Meegroei kinderstoel: een kinderstoel op maat

Onze kinderen zijn nu 5 en 6 jaar oud. De jongste is groter dan de oudste. Nuttige info? Ik denk het. Want het laat zien dat elk kind zijn eigen curve groeit en het een uitdaging is om aan de hand van leeftijd een passende stoel te kopen. Ze zaten altijd op een stoeltje dat slechts voor korte tijd de juiste maat had: of hij was te groot, of te klein. Dat moest toch anders kunnen? Tijd voor een meegroei kinderstoel!

De kinderstoeltjes waren al snel óf te groot óf te klein.

Momenteel staan de welbekende Ikea kinderstoelen bij het speelhoekje, tijd voor iets nieuws:

Wandmeubel woonkamer mét speelhoekje, met stappenplan
Een wandmeubel met een speelhoekje, zó gezellig! Nadat we het ontwerp hadden gemaakt konden we hem gaan bouwen.

Zelf kinderstoelen ontwerpen

Deze week zat ik weer achter SketchUp. Tegelijkertijd keek ik op internet of er nog leuke kinderstoeltjes te vinden waren. Ik kwam een heel basic kinderstoel tegen en toch kreeg ik opeens een overvloed aan inspiratie daarvan: ik zou de zijkant uit één geheel kunnen maken en ervoor kunnen zorgen dat de stoel op verschillende hoogtes in te stellen is. Enthousiast begon ik met ontwerpen en na 45 minuten was ik klaar en heel blij. Dit zou wel eens een gat in de markt kunnen zijn.

Ik liet het ontwerp aan mijn man zien en ging nog wat finetunen. De volgende dag zouden we de stoel gaan maken.

Van ontwerp naar realiteit, daar geniet ik van.

We hebben mijn ontwerp overgezet in een ander programma, een programma wat ik trouwens zelf ook nog graag onder de knie krijg. Dat programma - waarvan ik de naam niet eens weet - is wat technischer.

Computers met ingetekende modellen

Wel leuk om daar ook eens kennis mee te maken. We reden naar de bouwwinkel en sloegen stijl achterover van de houtprijzen. Met een plaat van 119 euro(!) reden we terug naar huis.

Vervolgens heeft Daan het model ingeprogrammeerd en kon de freesmachine aan het werk.

De ontspoorde freesmachine

We keken samen hoe de stoel uitgefreesd werd en al heel snel ging het mis. Het bitje brak en de vonken sloegen alle kanten op. Omdat ik aan het filmen was, konden we terugkijken wat er mis ging. Wat bleek? Daan had de machine per ongeluk 100% te snel gezet, dat vond de machine geen strak plan.

Freesmachine met vuur

Nadat de machine op de juiste snelheid was ingesteld en we de bit van 22 euro hadden afgeschreven, gingen we weer verder met plan de campagne.

Freesmachine snijdt hout uit.

Ditmaal leek het goed te gaan, totdat de machine een oorverdovend lawaai begon te maken en op hol leek te slaan. De noodstop deed het ook niet meer en dus werd het stroom eraf getrokken. Wat een toestand, zullen we maar zeggen. Iets in de machine is stuk, buiten de menselijke fout om dus. Gelukkig was 1 stoeltje zo goed als klaar met uitfrezen en konden we de rest handmatig afmaken:

En voilà! Daar is het prototype! Ik ga hem verder finetunen naar aanleiding van de bevindingen die we hebben gedaan.

Uiteraard ben ik alweer aan het doorontwikkelen. Zoals jullie wellicht weten: de kracht van DEE Design zit hem in het feit dat JIJ de kleur kiest. De meubels moeten in ieder interieur passen. Voor deze stoel heb ik nu het volgende bedacht:

Kinderstoel op verschillende hoogtes met kleurrijke zittingen.

Jij bepaalt de kleur van de zitting en voor een kleine meerprijs kun je meerdere kleuren zittingen bestellen.

Ik kan niet wachten tot de machine het weer doet en we de stoel daadwerkelijk kunnen maken voor klanten. Ik heb al veel lovende reacties mogen ontvangen, waarvoor veel dank!