Sinterklaas, wie kent hem niet

Yep, Sint is alweer in aantocht. Dat betekent, euforie en een hoop stress. Althans, in ons huis was er elk jaar weer een hoog stressniveau waarneembaar. Kinderen met veel frustratie, spanning, wij vonden het eigenlijk helemaal niet leuk meer, dat grote geheim. Zodoende besloten wij hen dit jaar te informeren. Ook omdat de vragen steeds kritischer werden. Wij hebben er nooit moeilijk om gedaan en lieten de kinderen vooral zelf nadenken: "ja, raar dat ze binnen komen inderdaad, hoe dan?". Gevoelsmatig werd het er voor de kinderen echt niet leuker op en werd het onze keuze om ze te vertellen hoe de vork daadwerkelijk in de steel zat.

Sinterklaas vieren, surprises of wat anders?

De volgende vraag werd: hoe vieren we dan pakjesavond? Zoals van ouds, maar dan wetende dat het altijd de buurman was die op de deur bonsde? Of zou er een ander leuk alternatief zijn? Natuurlijk zijn er tal van mogelijkheden, waaronder onder andere surprises. En je verwacht het waarschijnlijk niet van mij: ik heb een hekel aan surprises. Ik hou gewoon écht niet van knutselen! Nee, echt niet. Daarentegen vind ik DIY's heel vet om te maken, maar echt niet met knip- en plakwerk. Ik ben gewoon van het serieuzere werk. De laatste keer dat we surprises deden, knutselde ik de jurk van Sinterklaas, gemaakt van 36 a4'tjes dichtwerk. Geen grap: ik heb 36 kantjes volgeschreven aan gedichten, dichten kan ik wel en dat vind ik dan wel weer leuk. Gelukkig hield degene die ik getrokken had wel van voorlezen. Maar weer surprises? Liever toch echt even niet. Wat is een ander leuk alternatief? Het dobbelspel!

Sinterklaas vieren met het dobbelspel/pakjesspel

Ik ben zelf erg fan van het dobbel-/pakjesspel! Ken je dat? Zo nee, hier een korte uitleg:

  • Iedereen koopt random cadeaus voor een vast bedrag
  • De cadeaus worden allemaal ingepakt bij elkaar gelegd
  • Vervolgens kan het spel beginnen! Om en om draai je aan het rad:
Sinterklaas vieren met het dobbelspel

En ja: deze foto laat al zien wat dan de mogelijkheden zijn. In de tweede ronde speel je verder met uitgepakte cadeaus. Het ene moment kun je een enorme stapel aan cadeaus hebben en het volgende moment sta je met lege handen. Dit spel blijft spannend tot het eind.

Tip: zorg ervoor dat je serieus leuke cadeaus hebt maar kies ook dingen die je niet echt cadeauwaardig vindt zoals een rolletje plakband.

Hoe kun je kinderen betrekken bij het dobbelspel?

Onze kinderen zijn nu 6 en 7 jaar maar doordat ze wat jaren hebben versneld, zitten ze allebei in groep 5. Dit betekent ook dat ze dit jaar lootjes gaan trekken op school in plaats van het traditionele feest en ja, groep 5 vond ik wel een geschikt jaar om ze dus te vertellen hoe de vork in de steel zit.

Vandaar dat we dit jaar weer als van ouds, konden kiezen hoe we pakjesavond vorm gingen geven. Ik bedacht al snel om de kinderen óók te betrekken bij het dobbelspel.

Ik heb onze kinderen allebei 10 euro gegeven en ik heb ze in Action zelf laten uitzoeken wat ze wilden kopen voor het pakjesspel. Jep, daar komt ook hoofdrekenen aan te pas. Allebei bewapend met een rollend mandje struinden ze de Action af. Waarbij Gido al snel klaar was met zijn keuzes, daarin blijkt het toch echt een man te zijn en Zoë toch wat meer tijd nodig bleek te hebben om geschikte cadeaus te vinden. Toen Gido ging afrekenen bleek hij voor 10,13 euro aan cadeaus te hebben uitgezocht, chapeau! Hilarisch: Zoë kwam uit op precies hetzelfde bedrag, tot verbazing van de kassamevrouw: 10,13 euro. En nee: ze hebben niet hetzelfde uitgezocht.

De kinderen zelf cadeaus in laten pakken

Kinderen vinden het heerlijk om zelfstandig te zijn. Daarom ben ik er ook fan van om ze zelf verantwoording te geven. Onze kinderen zijn dan ook heel enthousiast over hun bijdrage aan Sinterklaasavond. Hoe stoer is het ook als je geheel zelfstandig cadeaus mag uitzoeken? Om hen nog wat meer verantwoording te geven, heb ik ze ook zelf inpakpapier en versiering laten uitzoeken. Thuis heb ik een korte demonstratie cadeaus-inpakken gegeven en vervolgens zijn ze naar boven verdwenen om hun aankopen in cadeaupapier te verstoppen. En kijk dan hoe netjes en leuk ze het hebben ingepakt!:

Ingepakt cadeau voor Sinterklaas
Ingepakt Sinterklaascadeau

Enthousiast geworden? Koop hier het pakjesspel