt de ruimte meteen een stuk groter.

Wil je ook interieuradvies? Neem dan contact op zodat ik je in mijn agenda kan zetten:

Interieuradvies pakketten
Ik zie interieurstyling als een combinatie van esthetisch én praktisch. Wat heb je aan een prachtig interieur waarin jij niet kunt doen wat jij graag doet? Ik wil jou en jouw wensen leren kennen en zorg ervoor dat het een ruimte wordt waar jij blij van wordt van kan doen wat belangrijk voor jou is.

Shop the look

Heb je dat gave roze vloerkleed gespot? Deze kun je hier kopen.