Patroontegels in de voortuin, deze tegels zijn geschikt
Toen we hier 7,5 jaar geleden kwamen wonen, was ik wel gecharmeerd van de voortuin. En vooral de 80-jaar oude rozenstruik was favoriet bij vele passanten. Laten we terug gaan in de tijd, dit was de foto van Funda:
Er zaten ook zeker nadelen aan de tuin, zoals een immense Vuurdoorn die langs het pad liep en via het huis omhoog klom rondom onze voordeur. Toen wij met de verhuizing onze bank naar binnen hadden gebracht, zat deze vol met halen door die Vuurdoorn. Daarnaast zat er in die doorns een soort gif dat we meermaals als a-relaxt hebben ervaren. Toen we nieuw internet kregen, moest er een kabel gegraven worden op de plek waar de vervelende struik zijn oorsprong bevond. De internet-aanleg-medewerker kreeg van ons direct groen licht om ons te verlossen van deze vervelende struik. Sterker nog: we moedigden hem aan met een fanfare, toeters en bellen. In gedachten dan.
Dat was verlossing nummer 1. Verder was de tuin een tuin met buxussen en mijn man ging die elke keer, met pittig wat tegenzin, snoeien. Tsja, wij zijn eenmaal niet bepaald van het tuinieren.
De rupsenplaag
Toen wij vorig jaar terug kwamen van onze vakantie naar het prachtige, groene Noorwegen, troffen wij een allesbehalve groene buxus-bende thuis aan. Elk mogelijke blaadje was kaalgevreten door een enorme rupsenplaag. Van groen, naar dorre gelige takjes. Charmant was het niet. Maar ik vond al een tijdje dat de tuin zijn beste tijd wel had gehad. De motivatie om er ook nog maar iets aan te doen, zakte in onze schoenen. Onze tuin werd omgedoopt tot rimboe. Ai.
Schaamte over onze tuin
Daar waar ons huis binnen tot in de puntjes is afgewerkt, was het aanzicht inmiddels allesbehalve fraai. Mijn man had jaren geleden de voordeur gelakt en binnen enkele dagen was de verf al gaan bladderen. Ellende. Want het is een behoorlijk karwei en zin om dit opnieuw op te pakken, ontbrak helaas jaren. Dus zodra ik iemand ons adres moest geven om bijvoorbeeld af te spreken, begon ik mezelf al te verontschuldigen voor onze lelijke voordeur. Schaamte alom. Met die rimboe ernaast was de schaamte compleet. Ik kon me niet anders indenken dan dat passanten zouden denken dat er een zeer asociale familie in ons huis moest wonen en dat terwijl… Ik interieurstylist ben. AUW.
Tijd voor een tuin make-over
En zo was de tuin, overal woekerden de struiken naar toe. Ik was er gigantisch klaar mee en begon mijn zoveelste klaagzang naar mijn arme man die het al zo druk heeft. Zijn reactie: “Rens, fix jij die tuin maar, zorg dat ik er niets voor hoeft te doen én succes!” TOP! Ik heb toen direct een schep gepakt en ben eigenhandig de complete voortuin leeg gaan scheppen, zonder enig aanvullend plan. Maar alles was beter dan die rimboe, dacht ik. Waarschuwing: onderstaande foto’s kunnen als schokkend worden ervaren.
Kattenplaag in de tuin
Na de rupsenplaag vervielen we in een kattenplaag. Onze tuin was inmiddels één grote zandbak wat de totale kattenbuurtbevolking omdoopte tot kattenbak. Als je denkt dat het niet erger zou kunnen dan een rimboe en een aso-uitstraling wat de gemiddelde prijs van de koopwoningen in de straat zou drukken, dan heb je het mis. Die rimboe, daar liepen mensen gewoon langs, maar dit… Elke passant wapperde met zijn hand voor zijn neus in de hoop om de gigantische stank weg te bonjouren.
Tuin opknappen tijdens de Corona pandemie
Als ik iets in mijn hoofd heb, dan breng ik dat meteen tot uitvoering en daarna zie ik wel weer verder. Mijn man is vaak niet zo gecharmeerd van deze aanpak. Want laat nou net iedereen in een pandemie, besluiten zijn tuin aan te pakken! Logisch, eigenlijk. Want wat moet je anders in halve quarantaine. Dus zo ook wij, met een immense kattenbak voor de deur. De nood was inmiddels helemaal hoog!
Prijzen opvragen voor de bestrating
Je kunt er ook voor kiezen om je tuin aan te pakken met gras. In ons geval hebben we voor nu gekozen voor bestrating. De belangrijkste tip: ga shoppen voor een stratenmaker want de prijzen lopen gigantisch uiteen! De eerste rakker die langs kwam rekende 1200 euro voor het aanleggen van onze voortuin. Joehoe… Daarna kwam iemand die het voor de helft zou doen… Incl een stuk achtertuin opnieuw bestraten. Mwoa, dat lijkt er al meer op. Vervolgens kwam er iemand langs voor nog een rugje minder en toen kwam man en zoon die een bedrag noemde van 250. Sorry? Ja, 250. Wauw. Ja, wel excl. zaagsnedes. Ja, dat begrijpen we. Incl achtertuin, jep. Deal, uiteraard. Dus: shop voor een stratenmaker!
