5 tips: Nieuwe keuken op maat? Zo denk je out of the box!
Een nieuwe keuken, spannend!
Eindelijk is het moment daar: je gaat je oriënteren voor een nieuwe keuken. Toen ik aan het werk was als keukenontwerper, merkte ik op hoeveel keuzestress klanten kunnen ervaren. Er komt nogal een vragenvuur op je af over zaken waarvan je niet eens wist dat je daarover na moest denken. En dan moeten veel mensen ook nog eens overeen komen met hun partner wat soms nog de grootste uitdaging is. Hoe zorg je ervoor dat je tot een keukenontwerp komt waar je helemaal blij van wordt? Denk out of the box!
Tips voor out of the box denken
Een keuken moet je niet zomaar kopen. Je moet er veel jaar mee doen dus zorg ervoor dat je de juiste keuzes maakt en aanklopt bij experts die met je meedenken. Misschien denk je dat er alleen plek is voor een rechte keuken maar blijken eiland keukens veel geschikter te zijn voor de ruimte.
Tip 1: laat de huidige indeling los
Veel mensen zijn geneigd om klakkeloos de vorm van de huidige keuken over te nemen.
"Er staat nu een L-vormige keuken in, dat past prima dus ik ga weer voor de L-vorm."
Dat kan heel zonde zijn! Want dit hoeft zeker niet te betekenen dan die vorm ook het beste is en het best past. Laat de huidige indeling even helemaal los en probeer er met een verfrissende blik naar te kijken.
Tip 2: win advies in bij een expert
Win advies in bij een expert die met jou mee wilt denken over een mooie indeling voor moderne keukens. Het liefst iemand die daadwerkelijk zelf met ideeën komt waar jij nog niet aan had gedacht. Probeer daarom ook niet te stellig naar een adviesgesprek te gaan maar laat jezelf informeren over diverse mogelijkheden.
Laat jezelf adviseren over diverse mogelijkheden.
De man die (niet) wist wat hij wilde
Zo kwam er eens een man tegenover mij zitten, hij nam zijn zus en moeder mee en hij was er heilig van overtuigd: ik wil een L-vormige keuken. Of ik dat even voor hem wilde intekenen. Ik had kunnen luisteren naar deze wens maar ik beoordeelde de ruimte en kwam tot de conclusie dat een andere opstelling wellicht beter zou passen. Ik stelde aan hem voor om ook nog andere opties te bekijken. De zus en moeder moedigde mij aan, de man gaf uiteindelijk mokkend toe dat we altijd konden kijken maar dat hij toch voor de L-vormige keuken zou gaan.
Ik begon de keuken in te tekenen die ik voor ogen zag, een out of the box indeling die niet in zijn hoofd was opgekomen. Na enige tijd verdween zijn stellige houding als sneeuw voor de zon en koos hij enthousiast voor mijn ontwerp.
Een tijd later kwam ik de man weer tegen en hij was nog altijd blij met het ontwerp en zijn uiteindelijk keuze. Wat als ik had gedaan wat hij vroeg? Dan had hij wellicht ook wel tevreden geweest met zijn keuken maar nu voelde het voor hem als crème de la crème en dat gevoel wil je toch bereiken?
Tip 3: zoek veel inspiratieplaatjes op
Het maken van Moodboards was nog nooit zo eenvoudig dankzij de enorme beeldbank van Pinterest. Sla afbeeldingen op die jou aanspreken, kijk naar kleuren, materialen, combinaties en indelingen. Er is echt zoveel meer mogelijk dan 20 jaar geleden. Neem je inspiratie-plaatjes mee naar een keukenontwerper om samen tot jouw droomkeuken te komen.
Tip 4: neem een plattegrond mee van de hele verdieping
Soms kan het verrassend eenvoudig zijn om een muur weg te halen en zo een ruimere keuken te creëeren. Neem altijd de maten van je keuken mee en ook van de aangrenzende ruimtes. Wie weet kun je de keuken ontzettend gaaf door laten lopen in de aangrenzende ruimte. Sta ervoor open om te kijken naar alle mogelijkheden.
Tip 5: neem foto's van de huidige situatie
Als keukenontwerper is het fijn om beeldmateriaal te hebben van de huidige situatie. Dit spreekt meer tot de verbeelding dan een plattegrond en kan het brein van de ontwerper prikkelen om tot verrassende ideeën te komen. Soms zit er net een bijzonder raampje dat je mooi kunt uitlichten, of staan er obstakels waar rekening gehouden moet worden. Ga dus met zoveel mogelijk informatie naar de keukenspecialist.