Tuinontwerp maken
Daar waar ik zonder plan meteen de hele tuin leeg ben gaan spitten, heb ik paralel daaraan een tuin ontworpen. Ik heb mezelf omgedoopt tot Google Sketchup-expert en heb alle mogelijkheden ingetekend. Ik was direct gecharmeerd van patroontegels in de tuin en had een plaatje in mijn hoofd dat ooit mijn beeldscherm heeft gepasseerd. En dat was nou net niet te vinden, kwam ik achter toen onze tuin een kattenbak was geworden. Als ik iets wil, dan ga ik ervoor. Wat resulteerde in uren, dagen, weken googlen. Obsessief, mijn man snapt deze hyperfocus-modus van mij niet. Ik wel. Waar een wil is, is een wil en daarbij zoek ik de weg. De keuze in patroontegels is beperkt, ik denk graag out of the box en daarmee hebben verschillende ideeën de revue gepasseerd met een stempel: niet handig. Voorbeelden (om jullie zoekwerk tot een minimum te beperken):
- Castello-tegels: heel gaaf en ontzettend gecharmeerd van! Maar: veel onderhoud! Impregneren tot je een ons weegt. Ik wil een onderhoudsarme tuin, dus helaas.
- Patroontegels die stiekem niet voor buiten bedoeld zijn. Het leek mij wel wat. Maar: dat is te dun.
- Patroontegels die stiekem niet voor buiten bedoeld zijn, maar dan geplakt op een betontegel: ook geen optie want deze tegel zijn te glad.
- De patroontegels van Ikea, Mallsten die supereasy te leggen zijn maar stiekem eigenlijk bedoeld zijn voor een balkon. Ons pad zou oplopen en daar zijn deze tegels niet handig voor.
- Keramische patroontegels van GeoCeramica. Hier was ik zeer gecharmeerd van. Maar er hangt ook een prijs aan. Dan daarbij zou je de complete tuin keramisch moeten betegelen, vind ik, omdat een strakke tegel geen porum is naast een betontegel. Ik had geen zin om zo’n 80 euro per m2 uit te geven aan onze voortuin.
- Beton-patroontegels van Noviton. Deze stonden ook hoog op de lijst. Maar ik kon hèt patroon niet vinden.
- Betontegels van Gardenlux, the winner!
De betontegels van Gardenlux kwam ik al vroeg in mijn zoektocht tegen en eigenlijk was ik meteen verkocht. Ze zijn blauw en onze markiezen zijn rood. Zou dit wel lekker passen? Ik heb niks met rood in het interieur omdat ik het te schreeuwerig vind, het komt bij mij nooit op een kleurpallet terecht en of ik dit nou goed kon combineren met de blauwe tegels, dat vond ik wel een dingetje. Totdat ik een rondje Haarlem deed en langs een huis reed met een blauwe deur en rode markiezen: dat zag er gelikt uit en viel me alles mee! Dat maakte de keuze makkelijker. Dan daarbij speelde ik al een tijd met het idee om de patroontegels op onze trap, terug te laten komen in het pad van de voortuin en deze tegels matchen perfect met onze trap! Ik heb trouwens heel Haarlem door gefietst en gelopen om te spieken bij andere voortuinen, niet overdreven maar geen enkele tuin kon mij inspireren. Best ernstig? Ik wilde blijkbaar compleet wat anders dan een ‘gangbare’ voortuin.
Goed, die keuze was gemaakt: Gardenlux Mosaic Blue it is! Nu nog de rest van de tegels.
Tegels kiezen voor in de tuin
Het looppad was de belangrijkste keuze in mijn ontwerp. Deze mocht knallen, en ook wel wat kosten. De rest zou ik basic houden. Uiteindelijk besloten we heel donker antraciete tegels ernaast te leggen. Het heeft ontzettend lang geduurd voordat ik hierin de knoop doorhakte, want ik ben eenmaal een weegschaal en dat is te merken. Dus zodra ik aangaf dat ik eruit was, zijn we naar de tegelboer gesjeesd voordat ik van gedachten zou veranderen. Trouwens: de stratenmakers zouden drie week daarna beginnen met de klus, dus haast was wel geboden. Overigens was het een wonder dat we tuinmannen hadden gevonden met tijd want alles was vol voor zo’n 3 maanden. Geeft te denken over de kwaliteit van deze stratenmakers maar ze waren prima!
Het volgende leed dat voorraad heet
Obstakel zoveel. De antraciete tegels waren niet leverbaar. Want ja: pandemie en heel Holland tuiniert. Daar waar ik uren, dagen, weken heb geprakkiseerd over welke tegel we nou moesten kiezen, heb ik op locatie heel makkelijk en soepel de switch gemaakt naar licht grijze tegels. Zo makkelijk kan het ook! Ik heb mijn motto: “waarom makkelijk doen als het moeilijk kan?” maar eens een keer omgedraaid. Best relaxt.
Voortuin make-over, het resultaat
De stratenmakers hebben de tuin zeer netjes gelegd en we zijn er gigantisch blij mee! Mijn man heeft meteen ook de deur aangepakt zodat de uitstraling van ons huis ook eindelijk past bij wat er binnen aan te treffen is. Ik denk dat de straat ook blij is nu de verkoopwaarden van de huizen geëxplodeerd zijn na deze make-over. Ontelbaar mensen stoppen bij onze tuin en praten erover, het valt erg in de smaak: leuk! En ik voel me geen kraakpandbewoonster meer.
Leuk detail: deze patroontegels lopen vervolgens door op onze trap: